Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E36 M52B25 cvakání v motoru

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
TM

#1 Příspěvek od TM »

Ahoj, v poslední době mi začalo cvakat v motoru - E36 323i, motor M52B25.
Cvakání je asi nejpřesnější slovo, objevuje se to až na zahřátém motoru a zejména při zátahu v nízkých otáčkách, naopak např. na volnoběh není skoro slyšet.
Olej je nový (dělalo to před výměnou i po výměně), hydroštěly to podle mě nejsou, ty občas zacvakají po nastartování, než se natlakuje olej, a to je jiný zvuk. Osobně to tipuju na řetěz.

Prosím o vaše názory, co o co by mohlo jít, případně jak to řešit.

Zkusil bych udělat video, ale to jde právě dost špatně, vzhledem k tomu, že je to slyšel za jízdy :-)

Díky!
elgroso

#2 Příspěvek od elgroso »

.. nevím, jestli jdu správnou cestou, ale slyšel jsem v autě cyklické cvakání po zahřátí motoru. Bylo to málo kapaliny v chladícím okruhu, dolití pomohlo..

.. možná to nebude ono, ale zkus to prověřit.. je to nejlacinější oprava.. :-)

Hodně štěstí!
TM

#3 Příspěvek od TM »

Díky za tip, nicméně to asi nebude ono, chladící kapaliny je myslím dost... ale bylo by to fajn řešení :-)

Ono se nejedná právě zrovna o pravidelné cvakání, ale intenzita se mění především právě s ohledem na tah motoru, přičemž nejhorší je to při zátahu v nízkých otáčkách.
onlybimmers

#4 Příspěvek od onlybimmers »

..
TM

#5 Příspěvek od TM »

onlybimmers píše:co takhle VANOS? odkud jde to cvakani?

To bych nevylučoval, odkud to jde právě přesně nevím. Za jízdy to nepoznám a sám jsem to při stání (kdy je to ale dost nevýrazný) nepoznal, nicméně extra důkladně jsem to nezkoumal, o víkendu kdyžtak zkusím víc, díky za tip.
youwee
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od youwee »

tipoval bych to na ten retez... Mozna spatny napinak. Dela to takovy RRRRRR zvuk... K cemu bych to prirovnal... :-D No jako bys tahal retez pres neco kovovyho :-D
TM

#7 Příspěvek od TM »

youwee píše:tipoval bych to na ten retez... Mozna spatny napinak. Dela to takovy RRRRRR zvuk... K cemu bych to prirovnal... :-D No jako bys tahal retez pres neco kovovyho :-D

jj, taky bych to tak nějak charakterizoval :-) a co by to znamenalo? kompletně vyměnit řetěz? Každopádně to bude asi pěkně mastný, co... :-(
youwee
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od youwee »

Řetez, vodící lišta a napínák to bude tak 3 tyčky+práce
TM

#9 Příspěvek od TM »

youwee píše:Řetez, vodící lišta a napínák to bude tak 3 tyčky+práce

Tak sice je to dost (obzlášť s ohledem na to, kolik jsem teď nacpal do nápravy, ručky, apod :-)), ale čekal jsem horší částku, akorát by to chtělo sehnat někoho, kdo to už dělal a umí to...

Jaký je jinak riziko, že se něco stane? Předpokládám, že riziko je akorát v tom, že se řetěz přetrhne, což je víceméně konečná, ale jaká je pravděpodobnost, že se tak stane, resp. jak dlouho to může trvat? Rád bych přeci jen teď to chvíli nechal být, ale možná to není moc rozumný...
youwee
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od youwee »

Řetěz ti nepraskne a že by to přeskočilo to snad taky ne. Ale moc udělal bych to co nejdřív. Teoreticky by stačil možná jen napínák, ale budeš to pak rozdělávat znova???
TM

#11 Příspěvek od TM »

Koukám, že napínák je z toho nejdražší... určitě už rovnou všechno, právě ta práce asi bude spíš náročná a drahá, předpokládám...

Btw. když nepraskne ani nepřeskočí, tak co teda teoriticky vůbec hrozí? :-) Ne že bych chtěl jezdit pořád s tím cvakáním a neřešit to, ale zajímalo by mě to, čemu to teda vlastně škodí...
honzabiker1

#12 Příspěvek od honzabiker1 »

Myslim, ze spatny napinak retezu by mel byt urcite slyset i na volnobeh. Mel jsem ho spatny a na na volnobeh byl slyset od rozvodu takovy "cvachtavy" zvuk - bylo to sice na 4 valci, ten ma reseny napinak trochu jinak nez sestival, ale princip je stejny - na volnobeh je nejnizsi tlak oleje, tak je divne, aby byl spatny napinak slyset jen ve vyssich otackach..
aigo
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od aigo »

na youtube sem nekde videl ze se to da vymezit ze je na to i nejaka sada
eggovsky

#14 Příspěvek od eggovsky »

Dělá mi něco podobného, takový šoupavocvakací zvuk (nevim jak to nazvat jinak) přitom když šlapnu na pedál (i na neutrál),ale když ho pustim nic to nedělá, ozývá se to z leve strany u kola (podle me z motoru), nemel jsem moznost aby mi nekdo šlapal na plyn a já zjistil kde to přesně dělá, každopádně: stalo se to někomu? víte nejaký rady? až se vrátim do civilizace tak bych vám dodal bližší info odkud to ,,cvaká,,.... e36 320i VANOS
MotoMoto
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od MotoMoto »

zdravim lidi, poslední dobou ráno při studeném startu pozoruji něco podobného... cca 2 minuty a pak to utichne, ale zní to jakoby uvnitř motoru někde u předního kola řidiče.. jako ložisko na olejový pumpě, nebo altik?. jako ložisko v háji......taky ten divnej zvuk nedokážu přesněji charakterizovat.,ale zkusil bych vyloučit i tyhle věci. pokud je ložisko v háji,na čemkoliv, tak s přibívající zátěží se ozývá více... ne?
Odpovědět