To, co popisuje Haste vyjadřuje poslední obrázek na tomto odkazu
http://zpravy.idnes.cz/specialni-priloh ... terace.htm . Jedná se o tu nejhorší variantu. Tento obrázek jsem už viděl v německém BMW servisu a jak jinak je návodem jak si okamžitě nechat vyměnit gumičky, celé lišty nebo nejlépe celé stěrače. Tedy prsty v tom má výrobce gumiček i prodejce náhradních dílů. Jenže ten německý text byl poměrně obsáhlejší, než tento český. Nebo že by byl někdo líný?
V tom německém plakátu bylo totiž i vysvětlení, proč dochází k nadměrnému opotřebení gumiček, které je nejlépe měnit 2x ročně, kde jinde než právě u nás. Kromě všude přítomného prachu a lepivých pilů, kterým se nevyhneme, existují i stromy, ze kterých doslova kapou silice nebo pryskyřice. A tahle pryskyřičná "lepidla" doslova zalepí skla a břity gumiček a hned tak nějaká voda, letní náplň do ostřikovačů (s metylem !!) je neodstraní. Dalším aspektem je, že stěrače u BMW jsou tak trošku schované pod náběhem kapoty a málo kdo ty gumičky nebo prostor předního okna dole kvalitně vyčistí. Takže na perfektně vyčištěnou plochu si to svinstvo stěrače odspodu zase sami roznesou a vržou a vržou. Houslisté si taky mažou smyčec kalafunou (=pryskyřice), aby jim ty žíně přes struny drhly a tím rozechvěním vydávají tón.
Vlastní zkušenost je tato. Gumičky vrzali tak, že už to i manželku sralo. Koupil jsem si nové gumičky, pochopitelně ty nejlepší, co měli v Kauflandu v akci a 14 dní byl klid. Po několika přeháňkách opět nastala situace z posledního obrázku s příslušných zvukovým doprovodem. A protože už jsem absolvoval výše popisované kontroly dotažení, napružení ramének a přihnutí lišt, vyrazil jsem do Německa pro originály. Po náhodném pruštudování plakátu v showroomu jsem popsal problém a požádal o nové originál gumičky. Přitom jsem se zmínil, že gumičky nejsou starší jednoho měsíce. A světe div se - technik nešel do skladu a nedonesl nové gumičky a účtenku. Ale vzal flašku s rozprašovačem a roli papíru, do které si mechoši utírají ruce. Potom mi ukázal, jak klouže prst po horní ploše okna a jak dře a vrže dole, kde "parkují" stěrače. Potom tím přípravkem (jak jinak než s logem BMW) ten dolní prostor skla a břity gumiček vyčistil a řekl :"Es wird nicht mehr quietschen. Parken Sie nicht unter der Birke oder unter Nadelbäumen?" (Už to vrzat nebude. Neparkujete pod břízou nebo pod jehličnatými stromy?) Pochopitelně, že okolo parkoviště před domem máme břízy i jehličnany, bingo. A máte to zadarmo a šťastnou cestu.
O té doby občas gumičky vyměním. Manželce jsem zabavil přípravek na okna, myslím, že to jmenuje Clin s alkoholem (zas ten metyl !!). Jen ty stěrače si od té doby ani nevrzly. Kluci zkuste to. Ani do Německa jezdit nemusíte, stačí do Kauflandu