Čau,
tak jsem čekal, že tu Vaculíka někdo vytáhne

Sám teď hledám F31. Určitě tu bude dost lidí, který k tomu budou mít co říct z vlastní zkušenosti.
Pokud víš, že chceš xdrive a naftu, pak máš asi důvod. Osobně bych 4kolku v naftě od BMW rozhodně nechtěl.
Nejsem automechanik, tak to ber čistě jako názor do pléna. Kdo si chce na netu dneska něco najít, najde si to tam.
Co se týká 4-válců - Od 2015 jsou tam motory s označením B47
Pokud vím, tak jsou docela dost přepracované oproti Nkovým motorům v předchozích letech a to k lepšímu.
Minimálně už tam nejsou problémy s rozvody + ten motor by měl být lépe vyřešený. Nebudu to rozvádět, ať si každý udělá názor sám.
U 6 válců podle mě tam je pořád starý Nkový motor - Bčko je až v G řadě.
Co se týká podvozku, dá se to řešit dodatečnýma úprava, takže to není něco, čeho bych se uplně bál.
Někde jsem četl, že pokud je auto z fabriky MPaket/MSport nebo SportLine provedení, tak je ten celkově o dost lepší než vyčvachtaná klasika.
Jinak když už jít do Fka - řešil bych výbavu, která v E90 nebyla nebo ať aspoň stojí za to - HUD, lepší sedačky, adaptivní podvozek nebo alespoň msport ideálně vč. brzd (nevím jak to bylo na těch 4valcích), velkou navi a HiFi.