Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

US DRL - denní svícení po americku

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
jurasis

#141 Příspěvek od jurasis »

Francis píše:Já nehomologované RL možná ukecám, něco podobného mívají Audi z výroby a mají to homologované, kdežto rozsvícené jen tlumené bez parkovaček asi neukecáš.

No to nevim, já se o ukecávání nebavil. Už jsem taky ukecal daleko "závažnější" přestupky (ťuky ťuk na stůl), dle výkladu PČR.
Jde o to, že Tobě svítí dálkové světla, což bude pro policajta jasná provokace, jak je znám. Těžko budeš vysvětlovat něco o "snížené svítivosti z důvodu pulsní modulace". To budeš mít zaděláno na urážku veřejného činitele... :lol:

Martin: Byly myšleny klasické diody, ne LEDky. Svítily by klasické parkovačky... :wink:
Edit: Mimochodem, mě se ty originály celkem líbí (kromě těch zalomených u A4)
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

to jurasis: Přečti si co píšu o příspěvek výše.

Důkaz o nižší svítívosti je jednoduchý, stačí bliknout světelnou houkačkou.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
jurasis

#143 Příspěvek od jurasis »

Vůbec jsi to nepochopil. To, že něco mají dva modely jedné automobilky (které mají určitě homologační značku na světle) neznamená, že kopii může mít kde kdo. Navíc na autě o 10 let starším. Dúležitá je ta homologace, ať si říká kdo chce co chce.

Znovu a jednodušeji: co ukecáš ( uplatíš ) na silnici, nemá nic společnýho s tím, co je správné.

Ad důkaz: Tento postup je uveden jako adekvátní v tom zvláštním předpise o světlech pro denní svícení? Jinak je totiž irelevantní...

Hele, neryju do Tebe naschvál. Jen se snažím dát k dobru své zkušenosti. Co lze ukecat, je na každém bez vyjímky. Proto myslím, že je rozumné zmínit všechny možnosti a potom ať si každý vybere a použije dle svého uvážení... :wink:
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Neberu to jako rytí. Jen mám zkušenost s tím, co se ukecat dá a co ne. Polemizovat s policajtem o tom, zda má mé osvětlení má homologaci nebo ne je možné, kdežto u rozsvícených samotných tlumených bez parkovaček je není povídat o čem.
323ti stock condition
jurasis

#145 Příspěvek od jurasis »

Bych právě netvrdil. Jsem s tím jezdil 4 roky a nikdy si policajt nevšiml, že parky nesvítí. Navíc, většina aut má parky v potkávačkách (H4), proto to ani nepoznáš...

Edit: hele, testnem to. Na Plzeňský chytaj kvůli světlům furt. Teda preventivně, ale světla je pro ně bonbón. Celkem by mě zajímalo, jestli budou víc prudit na mý potkávačky bez park nebo Tvý DRL dálkový... :wink:

Ten bod asi obětuju... :P
.
.
KamilFKH

#146 Příspěvek od KamilFKH »

Aktualizace příspěvku č.1
Pavel H

#147 Příspěvek od Pavel H »

Edit Admin:
Vymazany/editovany prispevky, ktere nebyly k tematu. Prosim, dodrzujte pravidla teto sekce.
jurasis

#148 Příspěvek od jurasis »

Francis píše:
jurasis píše:... Prostě jsem všechno obešel a připojil světla přes relé ovládané kontrolkou dobíjení. Jednak mi nesvítilo nic jiného než potkávačky ...

citace ze zákona 361/2000 sb.:
§ 32 Osvětlení vozidel
(1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu.

Rozsvcením pouze tlumených světel se dopouštíš přestupku.

Hele, teď mi došlo, že správný výklad asi bude "obrysovky + potkávačky" nebo "obrysovky + denní světla"... Pak už to dává logický smysl...
.
.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Nedošlo. Správný výklad je "obrysovky + potkávačky" nebo "denní světla". Kombinace "obrysovky + denní světla" není povolena.
323ti stock condition
KamilFKH

#150 Příspěvek od KamilFKH »

Téhle kombinace (denní světla+ obrysová světla) ale můžeš dosáhnout při zapnutých US_DRL a puštěním spínače světel do polohy 1.

Podle EHK/OSN č.48 se musí světla pro denní svícení
- automaticky zapínat při poloze klíčku umožňující běh motoru
- a automaticky vypínat při zapnutí světlometů (s výjimkou kdy DRL vytvážejí přerušovanou světelnou výstrahu v krátkodobých intervalech - asi blikání pro vozy policie a záchranáře)

V tom samém předpisu jsou definovány pouze tři světlomety. Dálkový (hlavní), potkávací (tlumený) a mlhový světlomet. Po delším hledání v předpisech jsem nenašel zatím žádné další omezující ustanovení. To samozřejmě neznamená, že nemůže existovat. 8)

Svícení denních světel současně s obrysovými světly tedy není zakázáno, ovšem také není nařízeno. Obrysovky si k denním světlům můžeme, ale nemusíme zapnout.

