Mám hlavu v smútku zo svojho tátoša..
Nalial som do takmer prázdnej nádrže diesel treatment ("cistic" palivového systému) a zalial asi 55 litrami nafty.. auto v ten večer jazdilo normálne. Odparkoval som ho. Na druhý deň večer som s ním chcel ísť. žhavenie, štart.. motor naskočil ako vždy ale po asi dvoch sekundách skapal..toto mi predtým nikdy neurobil ani v zime. skúsil som znova brnknút ale bezvýsledne.. motor točil a mam taký pocit akoby jeden,moźno dva valce pálili.. z výfuku iba hustý biely dym išiel.. tak som nabehol pod kapotu s odrezanou pol litrovkou rovno k paliváku.. vypustil som ho.. ale to čo v nom bolo ma vôbec nepotešilo : voda, kaly,drobné častice a divne sfarbená nafta (odstálo to asi pol hoďku). Zavolal som pánkovi z BA nech sa mi na to príde pozrieť aj s diagnostikou.. tá nič neukázala.. tak sme skúsili toto: odpojili sme hadicu do sania a za štartovania sme tam striekali inpregnačný sprej na kožené topánky..motor vrčal pokiaľ sa striakalo..
tak som všetku naftu vytankoval, vybral obidva plaváky, nadrž vytrel do sucha a nalial druhú čistú naftu.. potom prislo na rad roztahovania.. za 4 km ani vrk.. .. takže už vraj len trysky alebo čerpadlo..
a ak mam toto robiť chcem si tým na 100% istý.. tak vás prosím o pripomienky k tomu..
Nechápu jak se ti to stalo, aby se ti tam dostal bordel. Filtry jsou tam tři, jeden v nádrži, druhý palivový, třetí jako by v čerpadle...Pravděpodobně to budeš mít v čerpadle, asi elmagnetický ventil... Navíc nemáš startovat dokud se ti nevypne kontrolka vstřikování. Takže budeš mít v háji taky něco společného s řídícím vstřikem.
Tak kontrolka vstřiku paliva svítí a zhasne, no tak to beru zpět...
Ventil a čerpadlo lze zjistit přes diagnostiku, kterou sis teda udělal, tak nevím...
Imobilizér?
diagnostika nic neukázala? To znamená že máš bezchybné auto, to ti i gratuluju... Jestli máš pocit, že máš špinavý palivový systém, tak ho pročisti...a když jsi byl u takových věcí, můžeš jít krok po kroku. Na servise ti to taky udělají jsou tam taky lidi. Pokud jsi tak schopný a jsi schopný si rozebrat vstřiky, tak si zkus, která tryská.
takže co co tady čtu od gyrouse mě udivuje. nic nerozebírej alespon zatím ne a už vůbec ne vstřiky! protože na to předpokládám nemáš potřebné nářadí (na rozdělání možná jo ale na znovu složení asi ne)běž pomalu k problému.funkčnost odpojovacího ventilu zjistíš tak že při otočení klíčku cvakne.přes filtr by se nic neměl bordel dostat do čerpadla. předpokládám že jsi ten filtr vyměnil. ten bordel tam před nalitím toho ´´čističe´´ nebyl?myslím že jo.t.j.bílý dým mi připadne jako voda ve válcích.pokud je to šedo-modro-bíly kouř tak ti to nejspíš nežhaví.změř si žhavící svíčky a napětí na jednotlivých žhavičích.pak napiš co jsi zjistil.diagnostika by ti měla najít problém ve vypínacím ventilu jen za případu že se na něj zaměříš a s tím že to ta diagnostika umí.
tds> neboj, potrebné náradie na to mám (kľúč na trysky aj momenťák)
Filtere som všetky vymenil, keď som auto kúpil (august 2006) od vtedy som na ňom najazdil cca 15 000km, čiže už je po dvoch výmenach oleja, a dúfam že v rovnakých intervaloch netreba aj palivák meniť.teda teraz ho isto vymením. Ten dym je biely a smrdí, nepripadá mi ako voda, veď odkial by sa tam vzala? Žhaviče som menil asi mesiac po kúpe boli tam NGK( a všetky ešte funkčné) za BOSCH. A testoval som ich na žhaviacom relé a tvária sa že žhavia normálne.. Len nechápem jednej veci... Ak by to boli len žhaviče, tak pri rozťahovaní by snáď ten motor naskočil nie? lenže tento sme ťahali 5km a nič. Skusim asi toto najprv: odpojim trubky od trysiek a začnem štartovať. ak bude striekať znamená to že čerpadlo nieje zavzdušnené. Potom vytočím trysky a napijím ich na trubky a znovu štart.. ak nepojdu sú dve možnosti: buť su zalepené alebo čerpadlo je po smrti.. ale ak pojdu tak som v riti lebo to už neviem čo s tým potom..
