Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e46 středový výdech topení fouká pouze studený vzduch

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
kenny46

e46 středový výdech topení fouká pouze studený vzduch

#1 Příspěvek od kenny46 »

Zdravím, ze středového výdechu topení fouká pouze studený vzduch. Kolečko pro nastavení teploty, které je uprostřed výdechu, je na středové čárce. Ať nastavím jakoukoliv teplotu na klimapanelu, tak vzduch, i při maximalní teplotě 32°C, fouká studený. Při nastavení ventilace na nohy z topení fouká normálně teplý vzduch. Klimatizaci mám vypnutou. Nevěděl by prosím někdo jaká by mohla být příčina? Děkuji
TurboShnek

Re: e46 středový výdech topení fouká pouze studený vzduch

#2 Příspěvek od TurboShnek »

kenny46 píše:Zdravím, ze středového výdechu topení fouká pouze studený vzduch. Kolečko pro nastavení teploty, které je uprostřed výdechu, je na středové čárce. Ať nastavím jakoukoliv teplotu na klimapanelu, tak vzduch, i při maximalní teplotě 32°C, fouká studený. Při nastavení ventilace na nohy z topení fouká normálně teplý vzduch. Klimatizaci mám vypnutou. Nevěděl by prosím někdo jaká by mohla být příčina? Děkuji
Když ti fouká teplý vzduch na nohy tak víš že ti proudí horká voda do topného tělesa, a že není ucpané/zavzdušněné. Topné těleso se nachází v takové plastové krabici za panelem klimatizace do které z jedné strany větrák fouká vzduch z ulice, vzduch se ohřeje o topné těleso (které ohřívá horká voda z chladícího systému motoru) a z kterých otvorů ohřatý vzduch potom fouká ven ovládají klapky v té plastové krabici. Pravděpodobně se ti zasekli, nebo se rozbil motůrek který je ovládá nebo lanko z toho kolečka kterým točíš.

Budeš to muset prozkoumat.

Obrázek

https://www.youtube.com/watch?v=jzaH-1PxnDo
https://www.youtube.com/watch?v=GvIhntuY6ck

Celou krabici nemusíš vyndávat. Přístup k tém k motorkům na obrázku je z boku kde jsou nohy.
kenny46

#3 Příspěvek od kenny46 »

Díky moc za radu, nejspíše bude problém s tím kolečkem, protože když ho otočím na maximalní teplotu, tak začne z topení jít teplý vzduch, i když ne úplně horký. A až na konci chodu kolečka je cítit menší odpor při točení, jinak je jeho chod úplně volný.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Ale to je přeci v pořádku ne? Prostě teplotu na středovém panelu si určuješ tím kolečkem na středovém výdechu (modrý a červená doraz) a ne ovladačema topení. Ikdyž budeš mít topení na max, ale to kolečko na modrý nebo střed, bude to spíš studené. Aspoň tak jsem to měl kdysi na E38 i E34. I Idrive mají střed zvlášť. Nezávisle na topení.
kenny46

#5 Příspěvek od kenny46 »

Tomasis píše:Ale to je přeci v pořádku ne? Prostě teplotu na středovém panelu si určuješ tím kolečkem na středovém výdechu (modrý a červená doraz) a ne ovladačema topení. Ikdyž budeš mít topení na max, ale to kolečko na modrý nebo střed, bude to spíš studené. Aspoň tak jsem to měl kdysi na E38 i E34. I Idrive mají střed zvlášť. Nezávisle na topení.
Pokud je kolečko ve středové poloze, tak by teplotu mělo určovat ovládání topení, takhle mi to bylo kdysi řečeno, a myslím si, že to i tak fungovalo (ale klidně se nechám opravit, pokud se mýlím). Navíc ten teplý vzduch začne proudit, až když nastavím kolečko na max teplotu, jinak fouká stále stejný studený vzduch.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Tak je pravda že tenhle "systém" jsem měl před deseti rokama, takže už si to asi nepamatuju :oops: No tak asi není nic jednoduššího když sem napíše někdo, kdo to auto taky má, ale tady se už moc věcí člověk nedozví :? Prostě zjistit který motorek je od teploty, sundat ho a ručně zatočit s tím ovladačem. Pokud to bude něco dělat, tak je v háji ten motorek.
Jergus

#7 Příspěvek od Jergus »

E 46 jsem neměl, ale kdysi na E 39 to kolečko určovalo poměr mezi vzduchem z topení (resp. přesnější bude říci vzduchem přes radiátor) a vzduchem mimo radiátor. A nějaký sluneční senzor řešil také to, jestli jedeš proti sluníčku a nebo ne a podle toho si to také upravovalo teplotu výdechu. Takže na vyzkoušení správné funkce ještě nesmíš mít auto na sluníčku - teda jestli máš stejnou verzi topení, jakou jsem měl já. Každopádně jestli ti to v jedné poloze kolečka fouká studené a v jiné teplé, tak je to asi naprosto funkční a nějakou rysku uprostřed neřeš, teplota výdechu závisí na více faktorech. Nastav si to někam, kde ti teplota vyhovuje a netrap se nějakým rozebíráním palubky... :-)
kenny46

