Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Ramena e46 origo?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Netdriver

#1 Příspěvek od Netdriver »

V poslední době citelné klepání při jízdě na nerovném povrchu, které se postupem času zhoršuje. Podle servisu nutná výměna obou ramen + stabilizačních tyček. Doporučují nekompromisně nové origo díly, někdo zase starší z nějaké ojetiny. Je pravdou, že při manuální kontrole je v kloubu ramen znát větší vůle. Co doporučujete? Komplet výměnu za nové? Repliky nebo origo? Cenově? Díky! :roll:
JIP

#2 Příspěvek od JIP »

Starší ramena určitě nedoporučuju! Nikdy nevíš co mají za sebou a ty čepy na nich už taky můžou být po smrti.
Origo je sázka na jistotu...z druhovýroby bych doporučil jedině Meyle, Moog, nebo Lamforder...ostatní se většinou nevyplatí, protože mají velmi krátkou životnost (kór na velkých kolech a na našich děravých cestách).
mira2

#3 Příspěvek od mira2 »

Už jsi zřejmě ta ramena sundal. Jen bych se chtěl zeptat na postup při sundání těch ramen. Je potřeba nějakého stahováku nebo to sundám jinak. Nechci na to brát kladivo.Ty čepy by měli mít z vrchu vstup na imbus a pootočením by měli povolit, nebo snad né?
Díky
Helldiver

#4 Příspěvek od Helldiver »

Ten vstup na imbus je tam kvoli tomu aby si mohol povolit/utiahnut matku v pripade ze sa cap bude pretacat v ulozeni, na uvolnenie samotnych capov z ramena urcite stahovak/vidlicku, alebo tomu proste dat poriadnu supu kladivom zhora - sice mam dobry stahovak na capy ale pouzivam ho len ked musim (napr na capy tyciek riadenia, kde po tom proste nemas ako buchnut), na velke capy pouzivam omnoho radsej kladivo (kedze tie pouzite ramena/capy ajtak vyhodim, tak je uplne jedno ci ich pritom znicim...), proste nemam rad to utahovanie zakusnuteho stahovaku co ide coraz tazssie a tazssie a ty nevies kedy to s tym hlasnym lupnutim vyleti, brrr, asi mam slabe nervy, ale ked som ho pouzival prvykrat tak som si skoro prekusol jazyk jak ma to lupnutie prekvapilo :lol: .
JIP

#5 Příspěvek od JIP »

Já právě nepožívám stahovák, ale velké kladivo (v podstatě funguje na opravu čehokoliv :lol: ). Normálně sundám kolo, sundám matice z obou čepů (čep u nápravnice a čep u těhlice), ty vytluču ven tím kladivem a sundám zadní silentblok uchycení ramena...v podstatě je jedno, jestli postup nějak otočíš, ale tím kolem bych začínal každopádně... :lol:
mira2

#6 Příspěvek od mira2 »

Já se ptám z toho důvodu, že když jsem vyměnoval ramena u své staré 36ky, tak jsem použil právě to kladivo.
Povedlo se mi to sice sundat, ale začal mi svítit od té doby airbag.
Důvod jsem tenkrát neřešil.
U mé nové 46ky 320d. je ale trošku míň místa, tak bych to spíš řešil stahovákem, pokud se dá nějaký vyrobit nebo koupit.
Nemáte někdo nějaký nápad nebo návod kde koupit nebo jak vyrobit?
JIP

#7 Příspěvek od JIP »

Ono to půjde i tím kladivem, jenom si raději nech vypnutý klíček... :wink:
mira2

#8 Příspěvek od mira2 »

Za tu radu s tím klíčkem děkuji, nejsem lama :wink:
Vyndával jsem tenkrát baterku, protože potřebovala stejně dobít.
Chyba byla zřejmě někde jinde.
mira2

#9 Příspěvek od mira2 »

Tak jsem včera trošku šťoural a zjistil jsem docela zajímavou věc, která by vás mohla zajímat. Ohledně té výměny čepů a ramen u své 46ky .tak obvolávám výrobce a ptám se na detaily, konstrukci apod.
Mluvil jsem s kolegou u firmy Lemforder DE ( dodává do série) a s kolegou u Meyle DE. ZF Lemforder osvěčený a velice kvalitní výrobce, nikdy jsem s ním neřešil problém. Zjistil jsem ale, že se u Meyle na komplet HD ramena zakoupená v Německu vztahuje 30 let záruka na opotřebení, tzn. Pokud vám odejde některý z čepů, tak vám je u prodejce vymění zdarma za nový. Obtelefonoval jsem proto některé prodejce u nás, zda to také u nich platí, což by mělo a setkal jsem se s holým nesmyslem.
Nechal jsem si to napsat od Meyle písemně a opravdu tam ta kvalita je, ale proč není v Čechách?
Že by zbytečná starost prodejců a neznalost zákazníka?
Závěr: pakliže by se někdo rozhodl koupit ramena Meyle v Německu, tak se ptejte na záruku.
Magister

