Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Kde je a jak vyčistím volnoběžněj ventil na M43?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiras

#1 Příspěvek od Jiras »

Ahoj, už nevím co.

Volnoběh mi pořád drží 1000-1100 ot., při startech občas zakolísá i pod 500. Pod plynem je vše OK.

Vyměnil jsem vzduch. filtr, svíčky, vlnovec sání, zkoušel jsem i jinou váhu vzduchu a nic. Diagnostika byla a taky vše OK. Jen nějaká stará chyba lambdy, která se po vymazání už znova neobjevila.

Ještě snad ten volnoběžnej ventil, nenašel jsem, kde ho u M43 najdu, jak ho vyndat a čím ho nejlépe vyčistit.

Jinak zajímavý je, že když jsem odpojil konektor váhy vzduchu a nastartoval, tak volnoběh byl OK a držel na těch cca 800 jak má. Ale s dobrou váhou z druhýho auta už to dělalo zase bordel...
Maikl
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Maikl »

po odpojení, by měl naskočit nouzovej režim, ale teď si nejsem jistej jestli v nouzáku sou otáčky 800..
tweety

#3 Příspěvek od tweety »

U M43 je volnoběžnej ventil pod horním dílem sání . Když se podíváš od palubky pod sání, tak tam uvidíš konektor který k němu vede a jde k němu šáhnout . Ten volnoběh bych možná viděl jen na nedopojený konektor ( nejdřív ho zkus pořádně docvaknout a taky zkontroluj napojení obou hadic od ventilu ) . Ještě se taky stává, že praskne hadice vedoucí od váhy vzduchu ke škrticí klapce ( ani to nemusí být kdovíjak velká díra ) .
Vyndat volnoběžný ventil můžeš jen při demontáži horního dílu sání ( cca 15min )

Pokud přeci jen budeš to sání vyndavat :

Odpojíš hadici sání s váhou vzduchu, pak povolit 4x matku 10 u škrticí klapky, 1x šroub 11 u podpěry sání zepředu, 1x šroub 11 podpěry vzadu ( tam se může docela blbě, ale de to ) a 1xšroub a 2xmatka myslím že 11 zezhora sání . Dál musíš odpojit podtlakovou hadičku a napojení hadice z volnoběžnýho ventilu do sání ( je vzadu ), odpojit kabel vedoucí k snímači škrticí klapky . No a pak už jen stačí ten horní díl tahem nahoru vyndat a volnoběžný ventil máš před sebou jak na dlani .

Doufám, že sem na nic nezapoměl.

PS : takhle jeto dělaný na M43 1,6 z r. 93
Patrik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Patrik »

este se optam jak ze se to cisti?? kdyz uz tady pisete o cisteni cim?, a jak??
Odpovědět