Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Rada ohledně kol
Zdravim, plnánuju na léto kola ... předek 235/45 R17, zadek 245/45 R17. Chci se zeptat na dvě věci. V techničáku je uvedená nějaká šířka vozidla, ty kola maj ET 15, takže budou vylejzat ven z blatníků a tim pádem bude šířka vozidla přesáhnutá. Ikdyž kola budu mít zapsaný ve velkym techničáku jako alternativu, můžu za tohle dostat pokutu? A druhá otázka je, teď mam 205/65 R15, o kolik se mi cca zvýší spotřeba s těma 17? Díky za případný rady 

-
-
- Kontaktovat uživatele:
tak hlavně neřeš šířku auta, ale to, že když budeš mít kola s malinkým et a nebudeš mít třeba vytažené lemy, tak nedáš kola do rejdu, nebo když naložíš věci do kufru, lidi dozadu na sedačky, tak budeš škrtat gumy jako blázen...pokud blbneš s takovým malým ET a šíleným rozměrem kol, tak určitě vyzkoušet, ať pak nejsi nasranej, že jsi vyvalil balík za kola a nejdou ti tam...
za který konec to vzít?
aby ty někdo zapsal kola do techničáku musíš mít speciální protokol od výrobce, jestli na tvůj motor, s daním typem brzd a podvozku vůbec takové kolo může. ET15 na e36 vyžaduje vytažení lemu a bez toho ty to nikdo nenapíše. Protokol si můžeš nechat vypsat u p. Stehlíka stojí cca 1000kč + pošta + zápis na magistratu do techničáku
Spotřeba půjde razantně nahoru a určitě poznáš i valivý odpor při zrychlení. Záleží, co máš za motor, ale min. 1L navíc, možnná něco málo pod, pak ještě bude záležet na váze kola a gumi...jsou třeba kovaná kola, která jsou lehčí.
Ale jak je to s pokutou za kolo? To už jsem v minulosti koumal, ale jelikož jsem neměl nikdy nic jiného, než bmw tak i soudruzi asi chápou, že 17" kola na bmw nejsou nic neobvyklého, hlavně když máš pořádní vzorek a kolo neleze ven. Ale velikost mi nikdy nezkoumali. 17 v podběhu nesnížené e36 vypadají jako "malá"
aby ty někdo zapsal kola do techničáku musíš mít speciální protokol od výrobce, jestli na tvůj motor, s daním typem brzd a podvozku vůbec takové kolo může. ET15 na e36 vyžaduje vytažení lemu a bez toho ty to nikdo nenapíše. Protokol si můžeš nechat vypsat u p. Stehlíka stojí cca 1000kč + pošta + zápis na magistratu do techničáku
Spotřeba půjde razantně nahoru a určitě poznáš i valivý odpor při zrychlení. Záleží, co máš za motor, ale min. 1L navíc, možnná něco málo pod, pak ještě bude záležet na váze kola a gumi...jsou třeba kovaná kola, která jsou lehčí.
Ale jak je to s pokutou za kolo? To už jsem v minulosti koumal, ale jelikož jsem neměl nikdy nic jiného, než bmw tak i soudruzi asi chápou, že 17" kola na bmw nejsou nic neobvyklého, hlavně když máš pořádní vzorek a kolo neleze ven. Ale velikost mi nikdy nezkoumali. 17 v podběhu nesnížené e36 vypadají jako "malá"
Kola ti zapíšou:
1. Buď chceš nějaký relativně standardní rozměr, který z nějakého důvodu v TP nemáš (např. po dovozu zapsali jen jeden rozměr), potom by měl stačit návod k použití k autu. Někde chtějí v češtině, jinde stačí NJ, někde to neberou vůbec
2. Chceš nějaký méně standardní rozměr, např. některé 17", 18", atd..., potom máš dvě varianty:
a) Typový list ke kolu. K disku dodá prodejce typový list, že na to které auto je tento disk s tou a tou pneu schválený, následně úřad a zápis do TP
b) Potvrzení od BMW, tzn. u nás p. Stehlík, že daný rozměr kol/gum může na autě být, následně opět úřad a zápis do TP
1. Buď chceš nějaký relativně standardní rozměr, který z nějakého důvodu v TP nemáš (např. po dovozu zapsali jen jeden rozměr), potom by měl stačit návod k použití k autu. Někde chtějí v češtině, jinde stačí NJ, někde to neberou vůbec
2. Chceš nějaký méně standardní rozměr, např. některé 17", 18", atd..., potom máš dvě varianty:
a) Typový list ke kolu. K disku dodá prodejce typový list, že na to které auto je tento disk s tou a tou pneu schválený, následně úřad a zápis do TP
b) Potvrzení od BMW, tzn. u nás p. Stehlík, že daný rozměr kol/gum může na autě být, následně opět úřad a zápis do TP

