včera jsem ukončil své hledání a objednal jsem nový vůz BMW 335i. Dlouho jsem se rozhodoval, vymýšlel výbavu, a čekal na schválení zákona o odpočtu DPH.
Měl jsem možnost navštívit vícero autosalónů, a chtěl bych popsat svoje zkušenosti.
Abych řekl pravdu, nejdříve jsem měl vybráno 335i Coupe. Našel jsem jedno u CarsDeLuxe, volal jsem tam v sobotu ráno, a ačkoliv měli zavřeno, pán na prodejně mi řekl, že na mě počká. Vše proběhlo ten den v pořádku, domluvili jsme se, že dají dohromady nabídku a v pondělí vše dořešíme. Nastalo pondělí, a sdělili mi, že auto už je prodané. No nic no, čekal bych lepší chování (při našem jednání se vůbec nezmínili, že by na auto byl zájemce, tvrdili potom, že se ozval v pondělí ráno). Hledal jsem dál.
Čim víc jsem nad tím uvažoval, tím líp vypadal sedan z hlediska praktičnosti. Jelikož si plánuji auto nechat delší dobu, je toto pro mě dost důležitý faktor... no a tak jsem začal hledat 335i sedan. U nás jsem nepochodil, obhlídl jsem se na mobile DE a vybral - modré v "plné palbě". Auto bylo v BMW Schwarz (Traunstein). Jel jsem se na něj podívat v sobotu, od prodávajícího maximální ochota - na dálnici byla zácpa, dojel jsem až v zavírací dobu, nicméně auto ukázal, mohl jsem si ho v klidu prohlédnout, domluvili jsme se na sepsání smlouvy a na tom, že budeme dál komunikovat e-mailem. Jelikož oni měli i jiné zájemce, a zákon o odpočtu nebyl ještě schválen, auto prodali někomu jinému. Nicméně vícekrát se mě dotazovali, jestli už opravdu nemám zájem - takto to má podle mě být.
No, a jelikož na mobile.de ani autoscoutu jsem nemohl najít nic vyhovujícího, rozhodl jsem se pro auto nové. Obešel jsem tedy pár autosalonů...
Nejdřív jsem byl v Autecu - mluvil jsem s prodejcem, který mi půjčoval auto na testovací jízdu, byl příjemný, pomohl a poradil s konfigurací auta. Nicméně vícekrát mi říkal, že mi zavolá (ohledně bazarového auta, či jestli bych se vešel do kvót na tento měsíc) ale nestalo se. Nicméně v Autec servisu při hledání kol nebyli moc příjemní (nemá to zimní paket = nepujde to tam), nakonec ale zjistili, co jsem chtěl.
Dal bych jim 7/10 celkově.
Další v pořadí je Auto Base. Sem jsem přišel původně se podívat na 335i Coupe, bylo ale v automatu... domluvil jsem se s prodávajícím, že se mu ozvu s konfigurací. Na můj e-mail odpověděl jako první (současně jsem posílal konfiguraci do Inveltu, Autecu, ACR a Base), tvrdil mi, že 19" na 335i sedan nejdou, a že jsou na Prahu i tak moc tvrdé - dal jsem mu za pravdu, on řekl že nabídku zpracuje a pošle mi jí. Navíc mě upozornil, že mou zvolená konfigurace nejde bez M-paketu, jestli ho tam může přidat. V pátek jsem obdržel nabídku (telefonicky jsme spolu mluvili v pondělí). Cena byla vynikající - o tom ale později...
No, a zbývá Invelt Praha. Původně jsem se šel podívat na ojetou M5ku... dorazil jsem těsně po zavírací době, i když už tam nikdo nebyl mimo pana Popelky, tvářil se vstřícně (a ne jako někteří - "copak mi lezete do krámu? je 6 pryč..."). Dali jsme se trochu do řeči, všiml jsem si nové M3 - byla nádherná (pořád jí tam mají), ale takovou cenu (2M) jsem si nemohl dovolit. Po krátké konverzaci mi bylo jasné, že pan Popelka je ochotný mi sehnat 335i. Domluvili jsme se, že se v případě zájmu ozvu...
Jak jsem již zmiňoval, konfiguraci jsem posílal do všech autosalónů najednou, pan Popelka mi volal v úterý, což pořád považuji za dobré. Konfiguraci jsme probrali, řekl jsem mu, že bude asi potřeba m-paket, on řekl, že připraví konfiguraci, a že se mi ozve, abychom se sešli a vše probrali.
O pár dní se ozval, že má konfiguraci připravenou, a domluvili jsme si schůzku. Osobně se považuji za náročného zákazníka (psal jsem mu věci z náhradních dílů, BMW Performance, atd). Všechno zpracoval a nabídl mi cenu. Dlouho jsme si popovídali o jednotlivých položkách, a o Inveltu vůbec. Zdělil jsem mu mé obavy z jejich servisu, o kterém jsme se pobavili. Řekl, že nebude problém auto servisovat u nich, a že v servisu staví speciály pro pana majitele, tak by to mělo být OK. Nakonec se zeptal, jestli teda půjdeme auto objednat, nacož jsem mu řekl, že počkámě, až projde zákon o DPH.
No a tento čtvrtek, dřív, něž jsem zaregistroval, že zákon prošel, mi volal pan Popelka, že zákon je schválen senátem, a že můžeme auto objednat. Původně jsem to měl naplánováno až na pondělí, nicméně rozhodl jsem se tam dojít hned.
Sedli jsme si ke konfiguraci, všechno zfinalizovali, a začali jsme vyjednávat o ceně. Pan Popelka nabídl cenu, a já mu řekl, že mám od konkurence (auto Base) lepší nabídku. Chvilku jsme se o tom pobavili, a konkurenční nabídku přepočítali – byla v ní dost veliká a zásadní chyba, v řádech statisíců – či už záměrná anebo se stala omylem, to nevím. Nakonec jsme podepsali smlouvu s cenou, která se mě osobně velmi líbila. Celou dobu zachoval klid a příjemné vystupování.
Takže na konec:
Auto Base - 6/10 - snažili se, ale jejich nabídku, po tom co jsme v ní našli chybu, bych považoval za účelovou, a takové jednání bych za moc seriózní nepovažoval
ACR - i když jsem posílal dotaz ohledně konfigurace, totální nezájem - nikdo se mi do dnes neozval
Invelt - 10/10 - prozatím nemám vůbec na co si stěžovat... uvidíme, jak to bude se servisem, a montáží performance dílů, z toho mám trochu obavy, i když Invelt stavěl 600 HP GTRko, tak to snad bude v pohodě

Díky za přečtení.