Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Sjeté gumy po 9 tis.

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Kejmar

#1 Příspěvek od Kejmar »

Ahoj kluci,

mám 530d E61. Auto mám cca 2 měsíce takže ještě nejsem plně zkušený uživatel. Ale trochu mne zarazilo, že jse mi během cca 9.000 km sjely nový zimáky na zadku na 4-5 mm. Jezdim celkem normálně, 70% dálnice. Protiprokluz nevypínám. Nejčastěji jízda ve dvou a 100 kg v kufru. Jinak gumy jsou NOKIAN WR a co jsem slyšel, bohužel až po koupi, tak nic moc. Nemáte někdo zkušenost kolik by na zadku měli gumy při standardním zacházení vydržet a zhruba při podobném zatížení. Řekl bych, že nájezd je dost malej a tak se asi budu snažit o reklamaci.

Díky za příspěvky!
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Velvetek »

Měl jsem je v zimě taky. Konkrétně 225/45 R17. Měl jsem je totiž z minulého auta (4x4), ale měli najeto tak dva měsíce z minulé zimy. A světe div se, taky jsem je na zadku za zimu sjel na cca 4 až 5mm a to jsem zas tolik necestoval. Takže jsem zadek rovnou vyhodil a za rok uvidím... Jinak mě se špatně nechovaly, to říct nemůžu...
mike-ee
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mike-ee »

No je to dost málo, normálně bych řekl že guma vydrží alespoň 20 tisíc, ale pokud jsou třeba měkčí směsi a sjely se rovnoměrně, takže nikde není viditelná vada v pneu tak pochybuji že jim nějak prokazatelně dokážeš že jsi najel jenom 9 tisc. Navíc nevím kdy jsi přezouval ale jestli třeba až teď a gumy si používal dejme tomu týden v 15stupnovém horku tak to budou oni přičítat tomu že za takových povětrnostních podmínek a při použití na dálnici se mohly enormně sjet a nikde nezaručují kolik mají vydržet. Ohledně pneumatik jsou reklamace velmi ošemetné.

Mně se enormně a nerovnoměrně sjížděly Bridgestony LM 25 na zimu, jezdil sem už nejnižší tlakování a gumy se stejně sjížděly uprostřed, pak to začlo nabírat různě kraje a když sem dojel do pneuservisu tak na některých místech vzorek nebyl vůbec. Odhadem bych řekl že za 2 zimy 15-20 tisic km... Když sem to během první zimy, kdy už bylo znatelné opotřebení uprostřed gumy, řešil v BMW, protože sem je u nich kupoval v sadě, tak mi to mechanici nedoporučovali reklamovat právě z důvodu zdlouhavého řešení reklamaci a kvůli tomu že to vypadalo jako přetlak a já více méně nemám nic v ruce proti nim....

Určitě reklamaci zkusit můžeš ale s kladným vyřízením bych nepočítal...
PearlJam

#4 Příspěvek od PearlJam »

Par rad k pneumatikam. Zalezi na tom, jakou pneumatiku si kupujete, pokud Vas obcas zaujmou testy ADAC, tak se panove divejte taky na index opotrebeni, ktery signalizuje jak dlouho vam asi pneumatiky vydri. Soucasny sampion je Michelin, ktery sice je trosku drahzi, ale v konecnem dusledku je levnejsi, protoze na nich najezdite o dost vice nez na ostatnich pneumatikach. Sice v testech nevitezi, ale drzi se spise uprostred. Co se tyka sjizdeni kraju na predku a sjizdeni stredu vzadu, tak to je naprosto bezny stav u vozidel BMW a maji to tak prevazne vsechny modely. Da se tomu predchazet spravnym hustenim a taky prehozenim (predek - zadek) v polovine vzorku pneu. Jinak trendem je zimni pneu dojet na povolenou mez 1,6 mm pres jaro, popr. v lete a na zimu si koupit zimaky nove. Pokud clovek nejezdi jak hovado, tak trochu horsi jizdni vlastnosti u tech zimaku ani nepozna a jeste usetri cca 2,4 mm vzorku. Jinak co se tyka husteni, tak je potreba hustit podle predpisu BMW viz dvere vozidla. Pokud jezdi clovek prevazne dalnici nebo zatizeni, tak vzdy na vyssi tlak. Me pneu vydrzi tak cca kolem 40 tis. km. Prevazne dalnicni provoz. Jezdim na Michelinech a jsem spokojen.
Kejmar

#5 Příspěvek od Kejmar »

