Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
FVE pokec v 7er
Re: FVE pokec v 7er
Tak po zamítnutí přetoků bereme 7,2kWp a uvidíme po roce jestli to byla chyba, nebo ne.
Panely na jih a západ. Pořidime el. bojler. Nebudu tu držet ten posranej plynovej kotel, který se x let využívá už jen na ohřev vody. Plynoměr hodím po psovi a nějak to dopadne. Tady řešit "drobný" když ten debil straší kufříkem.
Panely na jih a západ. Pořidime el. bojler. Nebudu tu držet ten posranej plynovej kotel, který se x let využívá už jen na ohřev vody. Plynoměr hodím po psovi a nějak to dopadne. Tady řešit "drobný" když ten debil straší kufříkem.
Jinak jsem po prozkoumání zde uváděné výroby rozdělené na měsíce přišel na to, proč všechny firmy čirou náhodou přijdou montovat FVE v dubnu. Protože bych asi byl dost nakrklej, kdyby to v únoru vyrobilo hovno. 

-
- Člen Klubu
někde sem popisoval , jakou "nouzovku" mám doma a jak dlouho to vydrží (450Ah/12 respektive 13,2V ) -najdi si to,kurevtor píše:
Pokud je to predrazenej nesmysl tak jakej bys doporucil levnejsi nesmysl?
A proc ti to priada jako nesmysl obecne? Nedobije se to? Mala kapacita?
tohle za 8 k a jen 75 Ah no nevim , psal si že 400W měnič tak počítej se mnou, budeš na chajdě o víkendu ....
.... mit 2 baterky, jednu co se nabiji, druha co se pouziva...nesmysl
pak záleží na co to chceš použít..TV -laptop +- 200W při plním zatížení +0,4A na chod měniče na prázdno+cca 20% na samotnou konverzi napětí , čím větší odběr, tím vyšší ztráty , mluvím o obyč sine sinus měničích...= 200W = cca 16-18 A z baterky -její "využitelnost " v olovu je cca 45-65% podle stupně vybíjení... ten set a panel sice tu baterku v pohodě nabije -opět primitivní čísla 115W výkon předpokládám tj necelých 10A do zkratu = max do 5-6 A do tý baterky, ani to ne ... když to bude pálit, tak je za den skoro došťouchaná, ale .... pokud to chceš na nějakou ledku na světlo 6-15 W =odběr cca 1A dobití mobilu a pc tak možná ten víkend vydržíš a 8 litrů...nekup to

jo a nehledě na to, že s jídlem roste chuť ---pak zjistíš ..no vezmu tohle a tamto , a to by taky šlo

Naposledy upravil(a) martin440 dne sob 24.09.2022 19:31, celkem upraveno 1 x.
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy.....

Asi nejsem normální domácnost, ale mých 18kWp je fakt máloRejchy píše:Jo, tak to jo. :0)
Těch 10 KWp je pro normální domácnost opravdu zbytečně moc, v zimně to stejně vyrobí málo na to aby se s tím dalo topit a v létě jsou přebytky jak kráva.

