Ahoj mám problém. Začalo mi u motoru M52b28 vycházet nepřijemný rezonující zvuk někde z hlavy motoru "asi" dělá to hlavně, když motor deceleruje, tak asi při 2-3 tis to zachrastí jako od vačky nebo ventilů. Máte někdo s tím nějakou zkušenost, popř. jak zjistit, co to je. Díky
Ahoj nevíte kde bych našel kompletní popis funkce Vanosu včetně obrázků.
Auto půjde asi do opravy, tak zkouším na poslední chvíli zjistit, jestli by to třeba nešlo nějak samo-domo opravit, či vyloučit že se jedná o vanos. Nerad bych platil nějaký sumy, opraváři, kdyby to byla třeba prkotina.
Díky
Nevyřešil. Ale měl jsem to trochu porozdělané, a mohl by to být takový hydraulický dopínací váleček, který dopíná řetěz mezi sací a výfukovou vačkou. Jestli to chápu správně, tak vanos při akceleraci pomocí servo motoru natočí vačku "sací" a když ubereš plyn, servo povolí a ten dopínák by měl vačku vrátit zpět pomocí toho vypíná retěz mezi vačkami. Ten veleček je plněn tlakovým olejem, takže by měl neustále řetez dopínat. Pokud by byl v hájí, mohlo by to znít jako vytahanej řetež. Mě to vyloženě zachrastí, a slyším to jako od sací vačky. Pokud to chápu správně při deceleraci, která následuje po akceleraci se vačka jakoby uvolní, protože není šponovaná tím válečkem, a projeví se to na vačce u hydroštylů.
Je to tedy jen moje domňenka, protože jsem zatím nikde nenašel nějakou literaturu o fci vanosu. Ale momentálně si hraju s bixenonama, a pak asi zajedu za jedním šikovným opravářem na bmw.
já sem to dnes rozdělal a vyndal jse vanos a zjistil jsem že je vůle v uložení vanosu na vačku tudíž to může dělat ono ale nepovedlo se mi ho úplně rozdělat takže nevím jestli tam ta případná a docela velká vůle může způsobovat to rachocení....
kde jsi našel vůli? Já měl rozdělaný jen to plastový ventilový víko. A abych rozebral ten vanos musel bych oddělat přední stranu motoru. To jsi rozdělával?
No tak na ten příspěvek mě to nepustí, zřejmě VIP zona mám ještě jeden dotaz. Dá se nějak zjistit, jestli jsou rozvodové řetězy vytahaný " VHODNÉ NA VÝMĚNU" ?
tak to nevím jistě ale koukni na napínák a jestli ten není až na konci a nemá to velký oblouk tak si myslím že v pohodě a samozdřejmně ozubený kola nesmí byt opotřebovaný jakoby špičatý ale každopádně jestli s tím autem nejezdil někdo pořád plnej céres tak řetěz vydrží životnost motoru.....na ten odkaz by tě to mělo pustit...
tak jsem to rozebral a zese smontoval a už to nedělá takže si myslím že buď to začne zase dělat a nebo to dělal ten kryt na vačku sání zkus nastartovat a sundat víčko na olej a přitlač na něj šroubovákem a jestli to přastane dělat je to ono
Tak to uřčitě ono nebude. Také mě to napadlo, a tak jsem ho tam vůbec nedal. A pořád stejné. Jinak když je to studené, tak to tak moc nedělá, a když se to ohřeje, je to daleko hlasitější. Napadlo mě, když zřídne olej, tak ten olejový dopínák nemusí fugovat na 100 %, ale zrovna tak se celý motor ohřeje, a vytvoří se všude větší vůle.
máš recht už mi to zase dělá a za studena a za tepla jo. taky mě napad ten napínák ale nejsem si tím jistej každopádně to tak chvíli nechám protože to ničemu jinému snad nebude vadit...
Tak jsem se dozvěděl, že u Vanosu je prý nějaký malý fitr na olej, který ovládá vanos. Prý by mohl být ucpaný. Koukal jsem do etk, ale nikde jsem nic nenašel. Nevíte někdo o tom něco?
Díky