Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Rada ohledně koupě E39 530dA

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Stormwinter

#1 Příspěvek od Stormwinter »

Zdravim všechny příznivce
Mám takovou "zamilovanou" story a potřeboval bych od Vás poradit:
Mám teď možnost koupit jednu 530dA sedan 142kW, r.v. 2001, najeto něco kolem 300tkm, údajně do 250tis servisovaná v BMW (1. majitel do 250tkm prej nějaká státní správa či co, doloží mi to serviskou). Když jsem si prohlížel auto z blízka tak jsem viděl novej alternátor a klimakompresor. bylo mi to i řečeno nynějšim majitelem. Dále což je mi až divný, tak na autě neni ani škrábaneček, nebo náznak souboje s nájezdem těchto km. Co se týče výbavy: el. šíbr, xenony, béžová kůže, navigace (u té prý nefunguje jedna polovina tlačítek, teď přesně nevím která + ovládání rádia na volantu), dešť. senzor, aut. sklápění pravého zrcátka při zpátečce, park. senzory,.. ani si na vše nevzpomenu. Prý nikde nic nemlátí, neklepe ani neskřípe, motor chytne na škrtnutí(v případě zájmu mi auto na dva dny propůjčí abych pozjišťoval co a jak).

Nějaká negativa: vysypaný display BC, přibržďuje LP třmen a díky tomu je i kotouč KO, bylo mi sděleno, že bude potřeba vyměnit olej a filtr v převodovce. Dále se mu původní majitel přiznal že to auta byl natankován BA95, čili je tam nový čerpadlo v nádrži (ale co CR vstřiky atd., může je to oddělat? Startovaný to prý nebylo) a na rezervu nechce chytat, prý chytá ale špatně. Nicméně jezdí to doteď.

Za auto chce 77 tis. Osobně se mi to moc líbí, ale bojím se, že nosim růžový brejle .
Nynějsí majitel je zákazníkem naší firmy (pneuservis a velkoobchod s ND) takže doufám že by zbytečně něco neskrejval.

Důvod prodeje mi byl sdělen, koupil to jako další rodinné auto před měsícem, jenomže vlastní i Passata s pověstnym motorem 2.0TDI 125kW a vysypalo se DSG, tak potřebuje urychleně opravit passata a poslat ho do světa. Takže prodává za co koupil.

Otázky: Co si o tom myslíte vy? Byl by někdo ochoten, kdybych si ho teda rozhodnul propůjčit, se na to podívat? klidně s tim přijedu (mladá boleslav - česká lípa).

Vím že je toho na internetu plno (vstřiky KO, automat, turbo,...), ale rád bych slyšel názory na toto konkrétní auto. Nebráním se tomu, že by auto v případě poruchy mohlo i nějakou chvíli stát (moje vejplaty nejsou zase až tak veliký ) Chci to spíš jako víkendovku, na pojezdy do práce mám feldu. Ikdyž člověk si na komfort zvyká hodně rychle )
WITT
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od WITT »

Se priprav na to, ze budes do prace jezdit petkou :-D

Budes se tesit na kazdou jizdu, a kdyz uz budes u cile, tak budes nastvanej, ze cesta neni jeste o kus delsi ..

Ale to nebylo k tvemu dotazu, tak sorry :-)
Stormwinter

#3 Příspěvek od Stormwinter »

Tak nějak se i na tenhle způsob připravuju :D

Jen to nechci koupit a do roka dát 100tis za opravy :)
Lennox

#4 Příspěvek od Lennox »

Vzhledem k tomu, že majitel ti všechno řekl a už to, že je tak ochotný a auto ti půjčí na 2 dny tak to taky o něčem vypovídá ne ? Asi nemá co skrývat. Ale bokem si náký peníze na případné opravy schovej. :)
Mkrni tady http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... forum&f=46 a popřípadě se domluv s nákým klubákem at ti na koukne.
hadice

#5 Příspěvek od hadice »