Re: G11/12 vs G70
kurevtor píše:vubec to tak nevypada, naopak diky moc za uprimnost a zkusenosti... lidi si vetsinou pouze chvali co maji, nikdo nerekne to jsem teda debil, ze jsem naletel a koupil monokrystaly a v prosinci-lednu to skoro negeneruje nebo treba 5% maxima...Marda píše: Nejsem odpůrce FVE, jak to z mých příspěvků vypadá.
Rejchy: diky za ta cisla, zajimave...
Jeste se zeptam, kdyz mate pretoky do distribuce, kolik vam plati za dodanou kWh?
Doposud halíře za kWh (letos 0,7 Kč/kWh). Už mě informoval obchodník, že na příští rok se uvažuje 3,50 Kč/kWh. To už se vyplatí posílat vše vyrobené ven a nabíjet boiler za kupovaneou elektriku v noci, kterou mám zafixovanou nižší, což je teda padadox. Takže již nebudu regulovat přetoky do baterek a boileru, ale nabíjet vše v noci z distribuce.
O výkupu za tržní ceny na burze jsem nikdy neslyšel, připadá mně to nesmysl, možná tak v LDS (lok. distribuční síť). Ba naopak, na současné instalace se již zakazuje přetok pod velkou pokutou (řádově 1500,- Kč/kWh), což je sakra mazec a není tak jednoduché to ohlídat!
Přetoky za spotové ceny můžeš prodávat přes "bezdodavatele.cz" ale těch firem je víc.
Otec má smlouvu s ČEZem na spotovou cenu-50 haléřů, ale on má 20KWp ještě po státu se z.bonusem.
Otec má smlouvu s ČEZem na spotovou cenu-50 haléřů, ale on má 20KWp ještě po státu se z.bonusem.
Já to tu rozpitvávat nijak nebudu, protože 100lidí 100chutí.kurevtor píše:vidim to stejne... ale je to "idealni" jen pro ty rekneme lepe situovane - je potreba mit elektromobil a prachy na vstupni investicim4zzy píše:
A jedno je jasné, s FVE v zimě to barák prostě neutáhne, to je jasné, ale od toho března do září/října si myslím, že na potřeby domu a nabití EV je to naprosto reálné řešení.
Tady mam trochu zkusenosti a pokud si mohu dovolit poradit tak:m4zzy píše:
Já teď třeba taky řeším barák a hlavně jaký systém vytápění zvolit, jakou rekuperaci, a čím víc se o to zajímám, tím víc v tom mám hokej. Ale asi už mám docela jasno. Stejně každému vyhovuje neco jiného a rozhodnuté je vždy na daném jedinci, co chce. Někdo FVE hejtí, někdo FVE má rád.
1) zaprvy neverit projektantum, resp. nespolehat se na to co ti navrhnou a ridit se selskym rozumem. Napriklad mne s klidem navrhli topeni POUZE podlahou, coz jaksi neni optimalni, spis dost na hovno, protoze to samo o sobe proste neni komfortni z nekolika duvodu. Nakonec mel projekt v sobe podlahovku, podlahove konvektory, klasicka topna telesa na zdi v garazi a krb.
2) Rekuperaci jsem okamzite zamitl, nechtel bych to ani zadarmo.
3) Po zkusenosti se zimnim obdobim jsem do baraku dodelal kamna do garaze - proste se udelala dira do zdi a asi za tricitku se koupil Ciko komin skladacka a vypada to fajn a dela to teplo jako krava.
4) po prijemne zkusenosti s pridanim kaminek do garaze jsem pridal jeste jedny kamna na drevo do jidelny, kterou mam za stenou obyvaku. Do komina se opatrne vyrizla dira, prevlozkovalo se to a kaminka topi jako krava.
5) dobre rozmyslet krb s ohledem na efekt vs. prakticnost. Ja mam krasnej krbik typ U, tzn. je jakoby videt skrz, protoze sklo je zepredu + zleva a zprava. Na efekt super a i to funguje dobre - vytopi to obyvak a vysusi to studenej/vlhkej vzduch rychle.... Ale co si budem litinovy kamna jsou litinovy kamna![]()
6) doporucuju si pripravit trubku teply vody pro koupelnovej zebrik. Ja se na to vykaslal s tim, ze dam proste elektrickej a ted lituju
7) kdybych stavel dnes, poucenej, tak urcite poridim krb s vymeninekem. Ano je riziko, ze to clovek odpali (znama v tom zatopila a nemela v tom medium a odkurvila si to), ale tim, ze me fakt bavi topit drevem bych mel vice teple vody a v podstate jako vedlejsi produkt...
Abych to shrnul, proste nezapomen na komin a kamnaTreba ti to bude stat v koute jen na efekt jako zaloha "kdyz vypnou proud", ale proste barak bez toho je spatne... I klidne jen udelej komin, priprav si prostup a zavickuj to a proste jen pro sichr kdyby neco. Protoze dodelavky ex post jsou komplikovane. Koupit potom po par letech v hornbachu kaminka za par korun a par kourovodu a v pripade krize druhej den topis drevem.
Jen pro info, máš novostavbu (jako cca 3 roky starou dejme tomu) nebo starší barák, třeba i po rekonstrukci? Pokud starší, tak chápu, že rekuperaci nepotřebuješ a ani nechceš. Tam asi barák ještě větrá sám a stačí to. Ale dnes u novostavby bydlíš v igelitovém pytlíku (různé parozábrany atd) a prostě nevyvětáš (dobře, vyvětráš, ale mělo by se větrat 10min intenzivně třeba každé 2 hodiny, i přes noc) čili pro mě je rekuperace nutnost a chtěl bych ji i kdybych nemusel. A zde existuje opět několik typů Pasivní jednoduchá, aktivní, aktivní s chlazením, aktivní s chlazením co umí i přihřívat TUV a teď se v tom vyzněj

