Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW Z3 běžná domácí údržba svíčky, oleje, filtry

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
kudrnac

Re: BMW Z3 běžná domácí údržba svíčky, oleje, filtry

#21 Příspěvek od kudrnac »

Ahoj,
dnes ti asi moc nepomuzu :-) Zadni stabik jsem mel kdysi venku, vzal jsem ho trochu alkytonem, ale uz si nepamatuju, jak tam drzel, jen to, ze ven celkem sel, ale zpet mi to prislo jako jezek v kleci, ale mel jsem tam i rezervu, tak mozna to bylo tim. Bez stabiku samozrejme dojet domu muzes, kdyz nebudes moc divocit, tak by se nemelo nic stat...

Co se tyka razovych utahovaku, tak uz si taky nejaky cas rikam, ze bych neco koupil, ale jeste nic nevybral. V tom tvem odkazu se mi zda slaby... 350 Nm podle me stezi povoli zatazena kola u auta, nejake podobne hodnoty maji i ty levne akumulatorove, ktere budou stat tak nejak podobne. Ja kdysi koukal na elektricky Extol - maji ho take treba na Datartu https://www.datart.cz/utahovak-razovy-e ... r-500.html. Ten uz ma alespon 500 Nm a tim uz se asi da neco povolit. Ale zase to bude velka krava do ruky. Nic jako jineho jsem v takovem rychlem pruzkumu nenasel, vse uz se pak pohybovalo od 4t. Kc vyse a to je pro moje obcasne vyuziti dost...
Jeste poznamka, ty elektricke maji narozdil od pneumatickych takovy dojezd po vysroubovani, nekomu to muze prijit neprijemne.
Pokud by mel nekdo nejaky tip, sem s tim :-)
kudrnac

#22 Příspěvek od kudrnac »

Ja tam powerflexy nemam zadne. Mam doma do diferencialu, ale nakonec jsem dal obycenjny lemforder. Jako nejvice jsem uvazoval o silacich na zadni napravnici a ramena, kde jsem chtel ty stelovaci, abych snizil odklony zadnich kol (mam to snizene na H&R pruzinach), ale nakonec jsem je nikam nedal. Jako ani se neobavam, ze by to bylo jeste tvrdci, ale u diferencialu jsem slysel, ze se muze vytrhnout oko z kastle. Zda je to pravda nevim, asi s tim tolik nekravim, aby se to mohlo stat, ale zase prave proto nepotrebuju tvrdci silace. Jediny duvod, proc bych vzal polyuretanove silace je ten, ze vydrzi dele nez guma, ktera zacne brzy puchret.
Na druhou stranu na powerflexech ci strongflexech jezdi spoustu e30 a zadny problem. Na e46 jsem mel powerflexy na prednich ramenech vzadu v tech okach. Hlavni duvod byl, ze jsem si to menil sam a normalni bych bez lisu do tech ok nedal :-) Ale nebyl s tim zadny problem, poradne jsem je namazal, nemel jsem pocit, ze by to vrzalo nebo bylo nejak tvrdy, mel jsem je asi 3 roky nez jsem auto prodal.
Sovaja

#23 Příspěvek od Sovaja »

Jasan, jediný důvod, proč jsem je tam chtěl dát, že vydrží déle a že je menší opotřebení. Tvrdost jsem pochopil, že jsou různé typy, kdy některé jsou vyloženě pro závodní použití a jiné pouze nahrazují gumové původní, ty jsem chtěl zvolit.

Pokud by to mělo nějak zásadně měnit chování auta, tak bych se na to vybodnul.....

Proto se raději ptám, jaké s tím jsou zkušenosti.....

díky Kudrnáči za echo....
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#24 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

rázovej utahovák jsem koupil před cca měsícem akumulátorovej z Lidlu :lol: :lol: :lol: 1800 Kč i s 20V baterkou... nechci bejt sběratel nářadí, co se použije dvakrát za rok, tak jsem se strašně dlouho bránil :D

uhlíkovej motor, nic extra, ok, ale nevim, jak jsem bez toho mohl bejt, 400 Nm povolí šrouby kol bez problémů, pak dám 100 na utáhnutí a dotáhnu klíčem a hotovo, strašně to zrychlilo přendavání kol

u silentbloku stabilizátoru je nahoře šroub a z druhý strany matka
http://bmwfans.info/parts-catalog/Z3-Co ... izer_rear/
645Ci Cabrio Saphirschwarz
Z3 Coupé 2.8 Topasblau
X6 30d Saphirschwarz
Sovaja

#25 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

já včera kliknul ten Güde ESS 350. V recenzích vycházel dobře i když nemá takové parametry, jako třeba ten Extool, jak psal Kudrnáč. Nicméně právě jsem raději dal na zkušenosti uživatelů, než na čísla.......konec konců, pravda se záhy ukáže:-).

