Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E60 (530d) spotreba paliva

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
bluereddy

E60 (530d) spotreba paliva

#1 Příspěvek od bluereddy »

Ahoj,

koupil jsem si ojete BMW E60 (2005), ale mam obecny dotaz.
Natankoval jsem do temer prazdne nadrze do plna (coz bylo cca 68litru nafty). V te dobe palubni pocitac ukazoval prumernou spotrebu od posledniho resetu 6,5l/100km. Ukazovatel jsem resetoval a nadrz jsem nyni temer projezdil, vetsina po dalnici. Nyni ukazuje spotrebu 5,6l/100km, coz samo o sobe vypada dobre.
Jenomze jsem ujel 770km a dojezd ukazuje 160km. Coz mi nesedi na udaj, ktery palubni PC ukazuje, jelikoz 930km za 68l vychazi na 7,3l/100km, co je pomerne velka odchylka. Po celou dobu jsem ovsem mel zaplou klimatizaci a casto take odvetravani sedacky ridice - tato spotreba predpokladam neni zahrnuta v ukazateli spotreby na palubnim PC? Nicmene je to navyseni o cca 30%, coz mi i tak prijde moc.
Mate nekdo podobnou zkusenost?

Diky,
Mirek
Naposledy upravil(a) bluereddy dne pon 05.07.2021 11:55, celkem upraveno 1 x.
mi00wa

Re: E50 (530d) spotreba paliva

#2 Příspěvek od mi00wa »

E50 není máte E60ku či E61.
Jinak spotřeba zmého pohledu je OK, nemužete brát auto na spotřebu, to jste si měl koupit jinou značku.
Na dalnici si to vezme víc, jinak mužete zkontrolovat auto diagnostikou, nevim jak jsou na tom termostaty, ale vzhledem že je leto, by se mělo ohřát na provozni teplotu.
bluereddy

Re: E50 (530d) spotreba paliva

#3 Příspěvek od bluereddy »

mi00wa píše:E50 není máte E60ku či E61.
Jinak spotřeba zmého pohledu je OK, nemužete brát auto na spotřebu, to jste si měl koupit jinou značku.
Na dalnici si to vezme víc, jinak mužete zkontrolovat auto diagnostikou, nevim jak jsou na tom termostaty, ale vzhledem že je leto, by se mělo ohřát na provozni teplotu.
chybicka, opraveno. ano je to E60. a nekupoval jsem na spotrebu, na to se vubec neptam :) jen na to, ze je zde pomerne nesoulad v tom, co ukazuje palubni pocitac a co je realna spotreba a nevim cim je to zpusobeno
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

Re: E60 (530d) spotreba paliva

#4 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jo tak otázka jak moc přesný je to dotankování po okraj, mě to cvakne pokaždé jindy takže +/- nějaký litry. Druhak studený starty mají na spotřebu nejhorší dopad, A taky 160km dojezdu se dá změnit stylem jízdy klidně i o dva litry. Kolikrát to padne až skoro v závěru podle terenu a klima na to vliv samozřejmě taky má.
Chce to párkrát projet stejnou trasu a rychlostí třeba dálnice na tempomat udělat si obrázek kolik to žere real vs. dopočty.
bluereddy

#5 Příspěvek od bluereddy »

Totic píše:Jo tak otázka jak moc přesný je to dotankování po okraj, mě to cvakne pokaždé jindy takže +/- nějaký litry. Druhak studený starty mají na spotřebu nejhorší dopad, A taky 160km dojezdu se dá změnit stylem jízdy klidně i o dva litry. Kolikrát to padne až skoro v závěru podle terenu a klima na to vliv samozřejmě taky má.
Chce to párkrát projet stejnou trasu a rychlostí třeba dálnice na tempomat udělat si obrázek kolik to žere real vs. dopočty.
No ja prave vychazim z toho, ze na benzince na stojanu ukazovalo 68 litru, nadrz jiz byla temer prazdna (dojezd asi 20km). A nejak moc tech startu prave nebylo, jel jsem z Prahy do Vidne a zpatky, jizda vetsinou tedy po dalnici 140+-. Jako normalne bych tech 7 i rekl ze ma, jen nechapu proc mi v aute pise 5,6l/100km, zda takovy rozdil muze udelat chlazeni sedacky a ta klimatizace (jinak je tam asi stara napln, resp nechladi to moc dobre, mozna jela porad na plny vykon a proto), ale stejne se mi to zda velky rozdil 30% oproti tomu co ukazuje palubka. Jinak, je to tedy tak, ze spotreba navic (klima, komfort funkce) se neprojevuje v te hodnote co zobrazuje palubka?
mi00wa

