Citroeny XM V6 jsem měl 2, jednoho v plynu, druhý straight

auto má výbornou aerodynamiku, takže i s tím agroV6 jede do omezovače, který tam není (ve 4 lidech jsme tlacili A8 4,2 s úsměvem do té doby, než bylo potřeba fest brzdit, pak jsem se z těch 240+ blížili ke kufru tak, že už jsem cítil, že se ohýbá pedál či podlaha a zpomalení je konstantní… ).
To je totiž stinná stránka těch Fr vynálezů - čerpadlo dává tlak, který slouží pro servo, pružení i brždění, jinými slovy bez čerpadla auto leží časem na zemi a hotovo; řízení má mega vůli, brzdy v podstatě nefungují. Stejně tak brzdný účinek je dávkován ventilem, proto pokud je naplno, je do výše toho tlaku čerpadla a víc nic (což normálně není problém). Řízení je on/off, nulová zpětná vazba.
Pružení (pokud funguje jak má, což 90% aut nemá) je skutečně dobré, sport přepínač reálně něco dělá (je tam systém 4 provozních koulí, 2 na sport a jedné zásobní), lítal jsem s tím v Brně na MO a sedí luxusně, problém je však v tom, že po prvním kole byl skoro přehřátý motor a ve druhém už byl.
Lehce dekadentní je i nápad integrovat ruční (ovládanou pedálem) brzdu do předních třmenů, což jednak znamená, že to je mega složitý a zarezává a druhák logicky není nijak zabržděná zadní náprava. To je asi ok vedle Eifelovky, ale na sněhu na svahu to umí magickou věc - těžký zabržděný předek tlakem roztaje pod koly led, auto cukne, koeficient tření za pohybu je nižší než statický a z auta jsou sáňky…
V motoru je použita izolepa typu babky silonky, takže to shnilo asi po 5 letech a kabely vibracema praskají, zkratují a žijí vlastním životem.
Umístění rezervy a hever ani nebudu komentovat… díly v autorizáku naprostý nesmysl. Spotřeba 10, město 16+