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
Lukino12 píše:takze 205/55 r16 je podle tebe standartni rozmer?
Co je podle mě standardní není důležité

Musí to být rozměr, co se na daný typ auta a motorizaci dával sériově a tudíž je uvedený v návodu k autu. Chtějí originál návodu, někde stačí AJ nebo NJ, někde chtějí CZ verzi, někde neuznají návod vůbec. Zapsání stávalo 50,- za jeden rozměr kol, nevím, ale něco jsem zaslechl, že už je to 100,-. já už dlouho kola do TP nedopisoval.

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
-
helpreg@helpreg.cz
603507666
a me to stalo pade +- pred rokem za vsechny rozmery dohromady v plzni na magistratu a stacil manual francouzsky
603507666
a me to stalo pade +- pred rokem za vsechny rozmery dohromady v plzni na magistratu a stacil manual francouzsky
- icecold
- Kontaktovat uživatele:
nedávno jsem brál u stehlíka papír, a dostupná kola pro mojí 320i jsem měl např 225x45 R17 et41 což mi bylo stejně naprd, mám 215x50 R17 et35. On ti zapíše stejně jen to co je dovoleno dle modelu....
e36 328i
e36 325iA
e46 320d
BMW e36, e46, e39 náhradní díly. Dodělávání výbav, drobné upgrady, diagnostika, tel 608037844
e36 325iA
e46 320d
BMW e36, e46, e39 náhradní díly. Dodělávání výbav, drobné upgrady, diagnostika, tel 608037844
-
- Kontaktovat uživatele:
Lukino12 píše:aha tak to potom nevim jak to resit.
No hele mám stejný problém,řešení je prostě vytažení lemů,nic jiného mě nenapadá,pak už jen to co je v TK a nebo kvalitní rozhovor s policii:o)V TK mám 5 druhů kol.
Teď na léto mám raritku OZ MITO II,předek 8J ET13 zadek 10J ET19
Ještě je renovuji,do jara ještě čas:o)
- Přílohy
-
- renovace II
- kolo2.jpg (112.7 KiB) Zobrazeno 3078 x
-
- renovace
- kolo1.jpg (104.81 KiB) Zobrazeno 3078 x
-
- 10J ET19 II
- 20120131_152037.jpg (172.35 KiB) Zobrazeno 3078 x
-
- 10J ET19
- 20120131_152027.jpg (135.01 KiB) Zobrazeno 3078 x
Re: Rada ohledně kol
Dotaz...
Mám na E91 originál 18" style 270 a všechny 4 alu jsou 8" a ET 20, což nekoresponduje s TP. Gumy jsou na obou nápravách 225/40. Je nějaká šance to dostat do TP, když to jezdí na M3? Vystaví mi někdo (BMW??) typový list přímo na tyto kola?
Mám na E91 originál 18" style 270 a všechny 4 alu jsou 8" a ET 20, což nekoresponduje s TP. Gumy jsou na obou nápravách 225/40. Je nějaká šance to dostat do TP, když to jezdí na M3? Vystaví mi někdo (BMW??) typový list přímo na tyto kola?
Re: Rada ohledně kol
Nikdo neví?