Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Pakny ruční brzdy - existují nějaké účinné?
-
Pakny ruční brzdy - existují nějaké účinné?
Existuje nějaké brzdové obložení té malinké bubnové brzdy, které je opravdu účinné?
Mám 3 auta a zatím jsem nenarazil na takové, které by to auto na ruční brzdě udrželo v prudším kopci. A to ani při správném seřízení rozpěrky paken i lanovodů.
Mám 3 auta a zatím jsem nenarazil na takové, které by to auto na ruční brzdě udrželo v prudším kopci. A to ani při správném seřízení rozpěrky paken i lanovodů.
-
fabledwarrior
- Člen Klubu
Re: Pakny ruční brzdy - existují nějaké účinné?
Co originál z BMW? 

-
- Kontaktovat uživatele:
Řešení neexistuje, BMW prostě nebrzí. A ví to i na STK.
Když si s tím pohraješ, všechno vyměníš/vyčistíš a nastavíš na možné maximum, chvíli to trochu jakože brzdí, tak 2 měsíce.
Když si s tím pohraješ, všechno vyměníš/vyčistíš a nastavíš na možné maximum, chvíli to trochu jakože brzdí, tak 2 měsíce.
-
I to jsem už zkusil, brzdí jen průměrně.fabledwarrior píše:Co originál z BMW?
Nicméně Jurid už stejně ukončil výrobu a BMW dnes prodává přebalenou druhovýrobu za trojnásobek ceny.
-
Tak to dělám teď - před STK vše perfektně seřídím a technik mi vyčte, že to brzdí málo, ať s tím něco udělám.DKx píše:Řešení neexistuje, BMW prostě nebrzí. A ví to i na STK.
Kdykoliv jsem vyměnil pakny i kotouče, vždy to brzdilo stejně špatně, žádná změna k lepšímu.
Doufal jsem, že existuje nějaké přilnavější obložení.
Bubnovku téhle velikosti používají malé skůtry na zadním kole, těžko od toho čekat nějaký účinek. Zajímalo by mě, jaké myšlenky vedly konstruktéry v BMW k domněnce, že to bude fungovat.
Zdar, já to seřizoval cca před rokem a je potřeba si s tím pohrát, aby to už zabíralo na prvním zubu, popř. druhém. Podařilo se mi to seřídit tak, že to auto v kopci udrží, ale musí se to pěkně na ručce zatáhnout. Na STK se technik divil, že to mám seřízené (bylo to na BMW E39).
Seřizoval jsem to tak, že jsem měl kotouč shozený a po seřízení se tam nasunul velmi velmi natěsno. Na první zub to prakticky nešlo nasunout zpět.
Naštěstí mám automat, takže ta ručka je jen pomocná věc.
Pearl Jam
Seřizoval jsem to tak, že jsem měl kotouč shozený a po seřízení se tam nasunul velmi velmi natěsno. Na první zub to prakticky nešlo nasunout zpět.
Naštěstí mám automat, takže ta ručka je jen pomocná věc.
Pearl Jam
- pavproch
Já to zcela nedávno měnil na bramborovi2 (330i e90, 2006, byly tam ještě původní = brzdily, ale po odbrždění zůstaly kouslé/cukly), dal jsem OEM z autorizáku a zase to jakžtakž brzdí (parkuju před barákem v kopci ca 10-12% a OK) + už se nekoušou.
Dobře seřídit a pravidelně používat, pak to brzdí snesitelně (jakože se s tím dají i reálně zablokovat kola za jízdy/v zatáčce)… tak ob měsíc s tím zastavím 3-4x z 30ti, aby se udržely plochy rovný/čistý…
“Ability is what you're capable of doing.”
Tedy nevím jestli na novějších není vše jinak. Ale je tu zmíněna E39 a tam je dobré kotouč při seřizování nesundávat. Ladit to jde dírou pro šroub od kola při natočení kotouče dírou do dolní polohy. Pakny jsou tak vycentrované a jde to nastavit s minimální vůlí... takže takových čtrnáct dní to funguje řekněme "dobře".
Zdar, teď jsem to seřizoval na E91 a po seřízení brzdí perfektně. Zvedneš auto, zajistíš proti pohybu a pádu, odděláš kolo, dáš ho pod práh auta, vyřadíš rychlost a povolíš ručku, najdeš přes dírku seřizovací matici (nutno mít čelovku nebo baterku), zjistíš na kterou stranu se čelisti roztahují a pak to roztahuješ skoro až na doraz, až to tře lehce o disk, tak to lehce povolíš na opačnou stranu na tom šroubku, poskládáš, uděláš druhou stanu a je to. Trvalo mi to cca 30 minut, seřídit obě stany.
Jestli se bavíme o e46, co vyměnit i rozperku čelistí (34416851439)? Nové pakny, pružiny samostavy a dokud jsem nevyměnil rozperku tak seřízení bylo jen na pár dní. Pružina v ní degraduje a často je i zatuhlá.
Občas brzděním v nízké rychlosti strhnu řez na paknach ale jinak jsem za 3 roky nemusel na brzdy sáhnout.
Auto parkují auto v kopci a nemá s tím problém.
Občas brzděním v nízké rychlosti strhnu řez na paknach ale jinak jsem za 3 roky nemusel na brzdy sáhnout.
Auto parkují auto v kopci a nemá s tím problém.