http://forum.e46.cz/viewtopic.php?t=468
taitha píše:je tam přesný návod v bodech a k tomu šest fotek, zkusím to kdyžtak nějak přetáhnout sem, ať mi to můžete trochu zkritizovat
taitha píše:trochu jsem kutil a tady je výsledek![]()
navod:
Montáž „přímého sání“ na BMW e46 328i r.v.1999
Michal alias Taitha pro všechny příznivce vozů značky BMW
Několik informací úvodem:
Přímé sání jedna ze základních tuningových úprav týkajících sacího traktu motoru. Co mě vedlo k jeho pořízení by se dalo popsat tímto kouskem textu z malé brožurky „Jak na tuning automobilu“ od Bronislava Růžičky. Tam je psáno: „ Zkoušeli jste vyběhnout schody, když jste měli rýmu? Pokud ano, určitě jste měli v některém okamžiku pocit, že nemůžete popadnout dech. Stejně na tom je motor, který při sportovním režimu jízdy potřebuje dostatečné množství nasávaného vzduchu...“. Proto jsem se rozhodl svého mazla dále netrápit a té rýmy ho zbavit. Přímé sání spočívá v montáži sportovního vysoce propustného filtru při současném odstínění teplého vzduchu od motoru. Aby se tedy požadovaný efekt přímého sání dostavil je tedy důležité odstínění vlastního vzduchového filtru od horkého vzduchu motoru. V literatuře se uvádí, že správně vyřešené „přímé sání“ vede ke zvýšení výkonu o několik PS (dle typu vozu 3-5PS) a také dodání sportovnějšího zvuku motoru. Někteří dokonce tvrdí, že přímé sání snižuje spotřebu paliva.
Možná mi dáte i zapravdu, že e46 328i má fakt dost malý přívod vzduchu, když se podíváte na průměr plastikové roury přivádějící vzduch z ledvinek přední masky do originálního airboxu.
Cíl: Za co možná nejnižší náklady pořídit do mého mazla přímé sání a to tak, aby to bylo maximálně funkční a přitom, aby to i trochu vypadalo.
Materiál a cenová kalkulace:
Na internutu jsem našel cenu kitu přímého sání např. od firmy K&N a to za 7.500,-. Na zahraničních serverech je mnohem větší výběr a jako obvykle i o zhruba třetinu až polovinu nižší ceny. Ale i tak to podle mne stojí relativně dost peněz s přihlédnutím k tomu, že se to dá vyřešit za mnohem méně. Co jsem použil:
1) Sportovní bavlněný filtr (790,-), čím větší je plocha filtru tím lépe, bohužel u e46 moc místa na velký filtr není.
2) Hliníkový plech na odstínění horkého vzduchu od motoru (50,-). Nekupujte ho v železářství či jiných prodejnách. Tam se prodává metráž a může vás to stát zbytečně moc. Řešením je kovošrot, nebo já jsem ho sehnal v zámečnictví jako odpad za dvě piva.
3) Přívodní nerezová, plastová nebo hliníková trubka, která vede vzduch z vlastního vzduchového filtru do váhy vzduchu motoru. Případně se dá vzduchový filtr připevnit vhodnou redukcí přímo na váhu vzduchu. Já jsem to řešil hliníkovou rourou, která se používá do digestoří. Koupíte ji všude a stojí dle průměru roury (cca 100-200,-)
4) Gumová hadice přivádějící studený vzduch z ledvinek přední masky k vzduchovému filtru. Tu jsem koupil v autodílech za 110,- , ale nevím přesně z jakého auta byla. Další cestou jak by se dalo odstínit filtr od horkého vzduchu motoru a tím dodat více studeného vzduchu je jeho vyvedení někam mezi přední nárazník a podběh a využít třeba místo, kudy je nasáván chladný vzduch pro levý brzdový kotouč. To by bylo také řešením, ale myslím, že kratší potrubí mezi filtrem a váhou vzduchu znamená menší odpor a tak i větší efekt a navíc u 328 tam zase až tolik místa není.
5) Samořezné šrouby, spojovací materiál (100,-)
6) Guma těsnící pro utěsnění prostoru mezi alu-plechem a kapotou (z bouračky za pár korun) a na závěr trocha té zručnosti.
Náklady celkem: 1150,-
Postup montáže:
1) Vyjmutí původního airboxu. Poměrně snadné a rychlé. Šrouby a místa, kde byl upevněn jsem využil pro připevnění alu-plechu a vzduchového filtru (tmavé šipky). Bílé šipky značí předvrtaný otvor v plastu u chladiče pro upevnění alu-plechu a gumovou podložku původního airboxu, která pomohla také upevnit alu-plech (obr.1).
2) Montáž sportovního filtru na váhu vzduchu pomocí hliníkové roury a dvou stahovacích svorek
3) Vystřižení papírové předlohy a její naohýbání na místo, kde bude připevněn alu-plech stínící horký vzduch motoru (obr.2).
4) Vystřižení alu-plechu podle obrysu papírové předlohy a následně jeho naohýbání pomocí dvou ocelových hranolů, svorek a gumové palice (obr.3).