JO a dalším tématem k pivu v hospodě je dřevostavba vs. zděný barák. To se pak zvrhne do v MMA zápasy bez klece

Krb s komínem mít budu, bud mít teplovodfní podlahovku a tu rekuperaci, která umí chladit i topit, TČ, a FVE. Ale ztím jsem ve fázi studie a začíná se projekt, jdu se informovat i na EKIS, nicméně stejně finální rozhodnutí musím udělat sám na základě infromací, které sesbírám.
K FVE, opravdu neřeším a ani nevím, co pak probíhá mimo barák s ELektrikou Já ani elektrice moc nerozumím

Nejsem na rekuperaci odborník, nicméně jsem viděl potrubí vzduchotechniky, když jsme rekonstruovali v Pardubicích zimák...na zdi hezká hliníková mřížka a za ní brutální chlív....krápníky plísně v celém potrubí....
Když se rekonstruovali operační sály v Kolínské nemocnici, tak to samé....zimák a operační sály asi není úplně standartní prostředí, ale já jsem si řikal, že tohle bych nechtěl ani zadarmo.
Ale jak píšeš, 100 lidí 100 chutí, znám lidi, co jsou s tím spokojení, hlídá jim to CO2 v místnosti, automaticky větrá....OK. Jen bych se při výběru výrobku zajímal o frekvenci výměnu filtrů, jejich cenu a možnost čištění potrubí - hladkého. Jsou potom lidi, kteří v rámci úspor si nechají ty rozvody udělat v hliníkových husích krcích (takových těch zateplených) a to je potrubí, který už nevyčistí nikdy nikdo...
I jsem se před lety snažil dohledat, jaké plísně se v tom potrubí časem utvoří...a nenašel jsem o tom prakticky nic...jen na TZB.info myslím jeden článek byl....tam zkoumali potrubí u novostavby u pár let starého baráku a u baráku možná 10-15 let starýho...co si pamatuju, tak tam byl nárůst toho bordelu a plísní...ale snad žádná nebezpečná nebo se v normálním prostředí nevyskytující....nicméně představa, že si vháním vzduch do místnosti přes nějaké takové trubky mě neláká...
Na druhou stranu, dnes mají systémy asi účinné filtry...takže je to holt na každém, co preferuje...
Když se rekonstruovali operační sály v Kolínské nemocnici, tak to samé....zimák a operační sály asi není úplně standartní prostředí, ale já jsem si řikal, že tohle bych nechtěl ani zadarmo.
Ale jak píšeš, 100 lidí 100 chutí, znám lidi, co jsou s tím spokojení, hlídá jim to CO2 v místnosti, automaticky větrá....OK. Jen bych se při výběru výrobku zajímal o frekvenci výměnu filtrů, jejich cenu a možnost čištění potrubí - hladkého. Jsou potom lidi, kteří v rámci úspor si nechají ty rozvody udělat v hliníkových husích krcích (takových těch zateplených) a to je potrubí, který už nevyčistí nikdy nikdo...
I jsem se před lety snažil dohledat, jaké plísně se v tom potrubí časem utvoří...a nenašel jsem o tom prakticky nic...jen na TZB.info myslím jeden článek byl....tam zkoumali potrubí u novostavby u pár let starého baráku a u baráku možná 10-15 let starýho...co si pamatuju, tak tam byl nárůst toho bordelu a plísní...ale snad žádná nebezpečná nebo se v normálním prostředí nevyskytující....nicméně představa, že si vháním vzduch do místnosti přes nějaké takové trubky mě neláká...
Na druhou stranu, dnes mají systémy asi účinné filtry...takže je to holt na každém, co preferuje...
Mam novostavbu a "igelitovej pytlík" v tvych ocichm4zzy píše: Já to tu rozpitvávat nijak nebudu, protože 100lidí 100chutí.
Jen pro info, máš novostavbu (jako cca 3 roky starou dejme tomu) nebo starší barák, třeba i po rekonstrukci? Pokud starší, tak chápu, že rekuperaci nepotřebuješ a ani nechceš. Tam asi barák ještě větrá sám a stačí to. Ale dnes u novostavby bydlíš v igelitovém pytlíku (různé parozábrany atd) a prostě nevyvětáš (dobře, vyvětráš, ale mělo by se větrat 10min intenzivně třeba každé 2 hodiny, i přes noc) čili pro mě je rekuperace nutnost a chtěl bych ji i kdybych nemusel.