..podivej..jestli na tom aute dá se ríci vše tak nejak funguje...je to dobrý..doopravit se to dá vždycky....horší je když se nekdo chytne na auto (zamiluje)..a píše to nejde to taky ne..koroze...a ješte tamto...a todle je predelaný..a nakonec napíše dvakrát takovej prízpevek jak to supr doladí vším co se do tech aut dávalo + dvd a chip na 300hp :lol:... pravda je nakonci uplne jiná...zjistí že na to nemaji čas a vubec už ne prachy....
..což asi toto nebude tvuj pripad....ber to auto už tak jak by asi melo jezdit ve stejnym stavu porád...samo občas ty udržbarský práce aby to bylo tedy "vcajku"....ted k motoru, sám jej vlastnim tak asi možná ti k tomu neco reknu...dá se ríci jeden z nejpovedenejších diesel agregatu do tohoto auta a vubec v te dobe....pokud jsou rozvody podtlaku vporádku je motor velice kultivovaný svoji silou..bere furt odspodu až do plnejch...no ty hadičky podtlaku fakt pozor..vymena nejni nic drahýho a složitýho....no a co asi k tomu motoru dál...je to proste jako každý jiný turbodiesel...nehonit studený..nechcípat hned po dojetí...motor musí jít pravidelne bez škubancu..zachveju atd...nadmerne nehulit...a aby nebral moc oleje....strašákem jsou tu CR vstriky což je záležitost cca 7000,-/ks...ale osobne mám 228 tis km avstriky v porádku (bohužel mám taky patálie s tím podtlakem) a nemám na to čas....,pak jako další hrozbou je turbo....muj názor je že dneska je turbo nasraný pomalu skoro ve všem...takže ano stojí peníze to jako jo..ale je to dá se ríci spotrební záležitost..jinak repasu/staršich kusu i novejch je na trhu dost...zadalší dve elektrický čerpadla v soustave zásobování palivem..jedno v náidrži(to je tvuj pripad proč to startuje blbe když je málo nafty), druhý pod podlahou u ridiče....CR črpado mechanické na motoru je normální vec dneska na vsem.....
...koupit jezdit a jezdit...hlavne s v tom moc nevrtat (zbytečne)..je to jako každy jiný auto....
..jeste bych udelal jednu vec..až to budeš pred koupi zkoumat...zvedni zadni kola a zamel snimi :wink: aspon rukou....zadní náprava je do cela složitá a drahá na opravu a výmenu ramen..tak predejdeš blbým zkušenostem... :wink:
Netopyr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Netopyr »

s dovolením bych se taky vyjádřil - jestli ho za ty prachy nevezmeš ty, tak mi pošli kontakt :c))

ber to jako odpověď :c)
je tam stejnej motor jako mam v e53, tzn. pokud neuženeš turbo a dáváš mu kvalitní naftu (benzina, ne nějaký sračky jako shell, tesco ap.) tak tě přežije.

Net.
Stormwinter

#7 Příspěvek od Stormwinter »

hadice píše:..jedno v náidrži(to je tvuj pripad proč to startuje blbe když je málo nafty), druhý pod podlahou u ridiče....

bylo mi řečeno, že bylo dávaný nový, může se stát, že bude jen špatně namontovaný? vůbec nevim jak to v nádrži vypadá

Netopyr:
S tou pumpou konkrétně tankuju pouze na jedné, je to soukromá "pumpička" mezi Č. Lípou a Ml. Boleslaví. Sice tankuju benzin, ale nikdo si na ni nikdy nestěžoval, dokonce ani rodičovic obě HTPčka, který jsou jak je známo docela háklivý na kvalitu.
KoZi_man

#8 Příspěvek od KoZi_man »

Jediná moje rada, je že pokud ti to auto půjčí na den tak ho hned vem a zajeď za někým kdo to auto složí i po slepu a ví co a jak a dukladně peotahne diagnostikou.

Nebo se ti může stát, že skončíš jak já, kterej si koupil na pohled hezkou e39 530dA touring a vyměnil na ni už všechno co tě napadne.

Mohu si to dovolit opravit jen proto, že na to mám čas a nějaké našetřené peníze... A to už to dávám do kupy 3 měsíce.

Ale za to, že jsem byl kkt a vyjel jsem bez diagnostiky kupovat auto, které je přes 10 let staré a má RJ na všechno co tě napadne bych si teď strašně rád nakopal prdel!

Už z auta ani nemám radost, stal jsem se jeho otrokem. Prodávat ho nechci jelikož už je v něm víc než dost peněz a nikdy se mi nevrátěj, ale tak to chodí...

Jen si dej bacha, jelikož cena počátečního servisu, až po ladění detailů tě může stát i víc než polovinu ceny auta.

To tě nechci strašit jen nebuď idiot a auto si proklepni, at nejses pak ufňukanej jak já.
Stormwinter

#9 Příspěvek od Stormwinter »

Konkrétně která diagnostika mi načte veškerý údaje? to je nějaká spešl? nebo stači VAG či superVAG?

Jde o to, že to bude moje první BMW a neznám nikoho kdo by jim rozuměl.

Neměl by někdo v týdnu čas? mladoboleslavsko nebo českolipsko?
KoZi_man

#10 Příspěvek od KoZi_man »

Pro BMW je pro hobby domácí použití nejlepší INPA + kabel a pokud je potřeba 20 pin redukce cena 1000 Kč komplet.

Jenže když s tim neumíš a neznáš správné hodnoty, tak je ti k ničemu,,, to si můžeš zkoušet, až si auto koupíš. Pokud seš nadšenec.

Opravdu si najdi někoho kdo měl minimálně e39 a ví na co si dát bacha. Lepší je projet litr za někým než projet těch X tisíc co tě pak bude stát tvoje hloupost.

Ber v potaz, že už jsou to starý šunky a nikdy nevíš co se může a nemusí posrat...

Jinak je hezký, že tě motor přežije, ale aby ten fungoval jak má, tak je tam dalších X věcí, který spolu pracujou jako celek :) O podvozku nemluvě...

Nemá smysl spekulovat pokud auto chceš, a je možnost si ho půjčit, tak si předem s někým třeba odtud domluv a navštiv ho.
Odpovědět