#10 Příspěvek od Magister »

mira2 píše:Tak jsem včera trošku šťoural a zjistil jsem docela zajímavou věc, která by vás mohla zajímat. Ohledně té výměny čepů a ramen u své 46ky .tak obvolávám výrobce a ptám se na detaily, konstrukci apod.
Mluvil jsem s kolegou u firmy Lemforder DE ( dodává do série) a s kolegou u Meyle DE. ZF Lemforder osvěčený a velice kvalitní výrobce, nikdy jsem s ním neřešil problém. Zjistil jsem ale, že se u Meyle na komplet HD ramena zakoupená v Německu vztahuje 30 let záruka na opotřebení, tzn. Pokud vám odejde některý z čepů, tak vám je u prodejce vymění zdarma za nový. Obtelefonoval jsem proto některé prodejce u nás, zda to také u nich platí, což by mělo a setkal jsem se s holým nesmyslem.
Nechal jsem si to napsat od Meyle písemně a opravdu tam ta kvalita je, ale proč není v Čechách?
Že by zbytečná starost prodejců a neznalost zákazníka?
Závěr: pakliže by se někdo rozhodl koupit ramena Meyle v Německu, tak se ptejte na záruku.

Hele ne že bych chtěl nějak zpochybňovat tvůj příspěvek, ale nezdá se ti na takovou spotřební věc 30 let záruka dosti dlouhá doba??Protože cesty jsou děravé jak emeltál a to by tam taky některý jedinec mohl jezdit reklamovat co každý měsíc.
- každopádně jestli by tam nějaká záruka byla, ať už jakákoliv, tak bych si tam pro to klidně zajel.
- jinak cena je stejná, nebo alespoň podobná jako u nás??
mamouschek

#11 Příspěvek od mamouschek »

30let?!!! Tak to bych volil jenom takový díl. Tím bych měl zaručenu naprosto nevyčerpatelnou záruku. :lol:
voitano

#12 Příspěvek od voitano »

Já si objednal MEYLE za 3500 kus. Mají výhodu ve vyměnitelnosti obou čepů, v ceně asi 500 kus
mira2

#13 Příspěvek od mira2 »

Je to opravdu realita :)
Mrkněte se na stránky Meyle a dále na odkaz v Ebayi.
Obtelefonoval jsem to a bylo mi to dvakrát potvrzeno, dokonce písemně.
U nás by se to měnilo asi pořád, ale právě proto tady prodejci prosazovat bezplatnou výměnu zrovínka dvakrát nebudou.
Kluci na 46kách mají s Meyle jen ty nejlepší zkušenosti a myslím, že by Meyle takovou pitomost jen tak nefiltovalo, pokud by si tím jejich vývoj nebyl tak jistý.
http://www.meyle.com/html/uploads/techt ... .04_DE.pdf

Jinak u nás stojí celé rameno bez silenblloku něco kolem 4000 - 5000 Kč.
Mrkněte na cenu v DE.

http://cgi.ebay.de/MEYLE-Querlenker-Sat ... 286.c0.m14

Nejvíce mě zarazila tato věta :wink:
"Kaum denkbar, dass der BMW E46-Querlenker von MEYLE ausfällt.
Falls doch: wir liefern 30 Jahre kostenlos Ersatz."
DominikB

#14 Příspěvek od DominikB »

Tiez budem casom menit.

Takze Meyle ramena vyzeraju ako najlepsia volba + original capy + original silentbloky, pripadne aj tycky?

Ten autoteile_24 shop na eBay mi da aj regulernu fakturu?
mira2

#15 Příspěvek od mira2 »

Je to samozřejmě i s faktůtou. Je lepší se s prodejcem spojit a předem se domluvit. Jinak Těch prodejců ja na ebayi víc a pohybuje se to od 250 - 256 Eur.
Volal jsem i do firmy Stahlgruber, která je oficiálním dovozcem těchto dílů i do Čech a v jedné z jejich filialek v Německu mi řekli 279 euro za obě, ale bez silenbloků.
Ta cena na ebayi je fakt hodně dobrá a já osobně do toho jdu.
Marek-is

#16 Příspěvek od Marek-is »

rešil jste nekdo výměnu čepů z origo ramen?
Kubais
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kubais »

Marek-is píše:rešil jste nekdo výměnu čepů z origo ramen?

To vůbec jde? 8O
JIP

#18 Příspěvek od JIP »

Na originálních hliníkových ramenench E46 čepy vyměnit nejdou...na litinových v E36 je to s lisem hračka... :idea:
Maslista

#19 Příspěvek od Maslista »

JIP píše:

Na originálních hliníkových ramenench E46 čepy vyměnit nejdou...na litinových v E36 je to s lisem hračka... :idea:

pleteš se i na origo hliníkových ramenech se dají měnit pouze čepy.. viz MEYLE.. někde tady na fóru je dokonce video jak výměna probíhá.. :wink:
Maslista

#20 Příspěvek od Maslista »

Odpovědět