Totiž najprv som myslel že rozvody sú na riť, akoby bolo časovanie zlé, lenže potom som strekol do sania spray a motor naskočil... tak to som to výlučil.. može byť prasknutá hlava? alebo to sa prejavuje inak?
Straso píše:tds> neboj, potrebné náradie na to mám (kľúč na trysky aj momenťák) Filtere som všetky vymenil, keď som auto kúpil (august 2006) od vtedy som na ňom najazdil cca 15 000km, čiže už je po dvoch výmenach oleja, a dúfam že v rovnakých intervaloch netreba aj palivák meniť.teda teraz ho isto vymením. Ten dym je biely a smrdí, nepripadá mi ako voda, veď odkial by sa tam vzala? Žhaviče som menil asi mesiac po kúpe boli tam NGK( a všetky ešte funkčné) za BOSCH. A testoval som ich na žhaviacom relé a tvária sa že žhavia normálne.. Len nechápem jednej veci... Ak by to boli len žhaviče, tak pri rozťahovaní by snáď ten motor naskočil nie? lenže tento sme ťahali 5km a nič. Skusim asi toto najprv: odpojim trubky od trysiek a začnem štartovať. ak bude striekať znamená to že čerpadlo nieje zavzdušnené. Potom vytočím trysky a napijím ich na trubky a znovu štart.. ak nepojdu sú dve možnosti: buť su zalepené alebo čerpadlo je po smrti.. ale ak pojdu tak som v riti lebo to už neviem čo s tým potom.. Totiž najprv som myslel že rozvody sú na riť, akoby bolo časovanie zlé, lenže potom som strekol do sania spray a motor naskočil... tak to som to výlučil.. može byť prasknutá hlava? alebo to sa prejavuje inak?
No původně tou vodou jsem myslel tu prasknutou hlavu víš. takže jestli tam máš pořád vody stejně, tak je to v pohodě.jinak trysky samozřejmě vytáhnout můžeš myslel jsem to tak že je nemáš rozebírat (tak jsem to pochopil).
jo ten dým vypadá na špatně spálenou naftu t.j. jsem myslel na žhavení, je možný že by to chytlo po tom roztahu ale nejsem si jistý.pokud to dýmí tak tam nafta jde. ted je otázka jestli se ti ten bordel dostal do čerpadla potom je čerpadlo total k.o. a dává naftu jak chce,protože to co jsi popisoval za bordel tak byl pěknej hnus a vydřel přesné součásti v čerpadle.
takže je to presne tak - čerpadlo je K.O. Odpojil som trubky na tryskách a štartol som... Nafta išla len jednej jedinej..aj po niekolkých opakovaniach.. odpojil som trubky aj od čerpadla a znovu som skúšal štart.. to isté, nafta len z jedného.. vymontoval som aj spätne ventili, prefukol ale žiadny efekt..
takže čerpadlo musí von..
Teda mám nový problem.. ak vytiahnem čerpadlo, je potrebné nejak zaistiť ozub.kolieska rozvodu ktoré sú na konuse čerpadla?? alebo tie vodítka a reťaze ho nepustia mimo polohu? nerad by som niečo posral a vyrábal si zbytočné komplikácie.
Zdravim mám podobnej problem u svého TDS,když přijdu rano nejen rano ( proste studenej motor ) tak nažhavim začnu startovat chytne nevim na kolik valcu ,pravidelnej chod to neni. Jde asi tak 2-3 vteřinky a chcipne to to opakuji asi tak 6x a vice než chytne a začnou se připojovat ostatni valce ,dejmá šedo bílej kouř. Někdy chytne na poprvé podle okolní teploty a teplej startuje na cvrnknutí .Řek bych že jsou to asi svíčky co ?Jo a někdy za jízdy se rosvítí vstřik na palubce a auto přestane jet , stačí pusit plyn a znovu přidat a jede dal a nekdy musim vypnout a zapnout klíček za jizdy aby to jelo dal.Myslel jsem jestli to neni řídicí vstřik tak jsem ho na chvilku odpojil sice sviti kontrolka ale nastartovat jde i tak. tak nevím
To: Jason Woorhes- běž na diagnostiku ta ti řekne co a jak: jo s tím startováním to jsou určitě svíčky.