Rekuperaci normalni clovek vubec nepotrebuje, pokud v tom baraku proste zije a pokud si postavi barak rozumne. Nedokazu si predstavit mit nizkoenergetickej barak, kde si nemuzes 28x za den otevrit dvere na zahradu, protoze ti tam furt chce chodit dite nebo pes napr. To musi bejt za trest v tom bydlet. Si napriklad pes usere po skvely hovezi pastice a co jako ti lidi delaji?

Terminologii Filozofa je rekuperacni system jasny kurvitko. Nechtel bych to uz toho duvodu, ze proste logicky nekde ta para bude kondenzovat a nekde to bude plesnivet. Obhajci rekuperace tvrdi jak je to vse odfiltrovane, super, takze musim menit filtry a starat se o to. Navic pokud tohle clovek fakt neresi a necisti to tak klimatizace/rekuperace v sobe umi mit fakt nechutnej zdravi dosti skodlivej bordel, kterej ti imrvere tlaci furt do plic.
Ten business case funguje leda tak u administrativnich budov. Tam to mas cely centralne rizeny a casto s neoteviratelnejma oknama na celym patre + casto ten system benefituje z toho, ze mas nejakou cast budouvy a la kotelna hodne teplou a cast mas studenou tak ty rozdily tepla pouzivas.. To dava smysl. Ale normalni RD tohle vubec nepotrebuje.
m4zzy píše: A zde existuje opět několik typů Pasivní jednoduchá, aktivní, aktivní s chlazením, aktivní s chlazením co umí i přihřívat TUV a teď se v tom vyznějprojížděl jsem airforum a tam opět, co osoba, to názor.
Pro RD jsou na hovno vsechny typy, sorryjako. Bud je to extrem, kdy fakt mas francouzsky okna co ani nejdou otevrit a fakt si nesmis sam ani vetrat a cely je to vymysleny stylem ze si topis jednou svickou a zijes ve spacaku, nebo mas system, kterej ti proste prihriva elektrinou - a to neni optimalni proste. Stejne jako kdyz klesne s venkovni teplotou ucinnost tepelnyho cerpadla a to pak musi dotapet el. spiralou, nebo stejne jako kdyz si dotapis klimatizacni jedntkou, ktera umi teplej vzduch.
Mimochodem, v byte jsem si driv "pritapel" klimatizaci co umela topit. No, muzu rict, ze je to na hovno proste. Z jednotky ti fouka horkej vzduch, kterej ale neohreje ani hovno. Proste to neohreje mistnost, nedejboze nabytek nebo snad podlahu. Sekundu po vypnuti mas v mistnosti puvodni kosu (nejsou nahraty steny, ani treba dvere). Po zkusenosti s horkym vzduchem z klimy si nemyslim, ze by ti teply (natoz vlazny) vzduch z rekuperace nejak pomohl s teplem v dome