#6 Příspěvek od mi00wa »

ja mám dojezd cca 700km na 535d mimo město a na dalnici to mizi neskutečně rychle ty km :-)
horan

#7 Příspěvek od horan »

Neptá se na spotřebu a dojezd. Ptá se, proč palubak ukazuje o tolik míň, než reálně má.
Předpokládám, že je u e60 stejná možnost jako u E46......., kde se dá ve skrytém menu upravit korekce. Někde tu byl nedávno i ten výpočet.
martin440 Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od martin440 Člen Klubu »

jednoduchý .... naplň po víčko na doraz - vynuluj a po třetím ale spíš pátým a víc tankování víc jak pul nádrže to spočítej ----čím delší interval, tím líp celk. km palivo a hned uvidíš jak moc kecá ...on tak ten píčítač počítá průměr za určitý období a z toho bere dojezd ...takže když to budeš krmit dojezd bude na celou nádrž třeba jen 500 a pojedeš jak duchodce po rovině a dojezd ti hodí 900- ty čísla neber jako bernou minci.... ale to je princip počítání dojezdu .... ;)
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy..... :wink: :wink: :wink:
bluereddy

#9 Příspěvek od bluereddy »

martin440 píše:jednoduchý .... naplň po víčko na doraz - vynuluj a po třetím ale spíš pátým a víc tankování víc jak pul nádrže to spočítej ----čím delší interval, tím líp celk. km palivo a hned uvidíš jak moc kecá ...on tak ten píčítač počítá průměr za určitý období a z toho bere dojezd ...takže když to budeš krmit dojezd bude na celou nádrž třeba jen 500 a pojedeš jak duchodce po rovině a dojezd ti hodí 900- ty čísla neber jako bernou minci.... ale to je princip počítání dojezdu .... ;)
no ale to jsem presne udělal, vim kolik jsem natankoval i kolik jsem ujel. Pocitadlo jsem resetoval hned po natankovani, kdyz to nesedi ted, nebude to ani na desatou nadrz. Ptam se jen na to, jak pise horan, proc palubni pocitac ukazuje o tolik nizsi hodnotu nez realita.
PetoK

#10 Příspěvek od PetoK »

Je to zámerne, aby ľudia neriešili hlúposti a nemali hlavu v smútku. Výkonný motor bude vždy žrať, len ľudia to nechcú vidiet/chápať. Udavanu spotrebu nikdy nedosiahnes....
horan

#11 Příspěvek od horan »

Tak ještě jednou pro ty, co nechtějí chápat. Tazatel chce vědět, jak upravit korekci výpočtu spotřeby v budíkách.
JE MU U PRDELE, KOLIK TO ŽERE.
:roll: :roll: :roll:
horan

#12 Příspěvek od horan »

E60 jsem nikdy neměl, tak nevím, ale u E39...... to je takhle.
forum/viewtopic.php?f=25&t=32218&hilit= ... t%C5%99eby
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od starML Člen Klubu »

bluereddy píše:... no ale to jsem presne udělal, vim kolik jsem natankoval i kolik jsem ujel. Ptam se jen na to, jak pise horan, proc palubni pocitac ukazuje o tolik nizsi hodnotu nez realita.
Omyl, udělat jsi to špatně. Ty jsi doplnil téměř práznou nádrž 68-mi litry paliva "do plna". To je výchozí stav, o žádných 68 litrech nyní vůbec neuvažuj. Prostě jsi natankoval "plnou".

Potom jsi ujel těch 770km do Vídně a zpět. Po vykonání této cesty jsi měl znova doplnit palivo "do plna" na stejné pumpě kvůli sklonu vozidla a u stejného stojanu kvůli nastavení vypínání pistole. Pokud by jsi po tom ujetí 770km znovu dotankoval do plna např. 46,2 litru paliva, měl by jsi průměrnou spotřebu 6 litrů na 100km, protože 46,2/7,7=6.

