Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Výběr e46 / dodělání výbavy (tempomat)

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
luke7

#1 Příspěvek od luke7 »

Ahoj, vybírám si svoje první auto. Ještě před měsícem jsem jen věděl, že to bude BMW, teď už vím, že to bude e46 (e39 občas vidím pěknou a nahlodá mě) a bude to sedan/kupé. A bude to šestiválec (leda 318i po face bych asi ještě bral, kdyby byla pěkná). A mám tu pár dotazů pro vás, sice jsem hledal (a fakt hodně), ale budu rád, když mi ujasníte mé postřehy.

Tempomat se dá do 6ti válce dodělat tak, že se vymění volant (dá se tam s tlačítkama)? Je to tak, nebo se pletu? Jde mi o to, že co koukám po inzerátech e46 do nějakejch 140 tisíc zase tolik není, radši vezmu lepší stav, bez tempomatu a koupil bych volant s tlačítky - co myslíte, nebo je to blbost a radši koukat jen po těch co to už maj?

Navigace se dodělat nedá (je to drahý). A jak to je, když tam bude mkII/monochrom/šipková nebo jak tomu říkáte, tam se dá třeba řekněme postupně koupit mkIV a pak display dopředu?

Když něco bouchá za jízdy tak to jsou silent bloky/ ramena a je to drahý opravit. Takže takový auto brát jen když bude o dost levnější než jiný, je to tak?

Díky za vaše postřehy, vím že se to řeší pravidelně, ale nějak bych to rád měl potvrzené / a další hledající třeba taky.

Luke
norom

#2 Příspěvek od norom »

multifunce
http://e46.bmwklub.cz/viewtopic.php?f=17&t=308

navigace
dokoupit znamená vyměnit ... pokud se nepletu

no a když něco bouchá za jízdy ....
tak je trřeba to něco opravit .. a nemusí to bejt jen silentbloky /ramena
rany za jizdy (přeřazení apod) mužou bejt i třeba silentbloky uložení motoru "spojka" u kardanu .... v
no zkratka bych to neviděl tak jednoznačně...
Huska
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Huska »

s tempomatem to není jak píšeš. rozhodující je jaký máš motor = zda má elektronický nebo mechanický plyn.
Pokud budeš kupovat auto před FL tak 320i 110KW, 323i a 328i mají mechanický a tudíž dodělání je složité včetně motorku. Pokud by jsi šel do 320i 125kw nebo 325i a 330i tak je to jen o tlačítkách a kusu kabelu.

navigace se dělala od MK2-4 (po FL MK3-4) a nezáleží na předním display i šipková může být MK4.
Narovinu hledej auto s minimální výbavou kterou požaduješ ...kupovat auto s tím, že budeš dodělávat moc věcí je nesmyl zejména z finančních důvodů.
:-) Born to be for BMW :-)
:-) 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d :-)
luke7

#4 Příspěvek od luke7 »

Díky za odpovědi.

No ten návod jsem právě četl a přišlo mi z něj, že to jde i na před FL šestiválce - respektive tam na str. 7 píše jeden člověk jestli mu to půjde na 323i a druhej mu píše, že má stejný auto a stačilo mu vyměnit ten volant. (Ale huska tvrdí, že to nejde, tak nevím.)

No s tou navi jsem to myslel tak, že bych třeba vyhodil mk2 a dal mk4 - kdybych jí někde potkal levně (třeba z bouranýho auta) a pak vyměnil ten panel vepředu za 16:9, ale na navi mi tak nesejde, to jsem myslel spíš pro zajímavost.

Huska píše:
Narovinu hledej auto s minimální výbavou kterou požaduješ ...kupovat auto s tím, že budeš dodělávat moc věcí je nesmyl zejména z finančních důvodů.

No to se snažím, ale zase se mi zdá, že těch aut není k mání tolik, abych našel, který má všechno a ještě bylo v pořádku. A mám pocit, že bude lepší koupit třeba auto s navi, výhřevem sedaček, el. sedačky bez tempomatu a dodělat si ho, než mít jen auto kde je tempomat a nic dalšího.

Jo a ještě mě napadá, že moc v inzerátech není vak na lyže - mají ho všechny? Respektive mají na něj tu díru, že by se taky případně dal sehnat?
paca

#5 Příspěvek od paca »

Huska píše:s tempomatem to není jak píšeš. rozhodující je jaký máš motor = zda má elektronický nebo mechanický plyn.
Pokud budeš kupovat auto před FL tak 320i 110KW, 323i a 328i mají mechanický a tudíž dodělání je složité včetně motorku. Pokud by jsi šel do 320i 125kw nebo 325i a 330i tak je to jen o tlačítkách a kusu kabelu.

Nemáš pravdu Tome, jde to dodělat u každého šestiválcového benzínu a postup je stejný, sehnat volant nebo tlačítka a zapojit káblíky (už mám 3 zapojení za sebou, jednou 323i a dvě 320D, jedna byla před FL a jedna FL) :wink: Jak to funguje by mě taky zajímalo, když ty benziňáky před FL mají plynové lanko :)

Já taky koupil auto (pro mě byl víceméně rozhodující stav auta i když té výbavě něco chybělo), kde jsem si dodělal multifunkci, samozatmívací zrcátko, ještě chci doděla výhřev sedadel a sehnat loketku. Teď jsem začal auto předělávat na MII, zatím mám přední nárazník a časem snad seženu prahy a zadní nárazník. Interiér a podvozek je od výroby m-technik. Takže auto "dodělávám" k obrazu svému :)
ACDC

#6 Příspěvek od ACDC »

U lanka to řídí klapka volnoběhu..
Huska
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Huska »

paca píše:
Huska píše:s tempomatem to není jak píšeš. rozhodující je jaký máš motor = zda má elektronický nebo mechanický plyn.

Nemáš pravdu Tome, jde to dodělat u každého šestiválcového benzínu a postup je stejný, sehnat volant nebo tlačítka a zapojit káblíky (už mám 3 zapojení za sebou, jednou 323i a dvě 320D, jedna byla před FL a jedna FL) :wink: Jak to funguje by mě taky zajímalo, když ty benziňáky před FL mají plynové lanko :)
)

nepsal jsem že to nejde, ale že je to složitější. Lanko ovládá škrtící klapku = děláš to nohou a u tempomatu za klapku musí tahat motorek. Tchyně nechala dodělat tempomat na 323i a musel se kupovat i motorek táhlo apod..je to vidět v motorovém prostoru. Diesly a novější benzínové motory mají elektronický plyn tam je to jednodušší

S tou výbavou je to fakt horší a stav bych taky upřednostnil, ale na druhou stranu sám jsem hledal asi půl roku než jsem našel auto dle svých představ.
:-) Born to be for BMW :-)
:-) 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d :-)
paca

#8 Příspěvek od paca »

Huska píše:nepsal jsem že to nejde, ale že je to složitější. Lanko ovládá škrtící klapku = děláš to nohou a u tempomatu za klapku musí tahat motorek. Tchyně nechala dodělat tempomat na 323i a musel se kupovat i motorek táhlo apod..je to vidět v motorovém prostoru.

zajímavé, mám taky 323i a stačilo zapojit pouze káblíky a sehnat volant s multifunkcí, žádný motorek atd jsem nekupoval :wink:
Mimo

#9 Příspěvek od Mimo »

napr na M52TU je plyn na lanko ale tempomat je elektronicky. v skrtiacej klapke je servomotorček,ktory to reguluje. nie je tam ziadny motorcek s lankom mimo motora a ani modul multifunkcie. preto tam staci pri dorabke len mfl volant a par kablikov
Odpovědět