Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW Z3 el. skládací střecha

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
Sovaja

BMW Z3 el. skládací střecha

#1 Příspěvek od Sovaja »

Zdar pánové,

tak poslední příspěvek zddana01 v tématu o BC mě fakt průběžně štve:-), jak jsi to napsal a poslal ještě k tomu ten návod, tak od té doby o tom přemýšlím......ano, jedná se o el. střechu:-).
Sorry, založil jsem na to nové vlákno, kdyby to někdo v budoucnu hledal......a s dovolením jsem sem přidal ještě návod od zddana01, respektive odkaz na návod.

El. střechu jsem nikdy nechtěl, připadalo mě to jako naprostá zbytečnost a věc, která je jaksi navíc. Teď už mě to připadá pouze jako zbytečnost:-) a za rok jí budu nutně potřebovat...znám se. No prostě, mám nyní rozebrané celé auto a rozebírat zase vše za rok se mě nechce.......tak jsem začal pokukovat, co by to tak asi vyšlo a jak se to dá sehnat.

Určitě jste to někdo už dodělával, tak se chci zeptat na názory a zkušenosti. Upozorňuji, že to fakt beru jako průzkum, protože do auta jsem narval za poslední dva měsíce až dost....na můj vkus:-). Zajímalo by mě jak jste to sehnali vy, zda komplet vyndat z auta, nebo nákup po dílech.....atd.

Našel jsem jednoho prodejce, který prodává celou sadu za .....no i s poplatky, poštovným, clem cca 7 tisíc a nějaké drobné. Když kouknu na jednotlivé položky, tak asi by se to nedalo poskládat za míň peněz a hlavně jak to hledat.....

Toto je ten inzerát (Foto1):

- čerpadlo včetně relátek (je v inzerátu)
- píst (je v inzerátu)
- čudl na palubku (ty koukám jsou dva typy, počítám, že jen bude velikostí do palubky, druhý do zadní konzole u ručky) (je v inzerátu)
- mikrospínač s držákem na střechu (je v inzerátu) (nový 2500Kč:-()
- držák čerpadla do kufru (není v inzerátu) ...nový stojí dalších 1000Kč:-(
- šroubky a další matroš (není v inzerátu)
- držák konektoru (není v inzerátu) 60Kč:-)

Elektrika počítám bude připravena, takže se vše opět pouze zacvaká do konektorů v kufru (tam jsem konektor tuším zahlédl...je vedle alarmu), v palubce a nebo v konzoli u ručky, tam jsem je také viděl) a u střechy (tam taky asi bude).....tedy doufám:-).

Otázkou je, co dalšího je k tomu ještě potřeba. Pokud si vzpomínám dobře, tak tuším Kudrnáč kdysi psal, že když střechu dodělával, tak problémem bylo kupříkladu sehnat koberec do kufru, který má být jiný....a ten stojí nový 2500Kč:-(. Je ještě něco dalšího, co by mohlo překvapit?

díky moc

Odkaz na manuál:
https://www.z3-roadster-forum.de/forum/ ... f=14&t=648

Odkaz na díly:
http://cz.bmwfans.info/parts-catalog/Z3 ... 8407250_31

Odkaz na retrofit sadu:
http://cz.bmwfans.info/parts-catalog/Z3 ... lding_top/
Přílohy
Sada
Sada
Inzerat.jpg (335.39 KiB) Zobrazeno 8465 x
BMW E36/7 Z3 Hell Rot, 2.8l, 1997
Škoda Yeti 2.0TDI/125kW, 2015
Peugeot 307CC, 1.6l, 2007
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

Re: BMW Z3 el. skládací střecha

#2 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

svělý rozhodnutí :thumbsup: :-D když už je to rozebraný...

ještě je potřeba namontovat hydraulický píst, to v tom návodu není, tak tady:
http://www.rfdm.com/Daniel/MRoadster/BM ... 34_012.pdf

díval jsem se do ceníku a el. střecha byla pro 2.8 a M bez příplatku, člověk ji mohl ale nechtít a odečetli mu 1300 DM :lol:
Sovaja

#3 Příspěvek od Sovaja »

Ach jo, tak jsem to kliknul:-). Pokud to přijde a já nebudu vědět co s tím, tak za to můžete vy a budete mě muset pomoct:-).

