Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Zmatnělý lak
Ahoj,
mám problém s lakem na E61. Minulý týden jsem si všimnul, že na některých dílech jakoby zmatněl lak. Konkrétně oba přední blatníky a pravé přední dveře, ale mapky se objevují i na jiných místech po celém autě. Byl jsem předtím v myčce, ale nejsem si jist, že to je po ní. Zkoušel jsem to nejprve umýt saponátem, ale to nezabralo vůbec. Dnes jsem zkusil koupit kvalitnější vosk na starší laky od Sonaxu a vyukoušet to na pár místech, což zabere na chvíli, než vosk uschne, pak se mapy objeví opět. Možná je to po vosku trošičku lepší, ale spíš si to jen myslím. Co s tím? Zkusit to jemně s TEMPEM a elektrickou leštičkou, nebo se na to vybodnout a počkat po dovolené a zkusit to dát na profi vosk a vyleštění?......nebo nějaký jiný nápad.....
Auto mám rok a když jsem ho kupoval, bylo na prohlídce u kluků vedle Brna a bylo potvrzeno, že lak je původní a nebylo lakováno nic.....takže nějakou patlaninu s lakem bych vyloučil, nehledě na to, že celý rok byl ten lak v pohodě....až najednou teď....
mám problém s lakem na E61. Minulý týden jsem si všimnul, že na některých dílech jakoby zmatněl lak. Konkrétně oba přední blatníky a pravé přední dveře, ale mapky se objevují i na jiných místech po celém autě. Byl jsem předtím v myčce, ale nejsem si jist, že to je po ní. Zkoušel jsem to nejprve umýt saponátem, ale to nezabralo vůbec. Dnes jsem zkusil koupit kvalitnější vosk na starší laky od Sonaxu a vyukoušet to na pár místech, což zabere na chvíli, než vosk uschne, pak se mapy objeví opět. Možná je to po vosku trošičku lepší, ale spíš si to jen myslím. Co s tím? Zkusit to jemně s TEMPEM a elektrickou leštičkou, nebo se na to vybodnout a počkat po dovolené a zkusit to dát na profi vosk a vyleštění?......nebo nějaký jiný nápad.....
Auto mám rok a když jsem ho kupoval, bylo na prohlídce u kluků vedle Brna a bylo potvrzeno, že lak je původní a nebylo lakováno nic.....takže nějakou patlaninu s lakem bych vyloučil, nehledě na to, že celý rok byl ten lak v pohodě....až najednou teď....
- Přílohy
-
- P1120826.JPG (73.55 KiB) Zobrazeno 598 x
-
- P1120824.JPG (115.3 KiB) Zobrazeno 598 x
-
- P1120822.JPG (57.58 KiB) Zobrazeno 598 x
-
- P1120821.JPG (60.07 KiB) Zobrazeno 598 x
BMW E36/7 Z3 Hell Rot, 2.8l, 1997
Škoda Yeti 2.0TDI/125kW, 2015
Peugeot 307CC, 1.6l, 2007
TEMPO rozhodně nepoužívej, je to sračka dobrá tak akorát na škodu 120, jen by jsi to tím zhoršil. Tohle vypadá, jako kdyby jsi lak pohladil jemným smirkovým papírem, což jsi asi nedělal
, takže je možné, že je to opravdu tou myčkou. Nic už na to neplatlej, žádný vosk ti nepomůže, ten je jen jako ochrana na již připravený (rozleštěný) lak. Různé leštěnky, které můžeš koupit v marketech jsou jen dočasné řešení, spíše jen zakrývají drobné škrábance a to není tvůj případ. Jediné řešení je, nechat lak kompletně profesionálně rozleštit (v tomhle případě bude asi nutné použít více stupňovité rozleštění), navoskovat a mýt auto už jedině ručně. Myčky s kartáčema jsou dobré tak akorát na služební oktávku.

-
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy by mne nenapadlo ze clovek co ma takove starosti o lak by na nej vzal tempo... Tempo je super vec, ale na mojeho dvacet let stareho seatka... brambory se tim ani nedotykej. Ani vosk sam o sobe nepomuze.
Ja bych na to pouzil ironx od carpro, clay, a tristupnove lesteni pastama od menzerny nebo u nas dostupnejsi 3M. Podle mne je menzerna lepsi, minimalne se mi s ni lip dela, je na vodni bazi. Po rozlesteni lak chemicky pripravit na vosk treba SRP a nasledne vosk, nejlepe nejaky co vydrzi takze z tech ultra proflaknutych trebas collinite 476.