Ten šroub u silentbloku tam je, ale podle mého je to takový ten šroub s nízkou hlavou, který je vlastně součástí toho držáku, proto i ta 9 není vlastně jako díl ke koupení a není vysvícená. Z toho jsem usuzoval, že pokud by byla mrtvá, že by se to dalo relativně lehce nahradit. No asi zkusím ještě ten šroub nějak opatrně narovnat......

mějte se
kudrnac

#26 Příspěvek od kudrnac »

Jestli myslis v takovem tom drzaku, tak tam je ten sroub nejak nalisovany, ale ty drzaky zase nestoji tolik, to bych vzal nove :-)
https://www.schmiedmann.cz/cs/produkt/1 ... -1-127-717

Muj otec ma take ten razovy utahovak z Lidlu a je s nim celkem spokojeny, na osobaku pry OK, ale u dodavky mu kola nepovoli. Podle me za tu cenu jako OK, pokud kupovat do 2t. neco takoveho, tak mi prijde ten z Lidlu OK, navic se nemusi tahat kabel. Ono Lidl ma i cernou radu lepsiho naradi, vetsinou bezuhlikove motory - ja si koupil aku sroubovak/vrtacku uz cernou radu. Ten razovy utahovak maji take v te cerne rade, ale ne v CR. Koukal jsem na nej na youtube, kde s tim dokonce nicil zavity pri utahovani, takze ten silu ma, ale cenove vyjde v Nemecku take na neco kolem 4-5 t. Kc. Kluci z youtube kanalu We are car fans si zase pochvalovali nejaky Milwaukee, ale ten bude hodne drahy. Ja jsem v tomhle ohledu stale jeste dost nerozhodny :-)
Sovaja

#27 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

opět po delší době bych měl dotaz. Povrzávající kroužek na volantu, jak se to řeší?

Když jsem auto koupil, tak při každém zatočení volant strašně vrzal. Takže když jsem dával auto do prvního servisu, tak jsem je poprosil o nápravu.
Nicméně pro mě bylo záhadou, že jsem měl pořád špinavá kolena z auta, až jsem to rozebral doma sám a zjistil jsem, že servis do kroužku nalil asi litr nějakého oleje a že je vše mastné. Kroužek, vše v něm, všechny dráty kolem, sloupek....všechno. Takže jsem to tehdy celé rozdělal, vyčistil, složil a vyjel. A na první křižovatce se z volantu ozvalo křup, křup a rozsvítil se airbag.
Následovala demontáž, narovnání přervaných drátků, letování.....jo, nevěděl jsem, jak to funguje......

Teď jsem se k tomu zase dostal, když jsem nandával páčku na tempomat. Dnes jsem to celé sundal, vyndal starý kroužek a nahradil ho novým....použitým. A ten opět trošku vrže.

Dočetl jsem se, že je potřeba povolit ty tři šroubky, co drží kroužek na volantu, že nemusí být moc dotažené, ale i když je povolím, tak při točení to občas zavrže.

To tam mám zase narvat nějaké mazivo?

Jinak počítám, že kroužek jde přišroubovat k volantu pouze v jedné pozici, protože tam je zároveň ta packa na blinkry. Pak nasadíte kroužek, odpočítáte polovinu otoček doprava i doleva a pak to vložíte do auta a našroubujete, je to tak? Na něco jsem zapomněl?

Ale co s tím vrzáním?

dík
Sovaja

#28 Příspěvek od Sovaja »

Safra, safra....to vrže ten kroužek jenom mě? A hned oba, které mám......

No tak tam holt asi dám nějaké mazivo(PTFE?), ale jen zlehka......
kudrnac

#29 Příspěvek od kudrnac »

No, ja si nikdy nevsiml, ze by mi vrzal volant a to jsem tam mel 2 ruzne krouzky. Mne zase vydava divny zvuk servo pri dorazu. Proto jsem pred casem vymenil napln za novou. Servuje normalne, ale kdyz se vytoci kola na maximum, je slyset zabzuceni. Mozna je to normalni, ale u jineho auta jsem to nezaznamenal.
vita11 Moderátor
Moderátor

#30 Příspěvek od vita11 Moderátor »

A pomohlo to?
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Sovaja

#31 Příspěvek od Sovaja »

Zdar pánové,

jen tak pokus......nemáte náhodou někdo doma jeden kříž pod motor navíc?:-). Jsem nějak nakouknul pod auto a kříž na tom není úplně OK. Tak zkouším najít nějaký funkční, že bych ho nechal opískovat a hodit do komaxitu, než nechávat vařit a opravovat ten svůj......ale ceny zrovna nejsou příznivé. 3500 na ebay a tady na inzerát 4500......to je celkem dost.

No, inzerát jsem sem hodil, tak uvidím.....potřebuji pak na technickou a nechci si tam nechat nadávat za orezlý kříž:-).....

mějte se
Odpovědět