Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Kde a zda vubec vymenit olej v automatu - E61

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Dally

#21 Příspěvek od Dally »

V ZF Pakra jsem byl na zmiňovaném průplachu. cena přes 9tis. u 535d, ještě zdiagnostikovali převodovku a míru prokluzu měniče za jízdy. Vše v pořádku. Byl jsem spokojen.
Perlička byla, že jsem měl evidentně před výměnou ještě původní náplň (v BMW autorizáku není výměna v servisním plánu), alespoň i podle data výroby filtru s vanou a starý olej byl čistý, nikde žádné železné piliny kolem magnetů na vaně apod. Tzn. s autem bylo dobře zacházeno. :)
KoZi_man

#22 Příspěvek od KoZi_man »

Hele a nechal někdo měnit olej i někde v okolí Prahy nebo kolína ?

Chtěl bych na své e39 530dA nechat vyměnit proplachem olej, ale nechce se mi jezdit do Jihlavy... 100 km...

Předem dík.

Doufám, že někdo má zkušenost i s jinou firmou.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#23 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Já tam klidně pojedu 200 km
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Maslista

#24 Příspěvek od Maslista »

Já výměnu v ZF PAKRA absolvoval na podzim.. přístup zaměstnanců velice příjemný.. po celou dobu výměny jsem mohl asistovat/překážet.. ty čtyři hodiny s přehledem odpovídají, musí se komplet odkrytovat, při výměně průchodky kabeláže se musela převodovka trochu svěsit, vychlazení oleje taky nějaký ten čas zabralo..

mašina na proplach oleje se připojí na výstup resp. vstup pro chladič oleje.. olej se nejprve vychladí na požadovaných 40°C, po té se vypustí olejová náplň, vymění se vana s filtrem, provede se vlastní proplach a na konec doplnění oleje..

Já výměnu absolvoval při nějakých 212 000km.. olej byl čistý malinko tmavší než nový olej, nespálený, na magnetech bez usazenin.. vana s filtrem dle data výroby byla původní.. tzn. že to byla asi první výměna..

Chod převodovky se nijak nezměnil.. možná proto, že před výměnou s ní nebyl žádný problém..

Cena výměny 11.000,-Kč
KoZi_man

#25 Příspěvek od KoZi_man »

Pravda o vzdálenost mi ani tak nejde. Spíš o cenu.

Nechce se mi dávat 11 000 tisíc za výměnu oleje.

Když náklady na materiál jsou okolo 3500 Kč.

To je můj problém.
Laco19

#26 Příspěvek od Laco19 »

nuny píše:To je také můj názor, pokud jsem dobře četl:
... Při tomto způsobu se do vedení oleje na výstupu z převodovky připojí speciální přístroj, který přetlakem propláchne za chodu motoru celý systém (převodovka, měnič, mechatronik, olejové vedení, výměník). Pro tento postup je spotřeba oleje zhruba o 2 l vyšší, než je kompletní náplň soustavy, spotřebuje se tedy cca 12 – 14 l oleje, avšak dojde k prakticky 100% výměně oleje......

Tak mi teda "zkuste" popsat, co na té výměně trvá 4hodiny 8O ,při proplachu oleje mi není jasné, jak ten přístroj pozná, že "vysál" jen starý olej?
Tak jak je to popisováno, mě to připadá, že ten olej se vlastně čistí?
Pokud se mýlím, budu rád když mě někdo opraví.

Co sa tyka preplachovania tlakom, ZF taky postup vyslovene zakazuje.
Dalsi postup je ze sa na chladiaci okruh pripoji pristroj ktory zbiera stary olej a do prevodovky dodava rovnake mnozstvo noveho. Takto sa da vymenit olej aj doma (napisem viac ked vymenim): mensiu polovicu vymenis pri vymene olejovej vany a zvysok cez chladiaci okruh. Pri chode prevodovky sa uz ciastocne miesa stary olej s novym ale aspon zo zaciatku by mal ist 100% stary olej a tymi 2 litrami navyse vraj zabezpecis takmer 100%-tnu vymenu oleja. Treba iba strazit v ciachovanych nadobach kolko stareho oleja vytieklo a rovnake mnozstvo noveho tlacit rucnou pumpou do prevodovky (rovnako ako v pristroji na vymenu).
Co sa tyka casu, jednak to tak chodi v servisoch ze mechanik nemoze mat prestoje takze auto caka aj pol dna na parkovisku (potom rozpravaju rozpravky preco to tak dlho trvalo) ale to je pochopitelne a potom vymenu treba robit pri spravnej teplote oleja, takze prevodovka musi vychladnut.
WizarDEAD

#27 Příspěvek od WizarDEAD »

Zdravim,

tak ja jsem se konecne pustil do vymeny oleje -> navstivil jsem servis v Karlovych Varech, kde mi bylo vysvetleno ze si na to objednavaji firmu z prahy, ktera prijede se zminenou masinou a udelaji proplach a vymenu filtru a oleje samotneho.
Na aute je to opravdu poznat, radi lepe, hladce.

Cena 7.500 Kc komplet. Muzu doporucit.
Srandik32

#28 Příspěvek od Srandik32 »

Tak doporučuj,kde ti to dělali?
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#29 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

U nás v práci byl borec s tou mašinou a ukazoval nám výměnu oleje na E39... Nalil do starého oleje nějakou sračku na "vyčištění" převodovky,auto se projelo,přořadily se všechny rychlostní stupně a pak zpět na zvedák. Odpojil hadice co vedou k automatu,napojil to přes tu mašinu,něco tam pomačkal a začala výměna,na tý mašině je okýnko kterym je vidět protékající olej. Na začátku hnusnej a je hezky vidět jak je čistší a čistší,celkově to prolil cca 12-14l oleje,děla se to při nastartovanym motoru,stát na brzdě a voličem od automatu kvedlat přes všechny režimy ať to proteče úplně všude... Při následném odpojování je krásně vidět jak teče čisťoučký olej-celá výměna cca 2-3 hoďky v poklidném tempu :D
A cena,pro servis to dělá cca do 6tis a zákazníkovi se většinou účtuje přes 10tis.... :wink:
Obrázek
BMW E34 540iA :-) E65 745i :D
Odpovědět