Jaký dát olej do výše uvedeného auta? Jak motorový, tak převodový a do diferenciálu... Chci všechno vyměnit na sezonu, tak abych nedal něco špatně. Do motoru Castrol TWS?
Kdyz to neodnesete vy tak to odnese pristi majitel...fakt hodni kluci, ale chapu, ze to asi nedelate umyslne...ale i tak, nevidim duvod, kdyz je vsude jasne specifikovany co do m poweru patri.
Skopek píše:Tak srágory typu 5W-30 opravdu nemají v M3 co dělat. Oni teda nemají prakticky co dělat v žádném trochu výkonném autě, ale to už je vedlejší.
pepino5xx píše:Páč olej 5W-30 je vhodný pro malý nevýkonný motory, pro M3 tipuju tak 5W-60 nebo 0W-60.
Co se týče M3, kvůli hydroštelům - ano _W-60, nicméně Tvé tvrzení se mi zdá dost podivné... Proč se tedy u mnoho závodních vozů používá také 0W30, 10W30 apod? Aby mohli dříve měnit motor?
Pokud se nepletu tak to číslo 30 nebo 60 označuje bod kdy ztrácí viskozitu za tepla (W zase tuhne zimou ). Takže závodní motory mají určitě vyšší teploty a tudíž lít tam xW-30 je rozhodně blbost.
pepino5xx píše:Pokud se nepletu tak to číslo 30 nebo 60 označuje bod kdy ztrácí viskozitu za tepla (W zase tuhne zimou ). Takže závodní motory mají určitě vyšší teploty a tudíž lít tam xW-30 je rozhodně blbost.
Ano přesně tak, označuje viskozitu. A proč tam třeba dávají doopravdy ty _W30? Nemůže to být třeba kvůli nižšímu odporu - čili ztrátám? Jen raguji na příspěvěk, že "takové oleje nemají v žádném trochu výkonném autě co dělat.
pepino5xx píše:V závodní oblasti se nepohybuju takže přesné bysvětlění nevím, možná kvůli těm ztrátám Ale vím, že do motorů jako je M-Power bych rozhodně xW-30 nelil
Mno, tak já to vím, proto jsem reagoval. Také bych nelil... Já osobně budu lít Motul 300V 20W60