Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Olej do Bawa

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
koki
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od koki »

dsvatos píše:
koki píše:to major: ahoj chlape, všechna čest dle tvých znalostí olejů :wink: , měl bych jednu otázečku. Jaký olej by si doporučil do ISa? Konkretně motor M 42 B 18 1796cm3. Měl jsem tam Castrol 10W40. Nyní tam nic nemám. Stala se mě totiž nemilá věc. Vytrhla se vodící lišta od řetězovýho rozvodu. Nyní to měním celé nově. Jakmile dám motor dohromady, jaký olej tam nejlépe dát?

díky za radu :)

Odpovím ti já, bude to asi rychlejší :wink: . Do tohodle motoru (mám ho taky) by stačil znovu olej třídy 10W-40 ACEA A3 co jsi tam měl. Pokud mu chceš dopřát, nebo jezdíš krátký štreky se studeným motorem (jako já) bude vhodnější 5W-40 s normou ACEA A3. Výrobce oleje vybírej mezi těmi známějšími. Pokud tomu dost nakládáš, nebo už motor žere olej, poohlídni se po olejích třídy xW-50 s normou ACEA A3. Jsou "hustější" než ty s třídou 40, takže spotřeba oleje klesne a olej bude při velké zátěži v motoru stabilnější. Nevýhoda - trošičku se zvedne spotřeba beneliho.

Dík za tip :wink:
Danger33
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Danger33 »

mam tam Catrol 10W40 na procisteni a potom dostane 5W40 :))
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od dsvatos »

Danger33 píše:mam tam Catrol 10W40 na procisteni a potom dostane 5W40 :))

jj, v poho :wink: Toho 10W-40 se neboj, klidně si ho tam nech, teď je teplo, o nic nejde a ten 5W-40 si tam dej třeba až na zimu :wink:
Danger33
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Danger33 »

Moc diky kluci za rady :wink:
Pyron
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Pyron »

Fšak už jsme tu mnohokrát řešili že BMW je hustá kára a že skousne i fritol. Mám ho tam už 5 let a jezdí to jak víno... :D
Danger33
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Danger33 »

tak tak :D
_peper
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od _peper »

Mám v ISu taky Castrol Magnatec 5w-40 :)
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od dsvatos »

Já firmu Castrol zatím úspěšně bojkotuju, takže tam liju Q8 Excel 5W-40.. :wink: Mám ho sudovej za 175 Kč/litr..
_peper
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od _peper »

Měl jsem od pietra z klubu, za 183Kč/litr :)
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od dsvatos »

_peper píše:Měl jsem od pietra z klubu, za 183Kč/litr :)

Tak to je gut cena. Normální je myslím kolem 300/litr a to už je docela pálka. Já ale Castrol bojkotuju z principu a z přesvědčení :lol:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#31 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

dsvatos píše:

Tak to je gut cena. Normální je myslím kolem 300/litr a to už je docela pálka. Já ale Castrol bojkotuju z principu a z přesvědčení :lol:

Přijde ti drahej? Ale vždyť BMW taky není zadarmo. Já bych teda taky 800 za 0W-30 LL04 v servisu nedal, ale naštěstí se dá i jinak.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od dsvatos »

Vlasta píše:
dsvatos píše:

Přijde ti drahej? Ale vždyť BMW taky není zadarmo.

Tak jasně, nic není zadarmo, žijeme přeci v kapitalismu :lol: Ale jo, přijde mi hodně drahej. Značkovej olej stejných tříd se dá koupit za polovic, takže nehodlám zbytečně sponzorovat soudruhy z Castrolu a jejich reklamní kampaně :wink: Tož tak.. :wink:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#33 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

dsvatos píše:Tak jasně, nic není zadarmo, žijeme přeci v kapitalismu :lol: Ale jo, přijde mi hodně drahej. Značkovej olej stejných tříd se dá koupit za polovic, takže nehodlám zbytečně sponzorovat soudruhy z Castrolu a jejich reklamní kampaně :wink: Tož tak.. :wink:

To je otázka, samozřejmě záleží, do jakýho motoru. Ale olejů splňujících příslušné normy BMW (třeba LL04 pro auta s DPF) zas až tolik není.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od dsvatos »

Vlasta píše:
dsvatos píše:Tak jasně, nic není zadarmo, žijeme přeci v kapitalismu :lol: Ale jo, přijde mi hodně drahej. Značkovej olej stejných tříd se dá koupit za polovic, takže nehodlám zbytečně sponzorovat soudruhy z Castrolu a jejich reklamní kampaně :wink: Tož tak.. :wink:

To je otázka, samozřejmě záleží, do jakýho motoru. Ale olejů splňují příslušné normy BMW (třeba pro auta s DPF) zas až tolik není.

Jo, tak to máš recht. Ale to je jen otázka krátkýho času, kdy s těmahle olejema dojdou i ostatní, menší výrobci. Ale v tomhle směru já jsem docela klidnej, já si nikdy novou káru nekoupím :lol: Ale když to tak vezmeš, 80 procent lidí řeší normální oleje tříd 10W-40 a 5W-40.. Pak je pár lidí s novejma Hi-Tech autama co řeší spešl oleje a pak jsou lidi škodovkáři, kteří řeší jestli M6AD nebo Mogul Stabil :wink: Já jsem začal jezdit na ten Q8 5W-40, protože je tady v Brně sudovej za dobrý love a teď se v Brně objevil soukromej dovozce německých olejů Kuttenkeuler za hóódně nízký ceny. Jak oproti konkurenčním olejům, tak i oproti jiným prodejcům stejné značky oleje.. Teď mě čeká výměna, takže asi vyhraje Kuttenkeuler.. U nás neznámá značka, ale začal jsem si shánět info a dost mě udivila komplexnost jejich nabídky. Není snad auto, mašina, kamion nebo traktor, pro kterej by neměli olej :wink: Dělají samožřejmě i převodový oleje, průmyslový, paliva, prostě všechno. Není to jen nějakej "přabalovač" olejů, ale opravdu "výrobce" olejů :wink:

Jestli chceš, hoď očko na http://www.kuttenkeuler.de :wink:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#35 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Sortiment celkem pěknej, ale co by mě odradilo od nákupu, tak je, že přesně nedokážou napsat specifikaci oleje. Když je tam napsaný "BMW Longlife", tak je to o ničem, protože taková specifikace prostě neexistuje.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od dsvatos »

Vlasta píše:Sortiment celkem pěknej, ale co by mě odradilo od nákupu, tak je, že přesně nedokážou napsat specifikaci oleje. Když je tam napsaný "BMW Longlife", tak je to o ničem, protože taková specifikace prostě neexistuje.

Ten BMW Longlife jsem ale viděl napsanej u dost olejů různých výrobců 8O To už je nějaká stará norma, ne? Páč ji má dost normálních olejů 5W-40.. I normální Mogul Racing 5W-40 s cenou 150/litr má normu BMW LL-98
bmwfil

#37 Příspěvek od bmwfil »

Kuttenkeulera používám jako proplachovej olej, ale je Ok a cenově nedostižnej :idea:
Odpovědět