Díky za komentáře,

každopádně bych čekal, že na nich najedu víc. Auto jsem koupil v únoru a na konci března jsem přezul na letňáky( Michelin Primacy HP). Zimáky jsem úmylsně koupil nový s tím, že je skoro nesjedu a na příští zimu budou ready, chyba lávky! Při mém ročním nájezdu cca 70 tis. km bych se z toho asi zbláznil. Jinak sjet ty gumy o 4 mm mi zabralo cca 5 týdnů. Jinak co se týka provozních podmínek, chápu, že se zimní gumy sjíždějí enormně rychleji než letní gumy při vyšších teplotách, ale mám trošku problém s tím, že pokud jedu po úseky se značkou povinná zimní výbava, což je v podstatě celá D1 až do Brna, tak do 30 dubna musim jet na zimákách. No uvidíme co mi řeknou v pneuservisu. Když už to takhle řešíme, zdálo se mi když sem na ty gumy koukal, že jedna z těch zadních je sjetá víc než druhá, nevíte jestli by to mohlo bejt tou gumou???
beny-maser

#6 Příspěvek od beny-maser »

taky mi přijde 9 tis.km hrozně málo na služebním autě jezdím na Michelinech už druhou zimu a ubyl tam 1 max 2mm najezdíme rožně cca 45tis takže těch 9 tis.km jsem přejel už x-krát. Kouknul bych po jinech gumách, ty co držej supr na všech sračkách mizej doslova před očima, důležité je sledovat i index opotřebení.
jinak čínský zimáky nemizej vůbec :D ségra je má na fordu celej rok už dva roky a jak nový :wink:
aristoloser

#7 Příspěvek od aristoloser »

kamarád měl wan -li,čínský zimáky na superbu,a moc si je pochvaloval,jak na nich má 40tis najeto,a ubyli o 3mm,jak byli levný a tak.jednoho dne však nepřijel do práce vůbec,obtočil totiž superba okolo stromu a zlomil si žebro.na stejným místě,kudy jsem do práce jezdil i já se svou třícou obutou do drahých a sjíždějících se Ultragripech.superb samozřemně neměl havarijku,takže kamarád dnes jezdí do práce feldou,dál splácí ůvěr za superba a už nepočítá,kolik ušetří na pořizovací ceně pneumatik...
beny-maser

#8 Příspěvek od beny-maser »

čínský gumy rozhodně nedoporučuju!jednak těch závaží co je potřeba na vyvážení a jízdní vlastnosti nic moc,jediný plusy co maj je cena a že neubejvaj. Ségra s tím jezdí po městě v kuríru 1,3,kterej je rád že jede takže tam stačej. Na BMW je to sebevražda,to stejný si myslím i o dovezených protektorech z anglie. Kámoš koupil cca za 500kč 17" gumu protektor z anglie, v pneuservisu na to koukali a nevěřili svým očím nejdřív vzhledem k ceně dobrý, ale udív přišel na vyvažovačce takový číslo na ní ještě nevyděli.
Selix

#9 Příspěvek od Selix »

Kejmar píše: zimní gumy sjíždějí enormně rychleji než letní gumy při vyšších teplotách, ale mám trošku problém s tím, že pokud jedu po úseky se značkou povinná zimní výbava, což je v podstatě celá D1 až do Brna, tak do 30 dubna musim jet na zimákách.

jen do 31.brezna, uz prezuj :)
beny-maser

#10 Příspěvek od beny-maser »

Selix píše:
Kejmar píše: zimní gumy sjíždějí enormně rychleji než letní gumy při vyšších teplotách, ale mám trošku problém s tím, že pokud jedu po úseky se značkou povinná zimní výbava, což je v podstatě celá D1 až do Brna, tak do 30 dubna musim jet na zimákách.

jen do 31.brezna, uz prezuj :)

do konce dubna! ještě nemůže!
Selix

#11 Příspěvek od Selix »

nestras, opruz to je, ale zas TAK velkej ne

http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Zimni+vybava.htm
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Velvetek »

Selix píše:nestras, opruz to je, ale zas TAK velkej ne

jj, jak říkáš, ale když jsem na to koukal po netu, tak jsem našel opravdu hodně stránek prodejců pneu, kteří tam mají duben :roll: (po zadání do seznamu "zimní výbava"). Asi by si to lidi více sjeli :P
mike-ee
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mike-ee »