Prostě počítání 770km ujeto + 160km předpokládaný dojezd neodpovídá těm na začátku dotankovaným 68 litrům paliva. Ty musíš dotankovat znova za dodržení podmínek viz výše. Takže pokus o měření opakuj doplněním nádrže do plna a zapiš si stav km na tacho. Potom jezdi a tankuj podle potřeby (nemusíš plnou), ale schovávej si účtenky, aby jsi věděl dotankované množství celkem. A až nastane vhodný čas, tak zase na stejné pumpě a stejném stojanu doplň "do plna" na vyděl spotřebované palivo "stovkami" km ujeté vzdálenosti. Předtím bych se podíval do toho skrytého menu a pokud tam bude jiná korekční hodnota než 1000, nastavil bych tu hodnotu na 1000. Někteří majitelé si totiž tu korekci nastavují schválně jinak, aby to vypadalo, že auto málo žere a potom se to taky lépe prodává.

Ten návod je tady forum/viewtopic.php?f=25&t=32218&hilit= ... t%C5%99eby . Pokud se v tom skrytém menu nevyznáš a třeba ani nevíš, jak se do něj dostat a jak skryté menu "odemknout", tak radši někoho požádej, aby jsi neskončil s nastavením teploty ve stupních Fahrenheita a italštinou.
:D
mi00wa

#14 Příspěvek od mi00wa »

je to jine skryté menu, ale pro nastaveni výpočtu by to měla bejt položka > 20.00 KORR-VERBR (Korrekturfaktor Verbrauchsanzeige)

máte tu krásne video:
bluereddy

#15 Příspěvek od bluereddy »

starML píše:
bluereddy píše:... no ale to jsem presne udělal, vim kolik jsem natankoval i kolik jsem ujel. Ptam se jen na to, jak pise horan, proc palubni pocitac ukazuje o tolik nizsi hodnotu nez realita.
Omyl, udělat jsi to špatně. Ty jsi doplnil téměř práznou nádrž 68-mi litry paliva "do plna". To je výchozí stav, o žádných 68 litrech nyní vůbec neuvažuj. Prostě jsi natankoval "plnou".

Potom jsi ujel těch 770km do Vídně a zpět. Po vykonání této cesty jsi měl znova doplnit palivo "do plna" na stejné pumpě kvůli sklonu vozidla a u stejného stojanu kvůli nastavení vypínání pistole. Pokud by jsi po tom ujetí 770km znovu dotankoval do plna např. 46,2 litru paliva, měl by jsi průměrnou spotřebu 6 litrů na 100km, protože 46,2/7,7=6.

Prostě počítání 770km ujeto + 160km předpokládaný dojezd neodpovídá těm na začátku dotankovaným 68 litrům paliva. Ty musíš dotankovat znova za dodržení podmínek viz výše. Takže pokus o měření opakuj doplněním nádrže do plna a zapiš si stav km na tacho. Potom jezdi a tankuj podle potřeby (nemusíš plnou), ale schovávej si účtenky, aby jsi věděl dotankované množství celkem. A až nastane vhodný čas, tak zase na stejné pumpě a stejném stojanu doplň "do plna" na vyděl spotřebované palivo "stovkami" km ujeté vzdálenosti. Předtím bych se podíval do toho skrytého menu a pokud tam bude jiná korekční hodnota než 1000, nastavil bych tu hodnotu na 1000. Někteří majitelé si totiž tu korekci nastavují schválně jinak, aby to vypadalo, že auto málo žere a potom se to taky lépe prodává.

Ten návod je tady forum/viewtopic.php?f=25&t=32218&hilit= ... t%C5%99eby . Pokud se v tom skrytém menu nevyznáš a třeba ani nevíš, jak se do něj dostat a jak skryté menu "odemknout", tak radši někoho požádej, aby jsi neskončil s nastavením teploty ve stupních Fahrenheita a italštinou.
:D
Vubec nechapu proc to komplikujes, ted jsem to dojezdil cely, 920km. A vim ze jsem tankoval 68 litru, takze spotreba je 68/9,2= 7,39 l/ 100km a tak to proste je. I kdyz pocitam s odchylkou napeneni a treba tam byl predtim litr, tak se to pohne max o 0,1, proste to ma daleko od toho co pise palubovka. Ja to nepotrebuji spocitat na stotiny presne, aby bylo jasny, ze palubovka je mimo.

No a tedy jeste muj puvodni dotaz - to co ukazuje palubovka je spotreba jiz vcetne klimatizace a dalsich komfort funkcii?
bluereddy

#16 Příspěvek od bluereddy »

mi00wa píše:je to jine skryté menu, ale pro nastaveni výpočtu by to měla bejt položka > 20.00 KORR-VERBR (Korrekturfaktor Verbrauchsanzeige)

máte tu krásne video:
Diky, vyzkousim to, urcite tam odchylka bude, dam pak vedet :)
Odpovědět