Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
e36 tempomat + automat
Zdravim,
dodelal jsem tempomat do E36. Vyroba 94, tempomat z auta 98, tak jsou tam lehke odlisnosti v rj a kabelazi, ale jinak skoro vse sedi. Kazdopadne, puvodne to bylo na manualu, dodelal jsem to na automat. Funguje to skoro dokonale, problem je, ze po nekolika vterinach akcelerace ci zpomaleni se tempomat vypne. Spinac na spojku automat nema, tak to mohu vyloucit, brzdovy spinac promerim jeste, ale ten byl pred nekolika mesici menen za novy, nesetkal se s timto nekdo ? Mozna vypadava signal rychlosti od nejakeho cidla nebo tachometru, ale nevim na co podivat. Nejake tipy? Diky
dodelal jsem tempomat do E36. Vyroba 94, tempomat z auta 98, tak jsou tam lehke odlisnosti v rj a kabelazi, ale jinak skoro vse sedi. Kazdopadne, puvodne to bylo na manualu, dodelal jsem to na automat. Funguje to skoro dokonale, problem je, ze po nekolika vterinach akcelerace ci zpomaleni se tempomat vypne. Spinac na spojku automat nema, tak to mohu vyloucit, brzdovy spinac promerim jeste, ale ten byl pred nekolika mesici menen za novy, nesetkal se s timto nekdo ? Mozna vypadava signal rychlosti od nejakeho cidla nebo tachometru, ale nevim na co podivat. Nejake tipy? Diky
ja som kupoval origo kabelaz na tempomat a tam kde to malo ist do spojky bola prepojka cize kto ma manual prepojku odstrani a zapoji spinac spojky a kto spojku mena necha prepojene tieto kabliky...takze musis prepojit piny v konektore na spojku...dalej je tam medzi manualom a automatom rozdiel ze do modulu tempomatu musi ist signal z EGS a aj z gear selector level switch...takze musis este dotiahnut dva kable...najlepsie je keby si si to kukol v WDS...
no a mozno by to aj trebalo nakodovat na automat
no a mozno by to aj trebalo nakodovat na automat

O tech dvou kabelech vim, vtip je v tom, ze jeden z nich (ten z rj egs do rj tempomatu) je az pro verzi 98, ve verzi 94 tohle zapojeni neni. Ten druhy (prevodovka vs rj tempomat) zapojeny mam. Jestli je problem v tomhle, tak je to v haji, ale nikde jsem se o tom nedocetl, ze by to muselo se pri predelavce hlidat, ale naopak, ze obe verze fungovaly vzdy. Jeste zbyva moznost toho nakodovani, ale na mem aute diagnosticka zasuvka zrovna extra nefunguje, da se to nakodovat na jinem aute nebo mimo auto?
skus niekoho pohladat kto ma ADS interface...ja som to kodoval cez dis ukazalo mi tam ze mam verziu zo 6valca a automaticky mi to prekodovalo na 4valec..ale tak mne tempomat fungoval..inac ta novsia verzia tempomatu si kontroluje aj otacky pokial je zaradeny neutral alebo uz su otacky moc vysoko tak sa vypne...napr na neutrali dam pokracovat a otacky vyletia hore ale ked zisti ze auto nezrychluje tak sa tempomat vypne
a mas pravdu ta starsia verzia tempomatu ma zapojeny len jeden kablik na automaticku prevodovku a to do konektora co je pri riadiacej pake

a mas pravdu ta starsia verzia tempomatu ma zapojeny len jeden kablik na automaticku prevodovku a to do konektora co je pri riadiacej pake

johnyfly1 píše:inac ta novsia verzia tempomatu si kontroluje aj otacky pokial je zaradeny neutral alebo uz su otacky moc vysoko tak sa vypne...napr na neutrali dam pokracovat a otacky vyletia hore ale ked zisti ze auto nezrychluje tak sa tempomat vypne![]()
Tohle je presne to chovani. plus kdyz auto zpomaluje, tak se taky po nekolika vterinach vypne.
Tempomat obecne vypina pokud nedokaze pridat a autu pada rychlost (zrejme ochrana pred tim, aby to nekdo neposlal do jineho auta a na tempomat ho zurive tlacil dal pred sebou). Nevim jak jsou provedene skopcacke tempomaty, ale muj japonsky drzi rychlost a v pripade potreby podradi automat (typicky kdyz do kopce jedu 70, tempomat je nastaveny na 90, tak pri resume automat podradi o dva kvalty a vystreli vstric svetlym zitrkum). Vypinani tempomatu pri soucasnem klesani rychlosti by podle me tim padem znamenalo, ze tempomat bud nema info kolik auto jede a nebo nedokaze pridat kvuli nejakemu chybejicimu propojeni.
Vypada to jako by ten tempomat fakt nedostaval info o aktualni rychlosti auta - kdyz prida jen malo tak to odpovida situaci, kdy auto prida plyn aby my rychlost nepadala a ocekava, ze rychlost se udrzi. Pokud prida vic a nedostane nejakou preddefinovanou odezvu, tak z bezpecnostnich duvodu vypne, nejspis v situaci, kdy jedes treba 50, tempomat ma v pameti 70 a ty das RESUME. Bez nejakyho zmereni nebo diagnostiky ale tezko rict, na ktere strane je presne chyba.