Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E46: Spínač spojky pro tempomat

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Shadow

#1 Příspěvek od Shadow »

Ahoj,chtěl jsem se zeptat zda se da nějak vyřadit spínač spojkového pedálu tak aby šel zapnout tempomat????Je tam konektor s 3 kabliky.nemuzu sehnat nikde el.schema,nevite nahodou jestli to jde nejak vyklemovat???Diky moc za kazdaou pomoc.
jarda

#2 Příspěvek od jarda »

Francis píše:Nedělal bych to, při zapnutém tempomatu a vyšlápnutí spojky při řazení ti okamžitě půjde motor do omezovače.

U E36 spínač funguje na starší verzi tempomatu opačně než na novější. Tzn na jedné ho vůbec nepotřebuješ, tempomat bude fungovat a spojka ho nevypne a na druhé stačí místo zapojení na spínač spojky ten drát uzemnit.
Ale z důvodu který říkal Francis bych to nedělal.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
jarda

#3 Příspěvek od jarda »

Pro E36: Spíš bych řekl že u této verze by piny propojeny být neměly - viz schema o kus výš - musí se to chovat jako kdyby pedál spojky NEBYL sešlápnutý. Myslím, že u EGS je ten pin uzemněný trvale proto, že přítomnost EGS si tempomat zjistí podle pinu 5 a pak počítá s tím, že na pinu 2 je kostra pořád.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
Tomik

#4 Příspěvek od Tomik »

Dnes jsem to zkousel a nejak jsem to zmrsil.Jsou tam 3 dratky - modry,hnedy a zlutofialovy.Zlutofial. jsem hodil na zem a modry a hnedy propojil mezi sebou.Potom se mi rozsvitila na palubce chyba zadnich svetel,podival jsem se a porad mi sviti brzdove svetla.prestala mi fungovat i multifunkce na volante.Asi jsem to spatne pochopil jak to mam vyradit.Nevite ted co stim,zkousel jsem odpojit i baterku na nejaky cas a porad to same.Myslite ze jsem tam neco odpalil nebo poskodil???Nebo bude stacit jen pres diagnostiku vymazat chybu??? :(
jarda

#5 Příspěvek od jarda »

Na čem jsou ty tři drátky o kterých mluvíš?
Tomik

#6 Příspěvek od Tomik »

Vedou do konektoru,ktery se zasouva do spinače na spojkovém pedalu.
jarda

#7 Příspěvek od jarda »

achjo, pohledal jsem na fóru a zjistil jsem že asi mluvíš o E46. Proto se to má psát podle pravidel do nadpisu :roll: . My jsme celou dobu mluvili o E36. Vydrž, zkusím Ti to najít...

EDIT: sry myslel jsem že jsme v sekci 3er.. v této sekci se typ do nadpisu psát nemusí. Ale příště až se budeš na něco ptát tak hned napiš přesný typ a rok auta, jinak to dopadá takhle..
jarda

#8 Příspěvek od jarda »

Fialovo-žlutý je napájení, hnědý je zem, modrý vede do řídící jednotky.

Nejsem si uplně jistý, ale podle toho co jsem našel ve WDS mám pocit, že ten spojkový čudl v E46 komunikuje s řídící jednotkou digitálně (proto vlastní napájení) a tím pádem to bez něj nerozchodíš, to by sis tam musel strčit vlastní procesor který by posílal ten správný signál. (opakuji, bez záruky, ale já Ti už líp neporadim)

Pokud jsi ten fialovo-žlutý drát uzemnil, dost možná sis odpálil pojistku č.9, tak ji zkontroluj. Pokud jsi spojil modrý a hnědý, tím bys snad nic odpálit neměl, ale zase to rozpoj... Pokud jsi zkoušel spojit i fialovo-žlutý s modrým, je bohužel šance, že sis odpálil řídící jednotku tempomatu.

Ten konektor uveď do původního stavu, zkontroluj pojistky a všechno krom tempomatu by mělo chodit. Ten bez origo spínače na spojce obávám se nerozchodíš.
Tomik

#9 Příspěvek od Tomik »

Asi budes mit pravdu,protoze kdyz jsem ten spinač rozebral,tak jsem cekal ze tam budou nejake mechanicke kontakty,ale byl tam jen plošák s nejakýma mikročipama.Takže jedina možnost bude asi koupit nový spínač co???
jarda

#10 Příspěvek od jarda »

Ano, ale asi bych nejdřív zkusil inzerci nebo vrakáč.

Zbytek auta Ti ještě blbne, nebo když jsi to dal do původního stavu tak to začlo chodit?

Přesunuto, lehce pročištěno a upraveno, pozměněn předmět.
MOD (Francis)
Tomik

#11 Příspěvek od Tomik »

Jak jsem to dal do puvodniho stavu projevovalo se to porad,pak jsem se podival na pojistky a byla vypalena pojistka č. 9 jak jsi řikal,po výměně už to bylo ok.Spínač bych měl mit od wincenta,tak vyměním a uvidim.
Jak ten vypinač vlastně pozná jestli se sepne nebo ne,tam neni totiz zadny kontakt jen plošák.
jarda

#12 Příspěvek od jarda »

Fajn žes to teda dal aspoň do původního stavu :wink:

Ten spínač funguje na principu Hallova efektu. Jestli tomu dobře rozumím, znamená to, že na pedálu je magnet a ve spínači je elektrický obvod. Magnet působí na obvod, změna se zesilovačem zesílí a senzor si to přečte a vyšle digitálně signál o stavu pedálu do řídící jednotky.

Zlatá E36 s čudlíkem...
Odpovědět