Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Dezinfekce klimatizace

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
tweety

#1 Příspěvek od tweety »

Při použití klimy jde do kabiny takový zatuchlý smrad . Je mi jasný, že bude potřeba vyčištění a dezinfekce výparníku . Na netu jsou různý druhy čištění od sprejů po nějaké čištění ultrazvukem . Máte s tím někdo nějaké zkušenosti ? Kteý způsob používáte ?
beny-maser

#2 Příspěvek od beny-maser »

jako první vyměň kabinový filtr,pak požívám spej na dezinfekci co se nastříká celý do větráku vzduchotechniky, není špatný ten filtr vyndat vystříkat a až potom namontovat nový
tweety

#3 Příspěvek od tweety »

zas takový demo nejsem, abych tam nechal schnilý filtry. Před cca 14-ti dny sem tam dával nový uhlíkový :D

Jaký sprej konkrétně používáš ?

V manuálech sem vyčet, že se dá odendat kryt u nohou řidiče, kde by měla
být díra právě pro aplikaci spreje .
beny-maser

#4 Příspěvek od beny-maser »

valeo,já to stříkal přímo do větráku,celej sprej
Raadii

#5 Příspěvek od Raadii »

Zdarec, taky se přimlouvám za radu jak vyčistit výparník klimatizace. Filtry mam vyměněný, klima moc nesmrdí, ale cejtit trošku jde a když už jí budu nechávat doplnit, chtěl bych aby byla rovnou i vyčištěná a celá v lati. Díky za rady
dieg0

#6 Příspěvek od dieg0 »

Tak když ti měněj médium v klimě, tak to rovnou můžou i vyčistit ne?? Aspoň u nás to tak dělaj...vyměněj a vyčistěj..
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Když měníš filtr, tak hlavně nezapomeň vytahat i bordel, co je za ním - bývá tam často napadané (a shnilé) listí.
renocar

#8 Příspěvek od renocar »

A občas i nějaká ta myška :lol:
tweety

#9 Příspěvek od tweety »

- od kdy se v klimatizaci mění chladivo ? 8O Pokud ti uteče, tak ho stačí doplnit .

- Vzhledem k tomu, že jsem měnil i vzduchovej filtr motoru, tak sem měl sundaný i ty propojovací trubky z boxu do auta a všude čisto 8)

- u mě to na myš nevypadá :wink:

- jak tu klimatizaci čistíte, přece jen nevyluxujete listí a nepořídíte si kočku ? :wink:
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

tweety píše:- od kdy se v klimatizaci mění chladivo ? 8O Pokud ti uteče, tak ho stačí doplnit .

Při doplňování se obvykle odsává, čistí a vrací zpátky.

tweety píše:- Vzhledem k tomu, že jsem měnil i vzduchovej filtr motoru, tak sem měl sundaný i ty propojovací trubky z boxu do auta a všude čisto 8)

To je o přístupu bordelu do těch míst, u E36 tam bývá fakt plno listí :-)

tweety píše:- jak tu klimatizaci čistíte, přece jen nevyluxujete listí a nepořídíte si kočku ? :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=oSOqXz9xLdo
hiteck

#11 Příspěvek od hiteck »

U nás se z klimy vše odsaje,pročistí,projde to vakuovim testem a pak se zpět napustí požadovaná hodnota...
Tompo

#12 Příspěvek od Tompo »

hiteck píše:U nás se z klimy vše odsaje,pročistí,projde to vakuovim testem a pak se zpět napustí požadovaná hodnota...

takhle to dělá každá lepší automatická plnička...
beny-maser

#13 Příspěvek od beny-maser »

v založeným vláknu je jak odstranit smrad a to je věcí čistoty celé vzduchové cesty, s náplní chladícího media to nemá co dělat.
Proti smradu mám zaručeně vyzkoušený dezinfekční sprej,vydrží až do konce sezóny,samozřejmostí je jak už tu mnozí psaly předemnou, že v těch trubkách nesmí být bordel, jako je listí a podobně. Jinak při plnění klimi se nejprve odsaje to staré medium udělá se vakuový test a potom se tam šoupne předepsané množství, proto je to taky všude psaný kolik a čeho tam patří,celou tuhle operaci vzládne každá lepší plnička skoro sama(taky už je to tu psaný).
radokrno

#14 Příspěvek od radokrno »

jenom k diskuzi,mohl by mi někdo co je to na obrázku,myslím tu kostku s O-kroužkama? http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/T ... ion_valve/

dále bych rád věděl zda-li se tato věc nachází pod nádržkou ostřřikovačů u 525tds E-34...
minulé léto mi plnili klimu a ted jsem tam našel drobet barviva.díky
beny-maser

#15 Příspěvek od beny-maser »

je to ventil ovládání kmimatizace ,ale já bych řekl že není pod nádobkou,ale u výměníku schovaný pod palubkou,pod nádobkou je sušič nebo filtr kterej bude mít podobnou přírubu(můj názor).
pokud je to lehce zelený tak bych to neřešil,
a pouštíš občas klimu i v zimě?
je to důležitý hlavně kvůli namazání systému a tím zabránění i úniků.
radokrno

#16 Příspěvek od radokrno »

v zimě když jedu delší dráhu tak jo,ale je to tak 4x a zhruba na 5min.drobně zelený to je....řešit to budu až se bude měnit nápln.jen do předu chci vědít,zda-li mi to teče nejspíš skrz o-kroužky a pokud jo tak kroužky mám a sundat to asi taky nebude problém,potom.
a k tomu čištění nestačí vyndat filtr nastříkat tam trochu a čistej filtr vrátit?
valeáckej sprey se prdne do auta pustí klima a celej se vypleská,podle mne je to dost zbytečný,nebo je to úplně zbytečný když mám novou R134 a zkoušky?nevim jestli prováděli i dezinfekci,to si nepamatuju,ale klima mi nnesmrdí,ale zas zdravotní prevence mi nějak žere mozkový závity.
beny-maser

#17 Příspěvek od beny-maser »

ty o-kroužky sám nevyměníš,
jinak těch sprejů je víc ne jen ten co má aretaci,má se tam vystříkat celej,když vystříkáš půlku tak tam bude půlka, jestli to nesmrdí tak to bude taky stačit
wyrec

#18 Příspěvek od wyrec »

ahoj, mám problém - u své 528i jsem před 2 týdny nechal doplnit náplň klimatizace, vyměnil jsem filtry a nechal vydezinfikovat výparníky. Nechal jsem to dělat hlavně proto, že při puštěném ventilátoru šel do auta hrozný smrad, ale až nesnesitelný - jakoby zatuchlina, se smradem z motoru a nevím čím. A občas se mi stalo, že když jsem zapl klimu, tak se okamžitě zamlžilo přední okno a začalo to foukat ještě větší smrad, než jsem popisoval výše. Navíc ten zápach byl vlhký. Dezinfekce, vyčištění a výměna filtrů nepomohla - co s tím? Víte někdo? Jo a víc to smrdí, když není zaplá klimatizace. Díky za pomoc!
beny-maser

#19 Příspěvek od beny-maser »

otázkou je jak moc to ten co to dezinfikoval čistil a čím, já to vždycky vystříkal spejem od valea a bylo to celou sezónu ok, pokud máš jen ac klimu tak ta povypnutí tak trochu smrdí už po 14 dnech od vyčištění
wyrec

#20 Příspěvek od wyrec »

mám dvouzónovou digi klimu.. sprej byl od značky Würth, takže si myslím, že slušná kvalita. myslím že by chtělo to kompletně rozebrat a vyčistit.. ale to bude asi problém, co?
Odpovědět