Uvidíme, jak to dorazí.....z té Anglie.....pak dám vědět.

díky a mějte se
vita11 Moderátor
Moderátor

#4 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Trochu tomu tvému červíkovi přileju výživy :D ... s obloukama a nataženým deflektorem na střechu nedosáhneš tak, aby si ji mohl zevnitř zavřít rukou. Pak ta el. střecha začíná i dávat smysl
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Sovaja

#5 Příspěvek od Sovaja »

Ale jó, já vím:-). Už takhle to bylo na prd a vždy jsem musel vylézt ven. Já to beru, že se to může hodit......no, když nebudu vědět kudy kam, tak se ozvu:-).

Ještě mě napadá....když mám přední konzolu se spínači plnou, tak z ní asi vyndám alarmový spínač (zbytek je asi nelogický dávat dozadu) a ten dám do zadní konzole, protože počítám, že ten spínač pro střechu se do zadní konzole nevejde. Je to tento typ (foto).
Což by znamenalo ustřihnout kabel k ovladači alarmu a nastavit to dráty až do zadní pozice?

Asi předjímám, až to dorazí, tak to uvidím....ale jsem zvědavej:-).

dík
Přílohy
s-l1600 (2).jpg
s-l1600 (2).jpg (169.06 KiB) Zobrazeno 8441 x
Sovaja

#6 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak to dnes všechno dorazilo. No......komplet to není, budu muset doobjednat pár dílů, ale to se snad dá. Nicméně mám pár otázek.....ideálně asi na někoho, který to jako já dodělával.....

1) nesedí mě kabely v kufru (opět kabely:-().....v autě mě čouhá jednořadý 6ti pin (foto1)...tento kabel je přiveden svazkem až skoro k zadnímu světlu, kdežto střecha má 6ti pin ale dvouřadý(foto2).....jde o to, zda je to vůbec správný konektor, ale jiný jsem tam nevyštrachal:-(
2) spínač u střechy je ufiklej, aby šel vyndat.....holt se nikdo neobtěžoval s pinama:-(. takže budu muset pátrat, jak je správně spojit zase zpět...naštěstí jsou tam dva kablíky....tak snad to dám....
3) bohužel zatím nemám držák hydrauliky v kufru, ten je pravděpodobně u auta z výroby přivařen ke karoserii(podobně jako u tempomatu?). Včera jsem našel na francouzském fóru člověka, který to lepil k podběhu lepidlem na kov. Jak to máte vy?
http://www.bmwz3club.fr/forum/viewtopic ... 0&start=45
4) můžu odpojit hadice od pístu aniž bych pak musel něco tlakovat, nebo řešit třeba v servisu?

Ten konektor a složení kabelů jsem se pokoušel hledat v ETM, kde to je 5430.0....doufám, ale nic z toho.....

Když jste to tam někdo dával, tak jste něco podobného řešil? Počítám, že budu mít hydrauliku z poface a cpu jí do předface.....nebo něco takového....

díky
Přílohy
Kabel auto
Kabel auto
20210317_164944.jpg (240.28 KiB) Zobrazeno 8356 x
Kabel hydraulika
Kabel hydraulika
20210317_165000.jpg (248.93 KiB) Zobrazeno 8356 x
Sovaja

#7 Příspěvek od Sovaja »

Tak jsem dnes ze zoufalosti opět prolezl celý kufr a šel drátek po drátku.....a nic, volný je tam pouze tento jeden konektor (tedy ještě je tam jeden, ale ten je u svazku audia, takže to je k CD changeru). Zkusil jsem ještě napsat na anglické fórum, zda se s tím někdo nesetkal.
Všechno ostatní sedí, ostatní konektory, příprava pro píst, přehodil jsem dnes konektor na spínač ze zadní konzole do přední....pěknej voser, ještě že jsem měl venku sedačku, tak jsem mohl pod koberec.
Zítra ještě natáhnu prodloužení kabelů k alarmu z přední konzole dozadu aby se mě tam nešly všechny přepínače..... a elektrika bude OK.