PearlJam píše:Par rad k pneumatikam. Zalezi na tom, jakou pneumatiku si kupujete, pokud Vas obcas zaujmou testy ADAC, tak se panove divejte taky na index opotrebeni, ktery signalizuje jak dlouho vam asi pneumatiky vydri. Soucasny sampion je Michelin, ktery sice je trosku drahzi, ale v konecnem dusledku je levnejsi, protoze na nich najezdite o dost vice nez na ostatnich pneumatikach. Sice v testech nevitezi, ale drzi se spise uprostred. Co se tyka sjizdeni kraju na predku a sjizdeni stredu vzadu, tak to je naprosto bezny stav u vozidel BMW a maji to tak prevazne vsechny modely. Da se tomu predchazet spravnym hustenim a taky prehozenim (predek - zadek) v polovine vzorku pneu. Jinak trendem je zimni pneu dojet na povolenou mez 1,6 mm pres jaro, popr. v lete a na zimu si koupit zimaky nove. Pokud clovek nejezdi jak hovado, tak trochu horsi jizdni vlastnosti u tech zimaku ani nepozna a jeste usetri cca 2,4 mm vzorku. Jinak co se tyka husteni, tak je potreba hustit podle predpisu BMW viz dvere vozidla. Pokud jezdi clovek prevazne dalnici nebo zatizeni, tak vzdy na vyssi tlak. Me pneu vydrzi tak cca kolem 40 tis. km. Prevazne dalnicni provoz. Jezdim na Michelinech a jsem spokojen.

A co když se sjížděly středy na předku, foukáno podle tabulky pro nižší obsazení vozidla, jezdím povětšinou sám... Foukáno dusíkem.... Prostě Bridge na zimu už na auto nechci. Jinak na gumách nešetřím a raději připlatím, najezdím třeba 2 léta a na zimních 2 zimy. Ale to s čím se předvedly LM 25 už bych se setkat nechtěl...
aristoloser

#14 Příspěvek od aristoloser »

taky se muže stát,že je to zrovna nahovno várka z výroby, slyšel jsem,že ne vždy se trefej přesně do těch výrobních norem na složení směsi...
Kejmar

#15 Příspěvek od Kejmar »

jj, jak piše Selix do 31. března. Taky jsem koukal na web a ne na stránky ministerstva. Ale každopádně už mám přezuto a to do Michelinek, tak sem zvědav jak budou držet. Chápu, že ten zadek pude dřív do kopru ale doufám že s nima zmaknu aspoň celou jednu sezonu případně o kousek víc. Reklamovat ty gumy každopádně zkusim a uvidíme, písnu sem jak jsem dopadnul. Taky na gumach nešetřim, jen jsem byl trochu tlačenej časem a narychlo jsem jiný gumy nesehnal, v podstatě do druhýho dne. Jinak co by jste kdo doporučil na zimu v rozměru 225/50 R17???
0000000000 Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od 0000000000 Člen Klubu »

Po dvou odjetých zimách na Nokianech je zbylý vzorek skoro
5 mm. Jezdím M5 e39,takže výkon i váha tu je. Zimní Nokiany používám už 6 zimu
a jsem spokojený :-)
Kejmar

#17 Příspěvek od Kejmar »

A jakej model Nokianů máš na autě???
beny-maser

#18 Příspěvek od beny-maser »

Velvetek píše:
Selix píše:nestras, opruz to je, ale zas TAK velkej ne

jj, jak říkáš, ale když jsem na to koukal po netu, tak jsem našel opravdu hodně stránek prodejců pneu, kteří tam mají duben :roll: (po zadání do seznamu "zimní výbava"). Asi by si to lidi více sjeli :P

tak jsem koukal na tu platnost a je to do konce března,ale jak píšeš je hodně stránek, kde píšou do konce dubna, v každým případě dík za opravu jsem zase o něco chytřejší a hned jsem si přezul :wink:
gumárenská loby je asi dost silná,protože těch odkazů byla na seznamu většina co psaly, že do konce dubna
mike-ee
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od mike-ee »

No mně by se taky hodil tip na zimu nějaký pořádný gumy(225/45 17), jenže chci Runflat. Asi zkusím Dunlop M3, někde sem četl celkem dobré ohlasy a dělají se právě i RunFlat.
Selix

#20 Příspěvek od Selix »

ty Dunlop M3 byly myslim uz pred par lety nahrazeny typem 3D. pokud se 3D nedela runflat, tak bych se mozna podival po nejake jine znacce, ktera v tom rozmeru dela runflat, ale ma trochu novejsi model.

stejne je asi lepsi pockat do podzimu, to se bude lip shanet
(ale uznavam, ze dunlop M3 se na bmw docela hodi uz jen kvuli nazvu :) )
Odpovědět