Je lepsi si to nechat udelat, protoze ta kosmetika neni nejlevnejsi, ja jsem do toho vrazil desitku ani jsem nemrknul a to jenom za pasty a nejake sracicky okolo. Nelituju. Vydrzi to hodne dlouho, nekolik roku na jedno auto pri nejakem rozumnem pouzivani.
Ja bych na to pouzil ironx od carpro, clay, a tristupnove lesteni pastama od menzerny nebo u nas dostupnejsi 3M. Podle mne je menzerna lepsi, minimalne se mi s ni lip dela, je na vodni bazi. Po rozlesteni lak chemicky pripravit na vosk treba SRP a nasledne vosk, nejlepe nejaky co vydrzi takze z tech ultra proflaknutych trebas collinite 476.
Je lepsi si to nechat udelat, protoze ta kosmetika neni nejlevnejsi, ja jsem do toho vrazil desitku ani jsem nemrknul a to jenom za pasty a nejake sracicky okolo. Nelituju. Vydrzi to hodne dlouho, nekolik roku na jedno auto pri nejakem rozumnem pouzivani.
Panove absolutne nechapu, co mate proti lestence TEMPO.. Je to normalni lestici pasta a funguje moc dobre.
Pokud mam matny lak a chci ho vylestit potrebuju na to lestici (brusnou) pastu. A je uplne fuk jestli je to sonax nebo tempo. Zaklad u vsech je stejne nejake abrazivo a parafin.. Tyhle predsudky, ze co je ceske je automaticky spatne me celkem mrzi.. :-/
Pokud mam matny lak a chci ho vylestit potrebuju na to lestici (brusnou) pastu. A je uplne fuk jestli je to sonax nebo tempo. Zaklad u vsech je stejne nejake abrazivo a parafin.. Tyhle predsudky, ze co je ceske je automaticky spatne me celkem mrzi.. :-/
Netvrdíme, že co je české je špatné, prostě se jen Tempo na šetrné rozleštění laku BMW nehodí. Pasta Tempo je velmi abrazivní, s velkými částicemi abraziva. U rozleštění laku jde o to, ubrat co nejmenší vrstvičku z čirého, krycího laku nad samotným pigmentem tak, aby došlo k zahlazení všech škrábanců a mikroškrábanců. Ubrat co nejméně je potřeba proto, protože časem tam samozřejmě používáním auta vzniknou zase nové škrábance. Při opětovném rozleštění se opět musí z vrchní, čiré vrstvy laku něco málo ubrat. Z toho důvodu se používá několik stupňů abraziv. Tam kde je vada pouze v mikroškrábancích, hologramy apod. není potřeba ubírat z vrchní vrstvy tolik materiálu. Vždy se navíc jde cestou použití prvně méně abrazivní pasty, zhodnocení výsledku a případně použítí více abrazivní pasty. Mám navíc dojem, že v profesionálních pastách se navíc používají abraziva, která se při práci postupně rozmělňují, tzn. jejich abrazivost se zmenšuje. Nestane se tedy to, že někde to ubere z vrstvy více než odpovídá stupni abrazivosti pasty proto, že se kotouč nad lakem nachází déle.
U tempa takovou kontrolu nemáš, ubere ti to tuhle více, tuhle méně podle toho, jak dlouho nad tím místem s kotoučem jsi. Třeba to na první pohled vypadá OK, ale věř mi, že není. Doporučoval bych ti se někdy kouknout , jak vypadá čerstvě rozleštěný lak profi pastama, s porovnáním se samo domo tempo to je naprosto jiná liga.
U tempa takovou kontrolu nemáš, ubere ti to tuhle více, tuhle méně podle toho, jak dlouho nad tím místem s kotoučem jsi. Třeba to na první pohled vypadá OK, ale věř mi, že není. Doporučoval bych ti se někdy kouknout , jak vypadá čerstvě rozleštěný lak profi pastama, s porovnáním se samo domo tempo to je naprosto jiná liga.
