Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Divný zvuk po studeném startu
Zdravím,
rád bych se zeptal jestli nemáte někdo podobnou zkušennost jako já. Jedná se o BMW 316i s motorem M43. Po studeném startu a to jen po prvním ráno se po naskočení motoru ozve krátký chrastivý zvuk asi tak 2 vteřiny. Pak zmizí a během dne už se neobjeví ani když auto vychladne. Nikdo z oslovených servisů nedokázal určit o co jde. Od rozvodů, které na začátku mají volný řetěz až po uvolněnou přepážku ve výfuku nebo mě varovali před jakýmsi uvolněným plechem ve spodní části motoru, nikdo nedokázal přesně určit příčinu. Je to závislé na teplotě a pokud motor studený vypnu a hned ho nastartuju znova někdy se to podaří zopakovat s menší intenzitou. Navíc musí být hodně chladno. Při zahřátém motoru se nic takového neděje. Je mi celkem jedno jestli to zachrastí, ale nerad bych, aby se motor zbytečně zničil.
Díky
rád bych se zeptal jestli nemáte někdo podobnou zkušennost jako já. Jedná se o BMW 316i s motorem M43. Po studeném startu a to jen po prvním ráno se po naskočení motoru ozve krátký chrastivý zvuk asi tak 2 vteřiny. Pak zmizí a během dne už se neobjeví ani když auto vychladne. Nikdo z oslovených servisů nedokázal určit o co jde. Od rozvodů, které na začátku mají volný řetěz až po uvolněnou přepážku ve výfuku nebo mě varovali před jakýmsi uvolněným plechem ve spodní části motoru, nikdo nedokázal přesně určit příčinu. Je to závislé na teplotě a pokud motor studený vypnu a hned ho nastartuju znova někdy se to podaří zopakovat s menší intenzitou. Navíc musí být hodně chladno. Při zahřátém motoru se nic takového neděje. Je mi celkem jedno jestli to zachrastí, ale nerad bych, aby se motor zbytečně zničil.
Díky
-
RA píše:gusto318is píše:Môže to by? hydraulický napinák (hydrošponer) rozvodovej re?aze, v mojom prípade to bol on, mám M42. U nás stojí cca. 1500 Sk a výmena trvá pár minút.
Je možné, ale že by se to projevovalo jen když je hodně velká zima a ne jenom, když steče všechen olej?
no predpokladam ze to dela jen rano a kdyz je hodne chladno, pochopil jsem ze at je pres den jakkoliv tak to nedela. neni to take tim, ze auto stoji pres noc dejme tomu 8 - 10 hodin?
no predpokladam ze to dela jen rano a kdyz je hodne chladno, pochopil jsem ze at je pres den jakkoliv tak to nedela. neni to take tim, ze auto stoji pres noc dejme tomu 8 - 10 hodin?[/quote]
To je pravda, že během dne se to nestane, ale i tak stojí auto srovnatelnou dobu na parkovišti i během dne, možná je to jen tou teplotou, nebo třeba tím, že doma stojí trochu z kopce. Opravdu těžko soudit. Ten zvuk je takový vyloženě plechový zachrastění.
To je pravda, že během dne se to nestane, ale i tak stojí auto srovnatelnou dobu na parkovišti i během dne, možná je to jen tou teplotou, nebo třeba tím, že doma stojí trochu z kopce. Opravdu těžko soudit. Ten zvuk je takový vyloženě plechový zachrastění.
-
od toho rozvodového řetězu mě odrazujou dvě věci, jednak mi přijde, že se to ozývá zezadu směrem k výfuku a jednak se to někdy podaří zopakovat, když ho vypnu a znova nastartuju a to už snad musí být ten napínák pod tlakem. Ten zvuk se ozve v momentě, kdy ten motor naskočí a má chvilku větší otáčky. Ten výfuk zní pravděpodobně, ale zase ten zvuk se spíš podobá, jako když něco drhne při rotaci.
u mě to vypadá nejspíš na ten startér. Olej je tam nový a nemělo to na to žádný vliv. Výfuk je taky nový a celé potrubí i s katalyzátorem nově připevněné a taky to na to nemělo vliv. Navíc se to dá zopakovat potom co chvilku běží, takže to rozvody ani olejem asi nebude, protože to už musí být natlakováno a promazáno. Ten startér ještě není prověřený, zdá se že se demontuje hodně blbě.