to Straso: takže na vymontování čerpadla a na stáhnutí kola z čerpadla potřebuješ stahovák kterým se to stahuje přes otvor napínáku klínového řemene.stahovák ti podrží rozv.kolo na místě.jinak já mám starší čerpadlo najeto je na něm cca.140 tis. a je celé kompletní.mohl bych ti ho za úplatu podarovat.je plnně funkční
JasonWoorhes píše:Zdravim mám podobnej problem u svého TDS,když přijdu rano nejen rano ( proste studenej motor ) tak nažhavim začnu startovat chytne nevim na kolik valcu ,pravidelnej chod to neni. Jde asi tak 2-3 vteřinky a chcipne to to opakuji asi tak 6x a vice než chytne a začnou se připojovat ostatni valce ,dejmá šedo bílej kouř. Někdy chytne na poprvé podle okolní teploty a teplej startuje na cvrnknutí .Řek bych že jsou to asi svíčky co ?Jo a někdy za jízdy se rosvítí vstřik na palubce a auto přestane jet , stačí pusit plyn a znovu přidat a jede dal a nekdy musim vypnout a zapnout klíček za jizdy aby to jelo dal.Myslel jsem jestli to neni řídicí vstřik tak jsem ho na chvilku odpojil sice sviti kontrolka ale nastartovat jde i tak. tak nevím
kolegovi se projevovala tímto způsobem závada snímače otáčení vačkové hřídele...u něj se teda jednalo o TDCI ve Focusu, ale třeba ti to pomůže....
tds píše:To: Jason Woorhes- běž na diagnostiku ta ti řekne co a jak: jo s tím startováním to jsou určitě svíčky. to Straso: takže na vymontování čerpadla a na stáhnutí kola z čerpadla potřebuješ stahovák kterým se to stahuje přes otvor napínáku klínového řemene.stahovák ti podrží rozv.kolo na místě.jinak já mám starší čerpadlo najeto je na něm cca.140 tis. a je celé kompletní.mohl bych ti ho za úplatu podarovat.je plnně funkční
kolik so představuješ tu úplatu před podarováním....u mého TDSka už to čerpadlo pomalu odchází (teplé starty) tak přemýšlím, že bych si ho nechal zrepasovat...musím ale zůstat mobilní takže bych to jedno čerpadlo dočasně uživil...
to tds:no vyborne.. tak ma teda zaujima cena... a bol by si ochotny to poslat postou na SVK? ak ano urcite sa dohodneme..
k tomu stahovaku: je to nejaky specialny pripravok alebo mi staci obopinaci dvoj- alebo troj-ramenny stahovak..alebo je to nejak este ukotvene o blok motora? ...dnes dam dole napinak a kuknem na to..
troj ramenný stah tam nedostaneš je to v otvoru. jde to lehce vyrobit pokud máš přístup k soustruhu.mužu ti poslat výkres.montáž čerpadla není nijak obtížná pouze musíš mít na znovu nastavení hodinky nebo čerpadlo dát cca.stejně jako původní a potom rychle do Bosch servisu na nastavení.
JasonWoorhes píše:Zdravim mám podobnej problem u svého TDS,když přijdu rano nejen rano ( proste studenej motor ) tak nažhavim začnu startovat chytne nevim na kolik valcu ,pravidelnej chod to neni. Jde asi tak 2-3 vteřinky a chcipne to to opakuji asi tak 6x a vice než chytne a začnou se připojovat ostatni valce ,dejmá šedo bílej kouř. Někdy chytne na poprvé podle okolní teploty a teplej startuje na cvrnknutí .Řek bych že jsou to asi svíčky co ?Jo a někdy za jízdy se rosvítí vstřik na palubce a auto přestane jet , stačí pusit plyn a znovu přidat a jede dal a nekdy musim vypnout a zapnout klíček za jizdy aby to jelo dal.Myslel jsem jestli to neni řídicí vstřik tak jsem ho na chvilku odpojil sice sviti kontrolka ale nastartovat jde i tak. tak nevím
kolegovi se projevovala tímto způsobem závada snímače otáčení vačkové hřídele...u něj se teda jednalo o TDCI ve Focusu, ale třeba ti to pomůže....
tds nemá snímač vačkové hřídele. je to ještě starý poctivý dieselův agregát díky bohu.
no to by si bol moc mily ak by si mi ten vykres poslal (andrej.strasiftak@gmail.com) pristup k sustruhu je A na nastelovanie pride panko so superdiagnostckym prilusenstvom ku mne domov..uz som to s nim raz nastavoval.
odniesol som cerpadlo na diagnostiku do bosch servisu, aby som zistil co mu je a ako sa to stalo. vysledok: ulomok zo stelverku rozbil element. Dovod: nekvalitna nafta.
A dostal som aj radu aby som do nadrze pred tankovanim aj na pumpach dal trochu M2T oleja.motoru nijak neublizi a cerpadlu to zvysi zivotnost.. chlapik mi povedal ze aj na pumpach ako OMV natankoval naftu riedenu s acetonom!!!!! to uz je co za bordel?!