Jen co s tím kabelem....
Přílohy
20210318_173246.jpg
20210318_173246.jpg (221.32 KiB) Zobrazeno 8337 x
kudrnac

#8 Příspěvek od kudrnac »

Na konektory se podivam, az budu u auta, jestli nekdo nezareaguje drive... vedeni od pistu neoddelavej, prostrcis cely pist tou prechodkou na kabely (jak je vedeni audio k zesilovaci) a vymenis pist za pist - nahore je to jen na kulaku, to je videt a dole byla zavlacka (pokud si to dobre pamatuju), jde to snadno, jen se tam plete ten plast, kterym je to zakryte.
Konektory jsem tam mel, i drzak... z auta to nekdo predemnou cele vymontoval, ale nechal kabelaz. Spinac do strechy jsem kupoval take zvlast, ale konektor tam byl.
Jeste jsem doleval, respektive menil tu kapalinu, ptal jsem se na iCabrio.cz, co tam mam dat, tak jejich odpoved byla, ze přesná náhrada dle specifikace výrobce je Aral Vitamol ZHM (ale spatne k sehnani), jako vhodna nahrada Pentosin CHF-11S, urcite ne ATF.
Sovaja

#9 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

díky za odpověď.

Konektor na mikrospínač v autě mám, sice má tři kabely a ze spínače jdou pouze dva, ale to bych neřešil. Kulák je tam dole jeden už z výroby, druhý chybí a ten doobjednám. Mikrospínač mám, ten dorazil....bohužel jen samotný mikrospínač, takže nemám to pouzdro na něj, které se přišroubuje do kleští střechy, takže ho stejně budu muset objednat:-(.
Pak nemám držák na ten konektor mikrospínače ke karosérii....ale to je nějaká desetikorunová záležitost...je to jen ohnutý plíšek.
Objednal jsem ještě sadu těch závlaček, aby to bylo kompletní.

Držák v kufru tam není, což je jasné, pokud tam nebyl už z výroby...Kudrnáči měl jsi štěstí:-). Evidentně nejsem jediný, komu chybí....viz ten frantík na fóru. Kouknul jsem na recenze lepidla na kov a objednal nějaké od JB WELD.....tím tam přilepím ten držák, který jsem také objednal. Možná bych s ním sfouknul i ten tempomat....uvidím, jak to bude držet.

Jasně, vyrazím tu gumovou přechodku a protáhnu tam celý ten píst.....to je fakt, proč to rozebírat. Ten olej pak doplním až to celé nějak nainstaluju....

Takže více méně všechno vyřešeno.....až na ten pitomej kabel. Ale na druhou stranu mě neříkejte, že když je tam příprava pro mikrospínač, pro spínač na palubce, tak že by nebyl kabel pro čerpadlo....to se mě nezdá. A ještě odpovídá počet kabelů u toho, který mě tam čučí v kufru...5 pinů a 5 pinů má i ten u čerpadla, jen jiné barvy a jiný typ konektoru. Nic jiného vzadu se snad už nezapojuje....ještě čidlo náklonu, či co to je a to tam mám.

díky
Sovaja

#10 Příspěvek od Sovaja »

Tak asi nebudu sám s tímto problémem.....přesně ten samý pžípad, ale bohužel zatím bez řešení.... :-(
https://zroadster.org/threads/z3-1997-e ... ump.36469/

Ještě mě napadlo,

mohl by jste někdo vyfotit prosím ten konektor na skládací střechu, ale toho samce, který vychází z kabelového svazku? Odpovídá barevnost kabelů v tom konektoru barvě kabelů v konektoru čerpadla?

Můj konektor v kufru má tyto kabely:
červeno-žlutý(silný) 2x
hnědo-žlutý
hnědo-červený
modro-červený

Proti tomu konektor čerpadla má:
červeno-žlutý(silný) 1x
hnědo-žlutý
hnědo-červený(slabý) 2x a jdou do jednoho stejného pinu
modro-červený(silný) 1x

To je dost podobné.....

díky
kudrnac

#11 Příspěvek od kudrnac »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Sovaja

#12 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak problém bude snad vyřešen. Díky Kudrnáči za fotky......

