Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

ZIMNÍ ÚDRŽBA

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Odpovědět
Zpráva
Autor
Robin

ZIMNÍ ÚDRŽBA

#1 Příspěvek od Robin »

Já v zimě cabrio nepoužívám, tak mu občas dám trochu údržby, trochu servisu, trochu něčeho navíc. Krom toho, že jsem pitomec letos jsem ho v garáži nastartoval, odešel a nechal uvařit, což odnesla hlava a chladič, tak mu dávám péči, aby vydrželo. Letos jsem udělal velkou údržbu spodku, tak je jako nové. Mám Z3 v mimořádně super stavu, tak snad tam dlouho zůstane. Snažím se jí udržet v originál původním stavu, bez tuningu a podobných úprav domácích kutilů. Auto jsem koupil poměrně levně, před šesti lety, z Itálie. Cena mě zarazila, neboť byla hodně nízká, až odstrašující, když auto bylo jako nové. Důvod jsem zjistil až doma. Byla to neznalost majitele a snaha o podfuk. Když jsem chtěl doma zkontrolovat svíčky, po sundání krytu, jedna byla zatopená olejem. Majitel měl patrně pocit, že je prasklá hlava, toto mi zatajil, nicméně, bylo to pouze těsnění pod víkem, takže oprava za 500kč. Letos jsem odmontoval rám pod motorem, zadní stabilizátor, rezervu a díly podvozku, kde byla barva otlučená od kamínků. Nechal opískovat, nastříkal dvousložkovým základem a pak vršek dvousložkovým polyuretanem. Což je nejlepší barva na toto použití. Brzdy žáruvzdorný základ a barva na třmeny. Když už, tak nové gumky do brzd, nové čepy do ramen,dávám origo nebo Loemferder, nové štíty brzd( občas prasknou a drnčí), udělal jsem si repasi řízení. To se trochu protáhlo, neboť žádná firma, co dělají repasi, mi nechtěla poslat o kroužky a simerinky. Musel jsem objednat z USA a čekal jsem na to měsíc. Zinkované díly podvozku jsem nechal dát na žlutý zinek, vyměnil všude šrouby a matky za nové. Vypadá to OK. Objednávám vždy vše origo v BMW. Ještě kulový čep řadící páky, simerink táhla řazení, simerink kardanu na převodovce, středové uložení kardanu, ložisko kardanu, simerink kliky, nový termostat a nějaké další věci, už ani nevím. Nové plynové lanko, nová loga na kapotu, dával jsem ne plastové ale kovové, vylité barvou, což je dost drahé ale hezké a neloupe se. Také se mi podařilo sehnat nové středové pokličky kol, což byl oříšek. Ale vyplatí se. Ty, co se vyrábí dnes, to je děs, vydrží půl roku. Snažím se vždy, aby bylo vše původní, nemohl jsem např sehnat samolepky na rezervu, ty jsem musel nechat vyrobit. Když mají být někde pásky na hadice deformační, tak tam nedám sponu na šroubovák ale tu deformační. Když už byla dole hlava, vyfrézoval jsem sedla, zabrousil ventily, vyměnil vodítka, gufera, Vyměnil jsem všude plechové pružné matky na plasty a samořezné šrouby.... Není to jen o estetice, jakákoliv koroze je v podstatě jako plíseň. Šíří se dál a narušuje vše okolo. Takže každý rezatý díl je třeba vyměnit. Což prodlouží životnost auta. Ne asi u každého to má smysl, u té Z3 rozhodně ano. Až zjistím, jak se vkládají fotky, tak je sem dám.
Tady:https://lordglygl.rajce.idnes.cz/BMW_Z3/
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

Re: ZIMNÍ ÚDRŽBA

#2 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

Fotky sem jako nečlen dáš pouze v odkaze. Takže si kup členství (300Kč). ;) Jinak super přístup.
Robin

#3 Příspěvek od Robin »

Pajk85 píše:Fotky sem jako nečlen dáš pouze v odkaze. Takže si kup členství (300Kč). ;) Jinak super přístup.
Jj, to už jsem zjistil. Přístup bych řekl, takový má být standard. Bohužel, každý dnes všechno fláká s tím, že "to je dobrý"....Já jsem zvyklý, dělat věci na 110%, což mě naučilo období, když jsem závodil. Tak třeba to psaní někoho nakopne dělat věci pořádně. Nějdy mě udivují už návody výrobce. Např., návod na barvení brzdových třmenů na autě. To nemá chybu...
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

Pajk85 píše:Fotky sem jako nečlen dáš pouze v odkaze. Takže si kup členství (300Kč). ;) Jinak super přístup.
plus bys oživil téma klubový auta, já už mám vše hotové :lol:
645Ci Cabrio Saphirschwarz
Z3 Coupé 2.8 Topasblau
X6 30d Saphirschwarz
Robin

#5 Příspěvek od Robin »

zddan01 píše:
Jj, jak budu doma, tak na to kouknu.
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

zddan01 píše:
Nechtěl jsem ho hned lákat jak náborář, ale myslel jsem na to stejný. :D
Robin

#7 Příspěvek od Robin »

Pajk85 píše:
zddan01 píše:
Nechtěl jsem ho hned lákat jak náborář, ale myslel jsem na to stejný. :D
To je v pohodě. Příspěvek v ceně 6 litrů benzínu, to nestojí za řeč. I když, viděl jsem zde nějaké averze na toto téma, no, v ČR by každý nejraději vše tak nějak zdarma, když však někdo něco prodává nebo nabízí, tak chtějí samozřejmě co nejvíc.. Česká klasika..
horan

#8 Příspěvek od horan »

Proč má každej potřebu zazimovaný auto co 14 dní startovat. Nic není pro motor lepší, než zkondenzovaná voda v motoru po tom, co ho necháte chvíli klepat na volnoběh.
Teda u tebe se asi zkondenzovaná voda nekonala. :?
Robin

#9 Příspěvek od Robin »

horan píše:Proč má každej potřebu zazimovaný auto co 14 dní startovat. Nic není pro motor lepší, než zkondenzovaná voda v motoru po tom, co ho necháte chvíli klepat na volnoběh.
Teda u tebe se asi zkondenzovaná voda nekonala. :?
Ad1-V garáži, kde mám zazimováno, tam mi nemrzne, je tam teplo, kondenzát se nekoná .
Ad2- Nevím, kde jsi přišel na to, že ho každých 14 dnů mám nastartovaný??

Ad3- Motor se uvařil proto, že byl problém na chladiči, který se projevil v blbý okamžik, souhra náhod, že jsem tam nebyl. Jinak auto může běžet třeba celý týden a nemá důvod se uvařit....
horan

#10 Příspěvek od horan »

To byla všeobecná poznámka. Nikde nepíšu "Robine, proč máš potřebu......."
Robin

#11 Příspěvek od Robin »

horan píše:To byla všeobecná poznámka. Nikde nepíšu "Robine, proč máš potřebu......."
Aha, špatně vyznělo. No, asi se jim stýská nebo jiné pohnutky. Já ho dávám jinak pod plachtu BMW a jelikož jsem na Pálavě, tak se v garáži dlouho neohřeje, jelikož a protože, zima je zde krátká. Ale všeobecně, spoustu lidí dělá spoustu divných věcí.
Robin

#12 Příspěvek od Robin »

.
Odpovědět