Atila píše:Podivej se na jakekoliv testy pneumatik. S par vyjimkami jsou vysledky stale stejne. Na spicce jsou ruzne pneu premiovych znacek (Dunlop, Michelin, GoodYear ...), pak Bckove znacky premiovych vyrobcu (Matador, Barum), pak dlouho nic a pak dalnevychodni provenience typu Nankang. Ty rozdily nejsou zrovna male, napriklad pri brzdeni na mokru jsem v jednom testu videl i 12m, to jsou tri delky maleho auta! BMW jsou vozy, ktere byly peclive konstruovany s cilem dosahnout tech nejlepsich moznych jizdnich vlastnosti ve sve tride. Unika mi ponekud smysl si koupit (a patricne si priplatit) auto se spickovym podvozkem a pak jeho jizdni vlastnosti a s tim souvisejici aktivni bezpecnost totalne pohrbit cinskou gumou.
Ono zalezi na tom kdo test delal. Predpokladam pises o testech evropskych. Co poohlednout se a precist si test dalnevychodni?
Milda píše:A jakou značku pneu bys mně doporučil pro BMW???
Kdysi jsem mel docela rad Micheliny, ale v posledni dobe nevi co za ne chtit a ty castky proste neodpovidaji kvalite. Dneska mne povetsinou jako nejlepsi kvalita za rozumnou cenu prijdou Dunlopy, zejmena pokud se bavime o letnich gumach.
atila ses v tomhle dost mimo precti si testy o kterych mluvis a pak neco rikej..mimochodem 90 procent veci co mas doma je z ciny....jinak znamej ty gumy ma na 8 suberbech ktery ma ve firme ale chudej urcite neni, ma ted fungl novy S-classe aůe prijde mu blost kupovat micheliny ktery se sjedou za dve sezony kdyz se s tema autama nezavodi a vetsinu projedou po meste....
Milda píše:A jakou značku pneu bys mně doporučil pro BMW???
Kdysi jsem mel docela rad Micheliny, ale v posledni dobe nevi co za ne chtit a ty castky proste neodpovidaji kvalite. Dneska mne povetsinou jako nejlepsi kvalita za rozumnou cenu prijdou Dunlopy, zejmena pokud se bavime o letnich gumach.
A máš na mysli Dunlopy vyráběné v Německu,Brazilii,Kongu,Polsku nebo v Korei??
na prazskou zimu a jezdeni po meste se mi nove zimaky kupovat moc nechtelo. z minule zimy mam jeste v pohode 2x dunlop wintersport, ty pujdou na predek a z pneushopu uz jsem objednal 2 nankangy. sice k nim nemam prave velkou duveru, ale uvidime na jested s tim jezdit nebudu, 200 po dalnici taky ne, tak co...
Atila:Máš nějakou praktickou zkušenost nebo to prostě víš?Já jezdil i na protektorech a úplně v pohodě.Ona ani ta nejlepší guma nezmění fyzikální zákony a je spousta aut který budou i na gumách za nesmysl na tom hůř,než někdo v pořádným autě na Nankang...Důležitý je přizpůsobit se tomu čím jedeš.Na Dunlop jsem jezdil loni a rozdíl mezi nima a Wanli jsem nepoznal a že by byly nějak extra trvanlivý to taky nebyly.SP 9090 225/45/17
Já mám nové Falken/FK451 a drží na silnici bezva, ale hrozně hučí a po ujetí 10tisíc km na předku -2mm a na zadku -4mm a to jsem s nima zrovna nezávodil
Koukam, ze ekonomicke znalosti moc neprobehli. OK, tak trochu polopaticky. Problem je, ze nedokazete rozlisit montazni respektive vyrobni zavod v Cine (nebo kdekoliv jinde) vlastneny predni zapadni znackou a cinsky zavod. Ano, zapadni firmy vyrabeji spoustu vyrobku v Cine, jenze cinsti jsou tam jenom delnici, jinak se vyrabi na zapadnich strojich, podle zapadnich norem, vse je rizeno zapadnimi managery a zejmena se vyuziva know-how a technologie zapadni firmy! On totiz pan Dunlop pneumatiku vymyslel a pan Michelin ji jako prvni vyrobil sundavaci a mimo jine pres sedesati lety vynaleznul radialni pneumatiku. Zatimco pres sto lety pan Fing Feng z Nankangu (priklad) tak maximalne sklizel ryzi na svem policku.
Zapadni gumarenske firmy maji tisice lidi, kteri cely zivot nedelaji nic jineho nez vynalezaji pneumatiky, deseny, smesi. Ty firmy maji za sebou vice nez stoletou historii zkusenosti jak se delaji gumy a tuhle zkusenost sdileji vsechny vyrobni zavody at jsou kde jsou.
Oproti tomu cinsky zavod je vlastneny bud cinskym statem nebo nejakym mistnim podnikatelem, vyrabi gumy na strojich, ktere pred dvaceti lety nekdo vyhodil a dela gumy par let podle toho jak si asi tak mysli, ze se gumy delaji a jak co se kde podarilo obslehnout. Jenze je rozdil skutecne vedet jak se neco dela a neco jenom obslehnout.
Napriklad i extremne ucenlivym Japoncum (proti kterym se mohou jit Cinani zahrabat) trvalo skoro ctyricet let nez se naucili delat auta srovnatelna se zapadnimi, Korejci delaji auta tricet let a i kdyz jsou uz hodne daleko stale to neni ono. Cinani zacinaji se vsim a rozhodne u nich jeste par desetileti zadna velka kvalita neprobehne.
Hele i pokud bys měl pravdu tak berme třeba v potaz že třeba ten Nankang dělá s 10let starýma mašinama a technologiemi od věhlasných značek. No a auta jejichž majitelé si tyhle gumy nejvíc kupují mají taky +-10 let, tak vlastně mají k dispozici spičkovou techniku z doby kdy byly ty káry vyrobeny. Tak nevím, co řešíš
Atila:Tak na to že to jenom zkoušej tak se jim docela daří Ty pneu se prodávají i v západní evropě a rozhodně musí mít nějaký atest.Navíc většina těch vzorků je většinou od předního světovýho výrobce,ať už legálně nebo nebo ne.Teorii máš celkem zmáklou,zajímalo by mě jestli by si v praxi poznal rozdíl
V pneumatikách se pohybuju již přes 10let. Ono to je opravdu tak jak nastínil Atila, vemte si do jedné ruky třeba Dunlop a do druhé Wanli či Nankang a hned ucítíte ten rozdíl ve váze, porovnat to lze váhově jako origo pneu třeba barum versus český protektor, ono totiž i protektory ze západní evropy jsou na tom váhově uplně jinde než ty český. No a je na každým z vás pro jaké pneu se rozhodnete, kdo chce jezdit "sportovně" tak Nankang/Wanli/protektor atd nezvolí protože rozpohybovat (a zastavit) tu hmotu stojí taky nějakou energii.
Fugo píše:... vemte si do jedné ruky třeba Dunlop a do druhé Wanli či Nankang a hned ucítíte ten rozdíl ve váze ...
Tak na tom něco bude, měl jsem kdysi na E30 pneu Roadstone v rozměru 205/55x15 a samotné pneu bylo těžší než Dunlop obutý na hliníkovém ráfku 7x15 "pavučina". To nebyly pneumatiky ale setrvačníky
Nankang na tom není tak špatně, rozdíl hmotnosti mírně ojetý Nankang 225/55x16 na disku ATS 8x16 a nejetý nenazutý Dunlop 225/55x16 SP2000 je pouhých 9,7 kg. Bohužel zouvačku doma nemám abych zvážil samotný disk