Na Anglickém fóru jsem na konec našel člověka, který má stejně divnou verzi auta jako já:-). Měl stejný problém a na konec řešení našel.

Řešení prý našel v https://www.carmanualsonline.info/bmw-z ... g-manual/4 (nicméně tento odkaz je již nefunkční), ale našel ještě na papírku napsané schéma, jak to zapojil on a střechu má funkční.

Takže konektor to opravdu je správný, opravdu je na dodělání střechy.

Finální propojení by tedy mělo být:

Loom (konektor v kufru) Pump (konektor u pumpy)
Red-Yellow(wide cable) x Blue-Red(wide cable)
Red-Yellow(wide cable) x Red-Yellow(wide cable)
Brown-Yellow(thin cable) x Brown-Yellow(thin cable)
Brown-Red(thin cable) x Brown-Red(thin cable)
Blue-Red(thin cable) x Blue-Red 2x(thin cable)

Tak až to dodělám, tak pak potvrdím, že to maká.....což bude bůh ví kdy, protože jsme si šikovně včera, když jsem přendával konektor na stahování střechy ze zadní pozice do přední a zatáhl jsem rukou za svazek kabelů u tunelu, tak jsem si natrhnul sval na pravé ruce.....takže cca měsíc mám po srandě:-(. Teď jsem ve stavu, že mám doma plno koupených a nových dílů a můžu na ně tak maximálně čučet:-).....

Taktéž jsem objednal chybějící díly.....tedy až na ten mikrospínač střechy, na ten jsem opět zapomněl. Takže až budou díly, tak snad už ruka bude OK a celou střechu pak konečně dořeším.
Tentokrát to byl zase ranec peněz za díly, protože jsem zároveň ještě objednal těsnění dveří, které u dolních lišt už bylo úplně rozervané....vlastně tam kusy chyběly....

mějte se
Sovaja

#13 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak ještě bych si chtěl pro jistotu ověřit.......

Pokud se dodělá el. střecha, bude potřeba vyměnit ještě boční výplň, ta nebude sedět vzhledem k čerpadlu. V případě, že mám vzadu zesilovač HK a nemám Changer, tak budu hledat výplň 51478401857?

Hi-Fi systém Harman Kardon ano S674A
Vhodné jen pro el.mech.sklád. střechu

Pro jistotu se ptám....Kudrnáči, ty jsi jí asi také sháněl, si tuším říkal? Je to ona 51478401857? Abych nehledal jinou....je tam asi 6 typů té bočnice a cena nové opravdu není příznivá:-(.

dík
kudrnac

#14 Příspěvek od kudrnac »

Ahoj,
mozna bude zalezet na tom, jak tam to cerpadlo prilepis, treba se ti to vejde pod stavajici tapec. Ja to mam zatim dost provizorne - ten puvodni jsem prelepil kobercem z kufru jineho auta s tim, ze zkusim sehnat nekde ten koberec jety, coz se mi zatim nepodarilo. Klidne bych novy koupil, ale taky si nejsem jisty cislem, takze jsem na to nespechal a rikal jsem si, ze ho potom zjistim od tebe :-)
Ono jeste je otazka, zda jeste bude na sklade. Mne uz treba ty plastovy voditka na pas do sedacky uz neobjednali, ze uz nebudou..
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

když chci zjistit, jestli je nějakej díl ještě skladem, kouknu na leebmann24.de a tak se to zobrazí, ten koberec, co sháníš ještě maji:
https://www.leebmann24.de/verkleidung-l ... 01857.html

a taky je třeba tady za 30€
https://www.ebay.de/itm/BMW-Z3-Verkleid ... SwDiZf321n

je vidět, že se liší např. od tohohle (poslední obrázek), za ten se ta pumpa nevejde
https://www.olx.pl/d/oferta/bmw-z3-wykl ... 05621b6fad

koukám že tam Polák má i tu pumpu a píst
https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-pomp ... dad373bdff
že bych koupil ještě roadster a taky dodělával? :lol: na coupé už nemám co :roll:
Sovaja

#16 Příspěvek od Sovaja »

Jasně, u Schmiedmanna to také vypadá, že to mají.....zatím vše nějak sehnali. Nejdéle trval držák na subwoofer, na ten jsem čekal skoro měsíc (což mě nevadilo).....ale sehnal ho.

