Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e87 - dodelani multifunkcniho volantu

vše o E81/E82, E87/E88, F20/F21/F22/F23, F40
Odpovědět
Zpráva
Autor
FrankDrebin

#1 Příspěvek od FrankDrebin »

Mam v e87 sportovni volant (foto bmw_e87_volant - foto je pouze na ilustracni, nemam volant takhle lesklej :D ), ale chtel bych dodelat multifunkci. Podle ETK jsem nabyl dojmu, ze bude stacit vymenit ten sedivy kryt volantu za ten, ve kterym je "dira" na multifunkcni tlacitka, tlacitka tam pridat, propojit a je to :) Ale v Renocaru mi bylo receno, ze by se musel menit celej volant, pricemz jenom samotnej volant bez bagu u nich stoji neco kolem 8 tisic, k tomu dalsi material a samozrejme prace..

Urcite se dat sehnat multifunkcni volant na e87 nekde na Aukru, ale zase se bojim, ze jak by se jednou hlo s airbagem a daval bych ho na nejakej volant, kterej bych koupil z druhy ruky, tak by uz taky nemusel fungovat ve chvili, kdy bych ho treba potreboval (chran buh aby k necemu takovymu nekdy doslo, ale nerad bych jezdil v aute s vedomim, ze airbag nefunguje)..

Chtel bych se proto zeptat na tyto otazky:

1) neni nejak ohrozena funkcnost airbagu, kdyz tuhle upravu nebudu provadet v autorizaku
2) jak moc je narocny propojeni a naprogramovani tlacitek
3) musi se kvuli tomu rozdelavat palubka a kabely

Diky za rady a odpovedi :wink:
Přílohy
Pripadne tento, ten vypada nejlip :-)
Pripadne tento, ten vypada nejlip :-)
bmw_e87_volant_multifunkce_2.JPG (30.05 KiB) Zobrazeno 5963 x
Takovy bych chtel :-)
Takovy bych chtel :-)
bmw_e87_multifunkce.jpg (46.31 KiB) Zobrazeno 5963 x
Takový mam v E87 teď :-)
Takový mam v E87 teď :-)
bmw_e87_volant.jpg (90.64 KiB) Zobrazeno 5963 x
rikin

#2 Příspěvek od rikin »

Pokud bys menil celej volant, tak muzes zapremyslet i nad necim lepsim, behem roku vyjde vylepsenej performance.

Obrázek
FrankDrebin

#3 Příspěvek od FrankDrebin »

No volant vypada pekne, ale do 118d z roku 2005 mi to uz prijde zbytecny :)
Tom_120i

#4 Příspěvek od Tom_120i »

Za ty prachy, co to bude stát to rozhodně nestojí. Jak dlouho s tím autem ještě budeš jezdit? Rok? Dva? Já bych se na to vybodnul a až budeš kupovat nové, tak na to nezapomenout a zaškrtnout ve výbavě :wink:
Killca

#5 Příspěvek od Killca »

vymena volantu je jednoduchost na 5 minut a pokud nejsi nouma, tak nic nepodelas a bagy budou fungovat vesele dal (ale bud odpoj baterku nebo vytahni klic ze zapalovani)

pokud jsi z prahy, muzem to testnout s volantem s tlacitky, co mam puceny ze z4, je to kompatibilni

pro sundani volantu neni treba sundvaat nic, jen vypichnout airbag a odsroubovat volant z tyce z tisicihranu (matka 16tka)

EDIT: jo a jeste, u e46 a jinych rad, bylo mozne vymenit jen panel s tlacitky na tom volantu, podle me v renocaru kecaj, ale na jisottu ti to nereknu, to bych ti rek, kdybych tvuj originalni volant drzel v ruce
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
FrankDrebin

#6 Příspěvek od FrankDrebin »

Tak mi to nedalo a sel jsem se zeptat i do Inveltu. Pan z prodeje nahradnich dilu se podival do ETK ( a rekl mi to same co clovek z Renocaru), ale rekl, ze se radeji jeste zepta i kolegy.. Poslali mi pak mail, ktery me teda vazne nepotesil :)

Pro dodelani multifunkce jsou potreba tyto dily (pro sportovni kozeny volant):

- stribrny kryt volantu s otvorem pro MTF tlacitka
- multifunkcni tlacitka
- spinaci centrum pod volantem vc. prevodniku a pakovych spinacu

+ naprogramovani
+ instalace

Cele to vyjde na vskutku lidovych 17 tisic :lol:
Killca

#7 Příspěvek od Killca »

ty prvni dve polozky jsou jasny, ale ta treti mi nejede, oni totiz zrejme pocitaji s tim, ze chces dodelat tempomat, coz znamena packu pod volantem, ale neznamena, to, ze musis kupovat novy volant, to je tvuj hlavni dotaz, sami ted rekli, ze staci jen lista s tlacitky + dodelat kabelaz pod volantem (ale ty to chces bez tempomatu, coz jde) tedy jde jen o to, abys mel pod volantem elektronicky krouzek, coz mas urcite, protoze pres nej vede elektrika k bagu a pak jen dopojit (mozna, velmi mozna) drat do I-busu (mozna u tehle novejsich je ten BUS jinej, oni s tema busama nadelaj) pro zfukcneni tlacitek

jak rikam, neni nic jednodussiho, nez vzit multivolant a zkusit ho tam napichnout, jestli pujde ovladat radio (predpokladam, ze mas origo)
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
majkl8888

#8 Příspěvek od majkl8888 »

zdravim, ako to teda dopadlo? chystam sa na to iste.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od matiz »

Kdo bude chtit, dodelam mnohem levneji. Z novych i pouzitych dilu.
JirkaC

#10 Příspěvek od JirkaC »

Staci dokoupit tlacitka cca 800kc. Kryt na volant cca 800kc a nechat naprogramovat. Ve volantu uz na mas pripravu. Tj. kabely..
Tom_120i

#11 Příspěvek od Tom_120i »

JirkaC: Na jakem modelovem roku jsi to takto jednoduše udělal? Jaký volant jsi tam měl?
majkl8888

#12 Příspěvek od majkl8888 »

urcite nestaci len vymenit kryt a dokupit tlacitka, lebo v kruzku volantu nemas piny. aspon ja na mojej 118D r.2005 ich tam nemam a tlacitka
nemam kam zapojit, otazka je: ak vymenim iba kruzok bude to fungovat?
alebo treba vymenit cely modul paciek, pripadne este prekablovat dalej do RJ?
Odpovědět