Tak jsem se nakonec domluvil tady s Nowicem, že na to koukne, resp už na to kouknul a odhad je buď hodně vyšisovaný lak a nebo poleptání. To první bych vyloučil a to druhé beru....a odhaduju to na tu myčku. Další věc je, že auto je pojištěné.....takže by byla varianta jít za pojišťovnou a zkusit vandalství, jenže papírování atd.....a hlavně spoluúčast, to to raději zkusím pořešit sám. Viděl jsem nějaké práce od Nowice a měl tam podobně krásného pašíka.....a šlo to vyřešit. Tak holt obětuju nějaké prachy, nechám udělat ten lak kompletně a pak si to budu oplachovat vapkou a vodou....a nějaké myčky mě můžou......
Takže nechci nikoho hanět, ale byla to myčka Freyova x Na Harfě v Praze. Jezdím tam už řadu let a nikdy problém nebyl.....nicméně když si tak vzpomínám, tak jsem si kupoval nejlepší program včetně umytí kol.....a ty fleky jsou primárně na předních blatnících, na části předních dveří a na zadních podbězích.....takže na 90% jsem si jistej tou myčkou. Tak to jen jako varování......
Takže nechci nikoho hanět, ale byla to myčka Freyova x Na Harfě v Praze. Jezdím tam už řadu let a nikdy problém nebyl.....nicméně když si tak vzpomínám, tak jsem si kupoval nejlepší program včetně umytí kol.....a ty fleky jsou primárně na předních blatnících, na části předních dveří a na zadních podbězích.....takže na 90% jsem si jistej tou myčkou. Tak to jen jako varování......
Kromě toho k TEMPu, dneska se už dělá nejen v pastě, ale i tekutej a já s ním loni repásnul lak na mém Volvu 740, které má 25 let za sebou a lak neuvěřitelně prokouknul, ale je fakt, že tehdy ta kvalita laku a vůbec byla o něčem jiném, než dnes. Spíš jsem se bál, co to udělá s tou metalízou.....proto jsem se ptal......ale taky se mě do toho moc nechtělo.....
Já mám taky Schwarz II a je to náchylná barva, nesmíš chodit na myčku, všechno je to od ní. Párkrát v zimě do ní taky vlezu a je to pak vyšislý. Každý jaro auto rozleštim černou patlanicí od želvy a je to nebe a dudy, 4 hoďiny práce a pak už meju do zimy jen ručně. Pak jedině celý auto přebrousit a rozleštit.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zkus pouzit jednou trikoloru nebo pasty od menzerny. Nebe a dudy. Tempo fakt na stare popelnice super, ale vzhledem k tomu ze na prumerne auto staci deci a pul, tak pri cene cca 700 za litrovku nemam co resit. I kdyz jsou ty pasty tri. Ja kdyz udelal svoje auto, mimochodem trvalo mi to dva dny, tak bylo jako nove. Nikdy bych podobneho vysledku tempem nedosahnul. Svagr pretahnul auto svoji drahe polovicky taky tempem, super. Na par tydnu, pak ho slunko vyzralo. Udelat to 3M nebo menzernou, je ten lak pekny dodnes. Mel jsem kdysi kus plechu na kterem jsem testnul tenkrat 3M, jeste to nebyla trikolora ale nejaka predchozi generace. Ten plech cca 5 let valel vsude okolo baraku, prselo na nej, svitilo slunko a tam kde to bylo udelane, to bylo proste porad perfektni. Je pravda ze nikam nejezdil a stal na miste coz nejspis ten vysledek prodlouzilo.
Kolik dneska vyjde tuba tempa? Myslim si ze pod padesat kacek to nebude.
Kolik dneska vyjde tuba tempa? Myslim si ze pod padesat kacek to nebude.
Takže nakonec zabralo až nechat zrenovovat lak u Nowice.....Lak evidentně prokouknul a zmatnělá vrstva je pryč. Takže........do myčky už ani nepáchnu. Wapkou a sbohem....
Tady je výsledek po renovaci laku...
http://www.msdetailing.cz/galerie.html? ... uice%20Wax!
Tady je výsledek po renovaci laku...
http://www.msdetailing.cz/galerie.html? ... uice%20Wax!
Čau chlapi,
vyplňte tento krátký dotazník
http://s.click4survey.cz/b1a8f588
A třeba budeme mít levnější služby v lakovnách:-)
vyplňte tento krátký dotazník
http://s.click4survey.cz/b1a8f588
A třeba budeme mít levnější služby v lakovnách:-)