m4zzy píše: Kromě toho, mám pocit, že dnes u nizkoenergetických či pasivních domů už není problém vytopit přs zimu, ale uchladit přes léto.
V tom pripade je ten dum ale spatne navrzenej. Presne proto je nejlepsi poradna cihlova stena + zatepleni -> v lete mas doma chladek, v zime teplo.
Co si clovek nezkusi tomu neveri. Tenhle setup je proste nedostatecnej, pokud nemas tak malej barak, aby to teplo z krbu "dosahlo" vsude. Fakt to jeste zvaz (pokud muzu raditm4zzy píše: Krb s komínem mít budu, bud mít teplovodfní podlahovku a tu rekuperaci, která umí chladit i topit, TČ, a FVE. Ale ztím jsem ve fázi studie a začíná se projekt, jdu se informovat i na EKIS, nicméně stejně finální rozhodnutí musím udělat sám na základě infromací, které sesbírám.

Mimochodem, jak pises:
m4zzy píše:mělo by se větrat 10min intenzivně třeba každé 2 hodiny, i přes noc
Tak to good luck

m4zzy píše:
JO a dalším tématem k pivu v hospodě je dřevostavba vs. zděný barák. To se pak zvrhne do v MMA zápasy bez klece
Jo ale tohle je ciste o penezich.
Kdo ma penize stavi barak. Kdyz nestaci penize na barak tak se stavi drevostavba. Drevostavba ale bude vzdy jen bouda, je to kompromis, sorryjako.
Neuvěřitelný
podlahovka je shit, protože v hotelu neuschly fusky a dřevostavby jsou kompromis pro chudé…
Btw - ziju nějaký pátek v Belgii a rekuperace je běžnou součástí nových domů… není to “must have” (nejsem posedlý větráním), ale žije se s tím naprosto v pohodě, narozdíl od bytů v ČR typu “opocená okna, plíseň v rohu included”…
Měli jsme dřevostavbu, klasický barák, podlahovku, normál radiátory, viadrus na polena, plyn kotel, el. kotel, TČ s aku nádrží, el ropnou podlahu, klimu s topnou fcí… všechny typy bojlerů (el., karmu, plyn bojler, s výměníkem)… tak si troufnu tvrdit, že mám srovnání…
Za mě bungalov drevostavba (Haas Fertigbau), podlahovka, žebřík do koupelen (na fusky), Fve s baterií, 150 litrový bojler + TČ a krbová kamna (jako záloha a pro feeling).

Btw - ziju nějaký pátek v Belgii a rekuperace je běžnou součástí nových domů… není to “must have” (nejsem posedlý větráním), ale žije se s tím naprosto v pohodě, narozdíl od bytů v ČR typu “opocená okna, plíseň v rohu included”…
Měli jsme dřevostavbu, klasický barák, podlahovku, normál radiátory, viadrus na polena, plyn kotel, el. kotel, TČ s aku nádrží, el ropnou podlahu, klimu s topnou fcí… všechny typy bojlerů (el., karmu, plyn bojler, s výměníkem)… tak si troufnu tvrdit, že mám srovnání…
Za mě bungalov drevostavba (Haas Fertigbau), podlahovka, žebřík do koupelen (na fusky), Fve s baterií, 150 litrový bojler + TČ a krbová kamna (jako záloha a pro feeling).
“Ability is what you're capable of doing.”
Nešlo by to téma strčit někam jinam? Třeba do technických dotazů, případně rovnou odpad? Se omlouvám, ale docela mi to tu vadí.
Co ti na tom vadí? To nečti. Já se rád něco dozvím, protože to aktuálně řeším.
No jak jsem hned psal kurevtore, máme jiný pohled, čili se v tomto neshodneme.
A ani nemá cenu na to reagovat, protože se to pak zase zvrhne
Jen jde vidět, že žiješ ve své pravdě, když tvrdíš, že dřevostavba je bouda pro chudé, co nemají peníze....Trošku mimo, ale nevadí. osobně si to neberu 
A ani nemá cenu na to reagovat, protože se to pak zase zvrhne

Naposledy upravil(a) m4zzy dne úte 27.09.2022 08:59, celkem upraveno 2 x.
Tak to přece nečti, ne? Vždyť je to vlákno tak pojmenovanéPajk85 píše:Nešlo by to téma strčit někam jinam? Třeba do technických dotazů, případně rovnou odpad? Se omlouvám, ale docela mi to tu vadí.