P.S.: Ještě k těm světlometům. Tlumený, dálkový jasný. Ale přiznám se, že nevím, jestli US_DRL zhasnou, když zapnete obrys+přední mlhovky. Podle výše zmíněné definice pro denní světla by měly...
Martin330

#151 Příspěvek od Martin330 »

KamilFKH píše:Téhle kombinace (denní světla+ obrysová světla) ale můžeš dosáhnout při zapnutých US_DRL a puštěním spínače světel do polohy 1.
.....
P.S.: Ještě k těm světlometům. Tlumený, dálkový jasný. Ale přiznám se, že nevím, jestli US_DRL zhasnou, když zapnete obrys+přední mlhovky. Podle výše zmíněné definice pro denní světla by měly...

Nezhasnou. Zhasnou jen když se zapnou tlumený světla. K DRL lze zapnout jak obrysovky tak potom i mlhovky.
KamilFKH

#152 Příspěvek od KamilFKH »

To jsem si myslel. Takže to by měl být ale jediný nesoulad funkčnosti US_DRL vůči překladu EHK/OSN č.48.

Myslím ale, že i všechna ostatní světla pro denní svícení jsou zapojována obdobně, že na kombinaci "přední mlhovky+obrysovky" se běžně zapomíná. A snad při případné silniční kontrole si muž zákona tady na to nevzpomene, když se mu ukáže zhasínání DRL s tlumenejma/dálkovejma.

Pak je tu ještě možnost chybného překladu u předního mlhového (je přeloženo) "světlometu" a má být "světla" a DRL mají zhasínat jenom s tlumenými nebo dálkovými světlomety.
koubik

#153 Příspěvek od koubik »

tak jak to vybada uz neco funguje
KamilFKH

#154 Příspěvek od KamilFKH »

Zatím poslední změnu ve stavu jsem udělal 21.1.2009 tím, že jsem aktualizoval první příspěvek rychlou informací o LCM s coding index 18. Pro E46 s CI:29 a výš zatím bohužel žádná změna. Mám honičku v robotě, kde teď čumím furt přes 12 hodin do bedny 8O , tak mi pak doma už nějak není do psaní nebo hledání. Koncem března by se to mělo zlepšit, tak snad se něco nového ode mne objeví.

Stále platí, že všechno co vím bude v prvním příspěvku.

KamilFKH
KamilFKH

#155 Příspěvek od KamilFKH »

A je to tady. Dneska ráno cestou do práce mi odešel Xenon tlumené levé světlo. Odpoledne jdu prohodit výbojky, abych zjistil, jestli je to výbojkou, nebo odešlo do věčných lovišť něco dražšího... Kur@#$@#@#$@#$% ###

Update 2009 03 17: Díky bohu to byla jenom výbojka. Jdu shánět ...
jurasis

#156 Příspěvek od jurasis »

Tak jsem přišel na jednu nevýhodu. Tiše jsem doufal, že při svícení přes LCM nebudou v provozu ostřikovače světel... Mýlil jsem se... :x

Kamile, kdybych tam nabastlil to relé, tak by ty ostřiky nejely... :twisted: :lol: 8)

Kvůli světlu hodně do oranžova jsem vyměnil žárovky za značkové BLUE, aby svítily do bíla. Moc to nepomohlo a řekl bych, že se trochu snížila intenzita světla.
Je potřeba se na to koukat víc z dálky, vzhledem k vlastnostem dálkové paraboly (v tomto případě použití spíš výhoda).

Zkušenosti s PČR: zatím šest hlídek v Praze absolutně bez problémů (= žádný náznak i jen podezření z nehomologace).
.
.
KamilFKH

#157 Příspěvek od KamilFKH »

Sakra, jak to, že stříkaj?

Ostřikovače světel jsou řízeny z hlavního modulu (GM neboli ZKE) při přítomnosti signálu obrysových světel ( 58 ) a s denním svícením by to nemělo mít vůbec co dělat. U tý kámošovo 740d, co jsem to zapnul to nestříkalo, jak to? :?: :?: :?: Zkusím hledat v USA a naklást pár dotazů, jestli jim ostřikovače jedou furt nebo ne. Z mailů, co jsem si s hochy ze západní polokoule zatím vyměnil jsem byl přesvědčen, že stříkat nemají.

BLUE žárovky mají na skle filtr, který propouští jenom horní část spektra a tím se světlo zdá víc do modra. Odfiltrováním části spektra se ztrácí taky část jeho jasu. To by mělo být normální.

KamilFKH
Martin330

#158 Příspěvek od Martin330 »

u e46 při denním svícení ostřikovače nestříkají.
jurasis

#159 Příspěvek od jurasis »

Kamile, musím se omluvit. Dneska jsem vystříkal půl bandy, abych to vyzkoušel, a je to přesně jak říkáš. Parkovačky. Jediným vysvětlením pro mou chybu je, že , jakožto uvědomělý řidič, zapínám v tunelu k denním i parkovačky (dle zákona) a pravděpodobně jsem přehlédnul, že je mám v tu chvíli v chodu... :oops:
Jen s DRL nestříkaj... Jsem rád, že byla chyba ve mně... :wink:
.
.
KamilFKH

#160 Příspěvek od KamilFKH »

Uf, tak paráda. Už jsem myslel, že je někde něco špatně mezi nebem a zemí :)

Mimochodem, moje pátrání pro E46 stále pokračuje...
Odpovědět