#8 Příspěvek od kenny46 »

Tomasis píše:Tak je pravda že tenhle "systém" jsem měl před deseti rokama, takže už si to asi nepamatuju :oops: No tak asi není nic jednoduššího když sem napíše někdo, kdo to auto taky má, ale tady se už moc věcí člověk nedozví :? Prostě zjistit který motorek je od teploty, sundat ho a ručně zatočit s tím ovladačem. Pokud to bude něco dělat, tak je v háji ten motorek.
O víkendu to rozeberu a kouknu na to.
Foldas

#9 Příspěvek od Foldas »

Nic nerozebírej funguje ti to správně. Tím kolečkem určuješ teplotu vzduchu ve středových výdechách. Teplotu ovládá ventil průtoku teplé vody radiátorem
TurboShnek

#10 Příspěvek od TurboShnek »

Tomasis píše: když sem napíše někdo, kdo to auto taky má, ale tady se už moc věcí člověk nedozví :?
Já to auto taky mám. ;)

Systém topení funguje takto:

1) Když se zapne topení, voda která chladí motor (chladí ho tím že z něj vštrebává teplo) začne proudit do topného tělesa v té krabici.
2) Když zapneš topení, větrák začne nasávat vzduch z venku a foukat ho přes chladící těleso (čímž teplo přenese z té vody do vzduchu) a ohřeje ho, a potom ho vyfoukne do kabiny auta kde zase ohřeje posádku. :lol: Stejný prinip jako chladič vepředu.

3) Chladící těleso z vody nevyloučí všechno teplo do vzuduchu, jenom dejme tomu 30%. Tak že, když je voda v systému ohratá na 90°C (provozní teplota) a na ulici je 0°C, vzduch z topení bude ohřatý na maximálně dejme tomu 25°C. Když jsi teprve nastartoval a voda má 5°C, vzduch z topení bude ohřatý na 1.5°C, atd...

V podstatě, teplota vzduchu z topení se odvíjí od teploty vody. Není třeba ráno nastartovat a mačkat na panelu 33°C, nemá to žádný vliv, je třeba počkat až se motor ohřeje na provozní teplotu.

Tak k čemu je teplota na panelu?

Na panelu si nastavíme teplotu kterou cheme udržovat v kabine, počítač potom bude sám měřit teplotu v kabine a automaticky buď přitápět/pouštět chladný vzduch z venku, regulovat rychlost větráku, atd... aby takovou teplotu udřel. V podstatě, když má auto automatickou klimatizaci, prostě si nastavíme teplotu a nikdy se toho už nedotýkáme. To je celý smysl "automatické klimatizace".

Co dělá to kolečko? Umožňuje přeskočit počítač aby na obličej foukal buď studený nebo teplý vzduch. Je to dobrá vlastnost protože v zimě si kolečkem mužeme nastavit aby na obličej foukal studený vzduch z venku a nechtělo se spát a v lětě teplý aby nefoukal ledový vyduch z klimatizace přímo do nosu a nenastydli jsme. Čím víc otočíme kolečko, tím víc měníme poměr. Když ho otočíme tak aby byla uprostřed vidět čára, bude foukat stejný vzduch jako ze všech ostatních otvorů.

---

Zahřej motor na provozní teplotu, nastav klimatizaci na 33°C, otoč kolečko aby byla čára uprostřed. Ze všech otvorů bude fukat teplý vzduch. Otáčej kolečko na modorou stranu a na obličej bude postupně foukat chladější vzduch. ;)
paca

#11 Příspěvek od paca »

Foldas píše:Nic nerozebírej funguje ti to správně. Tím kolečkem určuješ teplotu vzduchu ve středových výdechách. Teplotu ovládá ventil průtoku teplé vody radiátorem
Jakože je správně, že mu tudy jde pouze studený vzduch? Tak to jsem měl na všech e36/e46 asi rozbité, protože mi tudy šel jak teplý tak studený vzduch = záleželo jak jsem otočil kolečkem pod těmi výduchy.
Foldas

#12 Příspěvek od Foldas »

Však píše že když dá středové kolečko na červenou tak topí
paca

#13 Příspěvek od paca »

Tak píše že mu fouká pouze studený, tak snad dal to kolečko na červenou :-)
kenny46 píše:Zdravím, ze středového výdechu topení fouká pouze studený vzduch.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

kenny46 píše:Díky moc za radu, nejspíše bude problém s tím kolečkem, protože když ho otočím na maximalní teplotu, tak začne z topení jít teplý vzduch, i když ne úplně horký. A až na konci chodu kolečka je cítit menší odpor při točení, jinak je jeho chod úplně volný.

Tady píše že to něco dělá ...
Odpovědět