Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

G20: 330i - bzučení předních světlometů (Laserlight)

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
hm23

G20: 330i - bzučení předních světlometů (Laserlight)

#1 Příspěvek od hm23 »

Zdravím,

mám G20 330i s laserovými světly a od začátku (nového auta) pozoruji, že když jsou zapnutá potkávací světla, tak z přední části auta vychází bzučení. Původně jsem podezříval něco jiného, ale ve skutečnosti se dá s otevřenou kapotou krásně izolovaně slyšet levý i pravý světlomet. Intenzita toho zvuku se možná mění s teplotou v motorovém prostoru, ale tím si nejsem moc jistý. Na realoem.com jsem našel, že součástí světlometu je i malý ventilátor a ten taky pravděpodobně bude zdrojem. Po rozsvícení světel, když jsou ještě studená, se žádný zvuk neozývá. Ten se přidá až po pár minutách a každý světlomet si spuštění ventilátoru řídí nezávisle. V autě je samozřejmě spousta zvuků, ale tenhle je speciální tím, že rezonuje a není to jeden souvislý tón.

Máte někdo podobnou zkušenost s laserovými světly? Je to normální?
m4zzy

Re: G20: 330i - bzučení předních světlometů (Laserlight)

#2 Příspěvek od m4zzy »

Ahoj,

taky mám G20 s Lasery a já si toho dle zatím nevšiml. Nicméně zkusím to taky nějak vykoumat. Dělám se firmě co tydhle světla vyrábí a můžu potvrdit, že vě většině světel jsou dnes venitlátory jak říkáš a spouští se při určité teplotě kvůli chlazení LEDek. Bzučet asi můžou. A

Máš i na mysli to, že to slyšíš v kabině za jízdy? to se mi nechce moc věřit. Nebo jen když auto stojí, je zaplé a ty stojíš vedle auta a slyšíš to?
hm23

#3 Příspěvek od hm23 »

Děkuji za odpověď,

za jízdy to slyšet není (přehluší to ostatní zvuky). Když stojím vedle auta, tak to slyšet je, ale nepůsobí to nějak rušivě. Rušivé to je, když jsem uvnitř auta a auto stojí (typicky na volnoběh, ale i s vypnutým motorem). Problém toho zvuku je, že to není, jak jsem psal, souvislý tón, ale je v tom nějaká rezonance, čili výška toho tónu v nějaké amplitudě mění a tím to je rušivé.

Všiml jsem si toho hned první den co jsem to auto měl, ale to jsem podezříval něco jiného (čerpadlo pro intercooler), postupem času jsem došel až ke světlům a pak jsem na to na nějakou dobu zapomněl, jelikož jsem nejezdil moc v noci. No a teď nedávno jsem si za tmy udělal krásnou projížďku, pneumatiky smrděly, úsměv na tváři, zastavil jsem na křižovatce a bylo po náladě :-). Takže bych řekl, že ty ventilátory mají regulaci otáček a když vyrobíš trošku víc tepla v motorovém prostoru, tak to už vážně slyšet je docela hodně. Na druhou stranu nasimulovat to lze i s úplně studeným autem. Stačí zapnout potkávací světla (bez startování), počkat tak pět minut (ventilátory se nezapnou hned) a ten zvuk by se měl projevit. Vibrace je cítit i při dotyku samotných světel (třeba toho horního heatsinku) a to přesně tak jak se projevuje ten zvuk - není to stálá vibrace, ale zase rezonance jejíž intenzita se v nějakém intervalu mění.

Dej mi vědět jestli něco zjistíš, vážně by mě to zajímalo, protože ten ventilátor je (jestli jsem správně pochopil) samostatný díl a jestli je třeba jenom jeden vadný a dělá tohle, tak by to určitě za výměnu stálo. No a nebo jestli ti to dělá taky, tak si na to holt zvyknu :roll:.

Našel jsem taky zajímavý "teardown" laserů z G20 (https://www.youtube.com/watch?v=7fRjMHtnShs) a upřímně se mi nechce věřit, že takovej malej ventilátor se takhle může projevovat, když pod kapotou je hromada mnohem větších pohyblivejch věcí.

Ještě jednou díky!
m4zzy

#4 Příspěvek od m4zzy »

Zatím jsem ty světla nekoumal, takže nemůžu reportovat.

Nicméně jeden koment bych měl a to výměna ventilátoru. I z toho videa vidíš, že vyměnit lze pouze celý světlomet :( Bohužel už se tak dělá všechno.

Zkusím to v dohledné době vyzkoušet, jestli mi to hučí nebo ne. Pokud nebude, tak asi bych šel cestou reklamace za nové světla. Třeba já jsem si u sebe teď v zimě všimnul, že se mi v horní části mlží. Není to nic hrozného, ono světla mají odvětrávací komínky, ale neměly by se mlžit. Takže možná je reklamuju taky.

Vyzkouším a dám report, snad si vzpomenu :)

Možná zkus natočit krátké video a uploadnout ho na YT a sem hodit
odkaz. Zkusím to taky.
EDIT:
Zde odkaz na video u mych svetel. Vrci, resp bzuci, jde to trochu slyset i v kabine, ale s vypnutym motorem. Takze me to asi vubec nerusi. Tento zvuk mi prijde ok, jestli tva svetla delaji vetsi bordel a fakt to rusi i pri zapnutym motoru za jizdy, tak bych to zkusil v autorizaku resit. Jicmene taky to neni jakoze souvisly ton ale takovy bzmm bzmm a to bude tim ze vetraky se zapnou v jiny cas v tech svetlech, jakoze treba leve sepne driv nez prave.

https://youtu.be/rdQtbOAP5xw
LiborX50dM

#5 Příspěvek od LiborX50dM »

hlavně bych se zaměřil na to jestli mají oba světlomety identicky zvuk, určitě nebude vadný větráček v obou zaráz.
hm23

#6 Příspěvek od hm23 »

Moc díky za odpovědi a za video,

je v něm slyšel přesně to stejný co mám já, jakási rezonance. Nepodařilo se mi odlišit, že by to dělal jenom jeden světlomet, takže to nejspíš bude takhle by design a ta rezonance bude přesně tím jak píše m4zzy, že jsou ty ventilátory dva.

Jako je to blbost, ale na takhle drahém autě bych čekal trošku víc péče, když je tam milion dalších věcí, kterým se té maximální péče dostalo :-).

BTW výměnný díl by ten ventilátor být měl https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=63_2053
m4zzy

#7 Příspěvek od m4zzy »

Jako já to vevnitř teda vůbec neslyším takže neřeším.

Ono ty LEDky hřejou jako prase a aby se uchladily, musí mít dost velké chladiče, jenže ty zabírají místo, takže tam je pak tento větrák. A tím, jak se šetří co to jde (všude) tak je ten větrák prostě nic extra, točí se jak blázen tak rychle, že vydává díky tomu proudění vzduchu tenhle zvuk.

Daň za to, že v noci krásně vidíš, máš maskování atd atd. U většiny TOPových světel do preémiových aut s takovou technologií tam větráky jsou a záleží na zákazníkovi (výrobci auta) jak moc do těch světěl pustí prachy. Většinou nepustí nic a my jako dodavatel řešíme i takoé kraviny jako změna materiálu za levnější o pár eurocentů :|
Odpovědět