5) Kontrolní montáž alu-plechu a následně předvrtání otvorů a jeho přišroubování do jednoho z původních míst fixující airbox. Druhé místo bylo použito k připevnění vzduchového filtru (obr.4)
6) Zkrácení gumové hadice přivádějící chladnější vzduch z ledvinek do prostoru mezi vzduchovým filtrem a alu-plechem a její připojení na původní plast ledvinek a navařenou objímku na alu-plechu (obr.5).
7) Dokrácení alu-plechu v jeho horní části tak aby přesně naléhal na vnitřní stranu kapoty a nalepení těsnící gumy (obr.6)
Pozn. K připevnění plechu jsem využil i gumovou plochu, na které byl posazen původní airbox. Je na ní výstupek za který můžete vhodně alu-plech zachytit tak, že se plech ve spodní části opírá o tuto gumu. Plech tak drží dostatečně pevně a nerezonuje.
Moje dosavadní dojmy:
Jednoznačně spokojenost, musím opravdu říct, že motor jde mnohem ochotněji do otáček a vzbuzuje to ve mně dojem, že by chtěl točit velmi rád i víc něž těch 6000/min. Zvukový projev hodnotím taky jako velmi vydařený. Vůbec neobtěžuje a při ekonomické jízdě motor není hlučnější. Co se týká výkonu tak nebudu lhát, protože jsem na brzdě nebyl… proč taky kvůli pár koním. Nicméně objektivně jde motor ochotněji do otáček a je to znát. Důležitá je taky spotřeba. No první měsíce po montáži vzrostla, ale je jasné proč. No prostě jsem jezdil jak p…... Ale jestli do toho přímého sání půjdete a uslyšíte zvuk plnokrevného šestiválce bez rýmy a nachlazení, tak mi dáte zapravdu, že pořízení přímého sání stojí za to. Teď jsem se trochu zklidnil a jezdím v průměru za 8,7/100km, což v létě se zapnutou klimatizací a kombinovaný provoz je na téměř třílitrový motor více než dobré. Co říct závěrem? Moc doporučuji. Běžte do toho a dejte mi pak vědět jak jste dopadli.
Lukas1 píše:Nejsou potom problémy s řídící jednotkou, že tam jde moc vzduchu-přece jenom je ten motor stavenej na origo box, jinak jsem mel takovej filtr na Celice a zvuk byl super. Také nad tím uvažuju ale nevím jestli koupit komplet kit nebo universál.
taitha píše: co je fakt důležitý je to odstínit a dobře připevnit aby to přiliš nedrnčelo. Jinak se da ten filtr namontovat i přímo na váhu pomocí redukce, ja to řeši tou trubkou obych dostal filtr dále od motoru..
castro píše:Lukas1 píše:Nejsou potom problémy s řídící jednotkou, že tam jde moc vzduchu-přece jenom je ten motor stavenej na origo box, jinak jsem mel takovej filtr na Celice a zvuk byl super. Také nad tím uvažuju ale nevím jestli koupit komplet kit nebo universál.
motor se řídí tím co mu řekne čidlo váhy vzduchutakže čim víc vzduchu, tím líp...
Zave píše:castro píše:Lukas1 píše:Nejsou potom problémy s řídící jednotkou, že tam jde moc vzduchu-přece jenom je ten motor stavenej na origo box, jinak jsem mel takovej filtr na Celice a zvuk byl super. Také nad tím uvažuju ale nevím jestli koupit komplet kit nebo universál.
motor se řídí tím co mu řekne čidlo váhy vzduchutakže čim víc vzduchu, tím líp...
takze cim vic vzduchu, tim padem i vic benzinu, jinak by byla chuda smes - podpaleni ventilu apodje to tak? takze i vetsi spotreba
Zave píše:castro píše:Lukas1 píše:Nejsou potom problémy s řídící jednotkou, že tam jde moc vzduchu-přece jenom je ten motor stavenej na origo box, jinak jsem mel takovej filtr na Celice a zvuk byl super. Také nad tím uvažuju ale nevím jestli koupit komplet kit nebo universál.
takze cim vic vzduchu, tim padem i vic benzinu, jinak by byla chuda smes - podpaleni ventilu apodje to tak? takze i vetsi spotreba
Pyron píše:Zave píše:castro píše:[quote="Lukas1"]Nejsou potom problémy s řídící jednotkou, že tam jde moc vzduchu-přece jenom je ten motor stavenej na origo box, jinak jsem mel takovej filtr na Celice a zvuk byl super. Také nad tím uvažuju ale nevím jestli koupit komplet kit nebo universál.
taitha píše:co se týka té alu trubky mezi filtrem a váhou vzduchu tak si myslím že zásadní vliv nemá (není to trubka do koupelen ale používá se v klimatizacích a do digestoří v kuchyních) nemyslím si, že děla nějaký turbulence nebo tak něco (i když je to dobrá poznámka). Pravda je že origo kit vypadá lépe a povrch je hladší, vše ale vykoupeno nesrovnatelně vyšší cenou.