Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
PROBLÉM automat 730i (E32)
Zdravím chlapci, dúfam, že mi pomôžete. Kúpil som 730i s automatom. Vyzerá to tak, že ten automat neradí 2-hý a 3-tí stupeň. Proste na jednotku to ide (tak behám po meste tak do 60km/h). Keď som mimo mesta, pohýňam sa na D-čku. Je tam jednotka, ale nechce radiť vyššie, až keď ho vytočím tak na 5 000, tak cukne a ako keby tam dalo 4-ku a tú sa ja už snažím držať. No a samozrejme zagongne GETRIEBE PROGRAM. Horšie je, ak musím dávať prednosť alebo idem v kruháči a otáčky a rýchlosť sa dostane do úrovne 2-ky alebo trojky - to si pridávam ako na neutráli. Vtedy musím rýchlo buchnúť do 1-ky aby som sa odtiaľ dostal. Myslíte, že je to závada mechanická (elektromagnetické prepínače a pod.) alebo to bude stačiť napichnúť a vymazať záznam porúch poprípade prepáliť riadiacu jednotku prevodovky? Ďakujem za všetky vaše názory. Nechcem zbytočne vyberať prevodovku.
ja som to tu uz riesil vela krat ale mal by si isť stim na diagnostiku a tam ti povedia ci mas mechanicku alebo elektronicku zavadu ja som mal mechanicku kupil som druhi automat a vymenil a hotovo lebo repas ta vyde drachsie a kosa tu predaval novy automat na e32 za dobre peniaze a ked mas elektrikou nie co tak to musis hladat kontaktoch.
Tak som tu zase chlapci a prosím o pomoc. Kúpil som druhý automat aj s riadiacou jednotkou prevodovky aj s meničom. Vymenil som automat, menič a aj riadiacu jednotku. Po naštartovaní okamžite zmizne indikátor módu (E, M, S) a vypíše Transmission program. Takže jazdí na 3. stupeň. Keď tam dám riadiacu jednotku pôvodnú, tak radí tak ako aj predtým. Takže v prevodovke asi chyba nebude. Na diagnostike pred výmenou prevodovky mi povedali, že to bude mechanická vada v prevodovke, lebo že riadiaca jednotka nič nepíše. CHCEM SA PRETO SPÝTAŤ:
1. treba nejak zosynchronizovať novú riadiacu jednotku prevodovky zo zvyškom auta? (napr. odpojením baterky)
2. Myslíte si, že ak pôjdem znova na diagnostiku, tak prevedú nejaký reset na tej novej riadiacej jednotke aby nevypisovalo Transmission program? (keďže evidentne to bude elektrická vada - 2 rôzne prevodovky sa správajú rovnako na starej riadiacej jednotke)
3. Existuje ešte niečo, čo by mohlo spôsobiť také chaotické radenie ako som opísal v prvom príspevku? (napr. snímač rýchlosti - ako ho overiť, kde je a podobné zariadenia)
VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM ZA VŠETKY MOŽNÉ NÁVRHY A NÁPADY.
1. treba nejak zosynchronizovať novú riadiacu jednotku prevodovky zo zvyškom auta? (napr. odpojením baterky)
2. Myslíte si, že ak pôjdem znova na diagnostiku, tak prevedú nejaký reset na tej novej riadiacej jednotke aby nevypisovalo Transmission program? (keďže evidentne to bude elektrická vada - 2 rôzne prevodovky sa správajú rovnako na starej riadiacej jednotke)
3. Existuje ešte niečo, čo by mohlo spôsobiť také chaotické radenie ako som opísal v prvom príspevku? (napr. snímač rýchlosti - ako ho overiť, kde je a podobné zariadenia)
VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM ZA VŠETKY MOŽNÉ NÁVRHY A NÁPADY.
nic na diagnostice není třeba. převodovka ma svuj vlastní snímač rychlosti v sobě... getreibe program vyhlasi nejčastěji vadný spínač S-E-M.. a nebo ty dráty. i když ja to odpojim a jede to dobře i bez toho... potom se koukni na čidlo polohy klapky... (je na motoru na klapce) bez něj to nepozna kde je klapka a nepodřazuje apod.. no těch věci je fakt malo.. pak zkontroluj sběrnici... asi 4 draty z jednotky automatu na jednotku DME.. (motronic v e-boxu).. jestli si to nepovida s DME asi taky nepojede... připadě vyměnit jednotku DME...
Zdravím všetkých. Dnes som skúsil zapojiť novú riadiacu jednotku a vypojiť baterku - nepomohlo. Skúsil som zapojiť starú riadiacu jednotku a vypojiť baterku - nepomohlo. Skúsil som odpojiť volič programu (M, S, E) - nepomohlo. Auto stále radí chaoticky so starou jednotkou a je v núdzovom režime s novou riadiacou jednotkou. Už mi asi len zostáva diagnostika - dúfam, že pri tom núdzovom režime vypíše nejaké chybové kódy a budem sa vedieť pohnúť ďalej. ĎAKUJEM ZATIAĽ VŠETKÝM ZA RADY...
Takže som sa vrátil z diagnostiky. Zistili tam, že stará riadiaca jednotka je nejaká pošahaná a nedá sa preprogramovať a tá druhá, čo som kúpil s prevodovkou je staršia (pred rokom 1989) a potrebuje mať zapojený aj pin 20, ktorý v mojej kabeláži nie je obsadený. Preto vypisuje Getriebe program hneď po naštartovaní. Zháňam teraz teda riadiacu jednotku prevodovky s označením BJ a číslo 24 61 1 218 138 alebo 24 61 1 218 137. Rád by som skúsil aj nejaké iné, len nech to už ide ako má a nech je po roku výroby 1987. ĎAKUJEM...
Takže záhada je vyriešená. Auto radí tak ako má a ja som konečne spokojný. Ak by sa to niekomu stalo ako mne, tak tu je riešenie. Vyrábali sa dva typy prevodoviek ZF 4HP22. Jedna mala 8 pinov na konektora a tá druhá 7. Na mojom aute bola originál tá sedempinová, ale predchádzajúci majiteľ ju vymenil za druhú a tá už bola 8-pinová a on o tom nevedel. Kabeláž je pripravená na obe prevodovky, takže stačilo zapojiť pin 2 z prevodovky na pin 20 na riadiacej jednotke prevodovky. Veľké ĎAKUJEM patrí Fugo-vi za to, že mi poslal schémy zapojenia prevodoviek, z ktorých sa to dalo vyčítať a aj za to, že ma na tento fakt upozornil. EŠTE RAZ ĎAKUJEM!