Zkusil jsem napsat tomu Němcovi, zda by to neposlal.....nechce to posílat ven:-(, uvidíme.

díky
Sovaja

#17 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj, ještě taková drobná otázka.......utahovací momenty šroubů najdu v TISu, nebo někde jinde? Má smysl si TIS objednat na DVD, nebo jsou tyto informace někde dostupné?

díky
HyndaDan

#18 Příspěvek od HyndaDan »

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/

Tady TIS normálně funguje, stačí se zaregistrovat.
e66 750Li
Sovaja

#19 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak bych potřeboval lehce pomoct.......

Dneska jsem celý den dělal na autě a měl bych tři otázky ohledně střechy......

1) horní kulový čep.....spodní tam již byl a horní jsem si objednal. Mám ho doma (41218411130)(foto1), je to šroub M10X1 , D13. Akorát nevím, kam ho mám přesně našroubovat. Našel jsem několik děr, ale do žádné nejde desítka šroub.....tak buď mám blbej díl a nebo to šroubuju do špatné díry:-)......(foto2)
2) čerpadlo na el.střechu......překvapivě držák čerpadla se jen přišroubuje k připraveným šroubům na karosérii a tady mám opět dotaz....z karosérie čouhá závit(foto3), ale netuším, co bych na něj našrouboval....klasický metrický závit to asi není...možná samořez. (Původně jsem na tom měl takovou plastovou čepičku a drželo to svazek drátů do kufru......(foto4). Nicméně to čerpadlo by mělo nějak dobře držet.......co na ten závit našroubovat, aby to drželo?
3) na čerpadle jsou tři gumové úchyty, ty jsem koupil nové. Bohužel potřebuji tři kovové překryty těch gumových čepiček, za které je pak čerpadlo přišroubováno. Na čerpadle jsem měl pouze jednu...jedna asi byla v té nové sadě úchytů, ale nemám bohužel třetí. Nedaří se mě ten díl ani nikde najít, že by se dal objednat......netušíte? Dávat 600 za další upevňovací sadu se mě moc nechce.....

Zkusil jsem všechno zapojit a jen tak zkusmo jsem cvaknul do vypínače.....a nic. Nemám ještě vůbec mikrospínač, což asi bude problém. Jinak vše ostatní by už asi mělo být.
Pokud vím, tak musí být klíček v zapalování, otočený, zatažená ručka, sešlápnutá brzda......ještě na něco jsem zapomněl? Ale asi ten mikrospínač bude problém a ani bez něj to nebude fungovat......no, to bude ještě boj, to rozchodit.....

díky za pomoc
Přílohy
Nový kulový šroub
Nový kulový šroub
20210330_185332.jpg (55.13 KiB) Zobrazeno 5736 x
Kam přišroubovat
Kam přišroubovat
20210330_185357.jpg (114.44 KiB) Zobrazeno 5736 x
Šroub
Šroub
20210330_151631.jpg (83.22 KiB) Zobrazeno 5736 x
Držák kabelů na šroubu
Držák kabelů na šroubu
20210330_151623.jpg (85.4 KiB) Zobrazeno 5736 x
Sovaja

#20 Příspěvek od Sovaja »

A ještě pro Kudrnáče.....tak ano, koberec pasuje(51478401857). Asi jsem ti ho vyfouknul, ale Němec byl ochotný, upravil odeslání i mimo DE a koberec tu za dva dny byl.....vyčistil jsem ho a dnes vyzkoušel....a pasuje....
Přílohy
20210330_174941.jpg
20210330_174941.jpg (111.02 KiB) Zobrazeno 5735 x
20210330_174946.jpg
20210330_174946.jpg (135.08 KiB) Zobrazeno 5735 x
20210330_175007.jpg
20210330_175007.jpg (85.07 KiB) Zobrazeno 5735 x
Odpovědět