Ahoj,
jeslti můžu poradit, jezdím také hodně nahory, lyžuji v zimě skoro obtýden nejen v ČR.
Nosiče na 7er dáš v pohodě, origo stojí asi cca 4 000,- (nepamatuji si přesně) mohu prodat, protože se zbavuji e65. Rakev jsem koupil thule a nebyl problém jet ve čtyřech lidech do Itálie na lyžovačku. Nedovedu si představit že bychom tam jeli X5 (v rámci pohodlí), sem tam jsem neřídil a seděl v zádu, ještě jsem byl nasraný, že nemám longa. nikoho nebolela prdel a krásně jsme si zalyžovali. Ohledně náhonu na zadní kola, pokud se nešetří na gumách, prakticky jsem nikdy neměl problém, samozřejmě člověk musí hlavně přemýšlet a myslet pořád na to, že má nějakou váhu. České hory jsem letos i loni v zimě podstoupil asi 10x - nikdy nebyl problém. V podstatě jediná výhoda X5 je ten pohon 4x4 a to je třeba pro mě málo.
zase upřímě, řekněme si, že jezdíme prakticky více na suchu, takže u mě sníh by tolika nerozhodoval u volby auta.
Nevyhoda 7er je, že nelze sklopit sedačky, takže nebudeme-li řešit ty hory, tak často během celého roku je člověk nasraný, že do toho auta nic nedá, zase jak by to vypadalo v 7er vozit s polo otevřenym kufrem kus nábytku

))) nebo lopaty a krumpáče na zahradu. Ale člověk to někdy potřebuje.
Servis, upřímně, přes všechny pesimisticky odhady mého okolí, mě servis přijde stejně tak náročný jako i u některých méně exkluzivních značek, ale, je pravda že jsem auto kupoval na 130tkm.
7er mě přijde na denní jízdu a na komfort bezkonkurenční oproti jiným modelům, ale méně praktická zase na stěhování, člověk si musí položit sám otázku, kolikrát za rok vozí různé věci a jak často potřebuje urgentně 4x4, třeba moje hory jsou oproti jinému jedinci hodně kultivované náročností terénu.