A kde tohle tvrdim?m4zzy píše:
žiješ ve své pravdě, když tvrdíš, že dřevostavba je bouda pro chudé, co nemají peníze....

To jsem nepsal já, to psal Hanz, že je to pro chudé. Já si to nemyslim.
Já bych to takhle nenapsal, protože to neni pravda, pořád to bude stát miliony a pořád to bude chtít pozemek. Čili ne, ani ty dřevostavby nejsou pro chudé. Bydlet na vlastnim pozemku ve vlastní stavbě neni pro chudé ani náhodou.
No tak aspoň něcom4zzy píše: Trošku mimo, ale nevadí. osobně si to neberu

A co se týče kompromisu. Zajímavý jak vás to slovo rozčílilo

A co se týče "boudy". Nejsem a priori proti dřevostavbám. Jsou dřevostavby, které klidně řeknu, že se mi fakt líbí - bungalov, střecha z tašek a nemam problém - krásný bydlení. Ale pak jsou tady ty "boudy" a tím mám na mysli patrový dřevostavby např. od RD rýmařov s plechovou střechou. Jakmile to nemá alespoň imitaci tašek tak prostě dřevostavba pobitá plechem je pro mě bouda. Protože to z definice je prostě bouda. Když jedu vesnicí a vidim ty boudy typu Kubis 631 s plechovou střechou tak sorry prostě, to ve mně nebudí pocit domu ani náhodou.
Moje firma dělala základový desky pro dřevostavby a já tam chodíval na revizi to očumovat - ano uznávám, že je super výhoda dřevostavby, že pár měsíců po základový desce je stavba hotová včetně interiéru a obložení a k nastěhování - super. Ale to je vše.
neuvěřitelnýHanz píše:Neuvěřitelnýpodlahovka je shit, protože v hotelu neuschly fusky a…
...Za mě bungalov drevostavba (Haas Fertigbau), podlahovka, žebřík do koupelen (na fusky), Fve s baterií, 150 litrový bojler + TČ a krbová kamna (jako záloha a pro feeling).

Takže nejdřív to vypíchneš jakože čumte na tu debilitu co kurevtor napsal, že s podlahovkou si doma neusušíš ani hovno. A pak ale vyjádříš za sebe úplně stejnou myšlenku a sice že jenom podlahovka v domě z praktickejch důvodů prostě nestačí, přesně jako jsem psal já.

Aha noHanz píše: Btw - ziju nějaký pátek v Belgii a rekuperace je běžnou součástí nových domů… není to “must have” (nejsem posedlý větráním), ale žije se s tím naprosto v pohodě, narozdíl od bytů v ČR typu “opocená okna, plíseň v rohu included”…

Víš, ono to řízený větrání naopak je must have pro dřevostavby, protože ti jinak shnijou na sračku před očima

Moje firma sanovala dřevostavbu, kde si majitel chtěl pověsit na zeď nějaký obrazy. Normálně tam namrdal nějaký obrovský skoby do "zdí". Jenže ony to nebyly zdi, protože bydlel v dřevoboudě žejo a těma skobama si propíchal parotěsku a najednou na stěnách mapy plísní.
Pajk85 píše:Nešlo by to téma strčit někam jinam? Třeba do technických dotazů, případně rovnou odpad? Se omlouvám, ale docela mi to tu vadí.

Fakt nepochopim kterej kořen přijde držkovat stylem "Se omlouvám, ale docela mi to tu vadí" do diskuze, která ho nezajímá.
Ty píčo čumim na to s votevřenou hubou. Co jako kurva chceš? Vo co ti de? Kam to potřebuješ přesouvat a proč jako?

Se omlouvám, ale doceloučka mi to tu vadínkuje, bůůů