Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Výměna převodového oleje E36
1,1 litru, vypustak je zespodu zhruba uprostred a napousteci na pravym boku, olej podle toho jakou mas na prevodovce nalepku, ve FAQ je to pekne rozepsany..
-Olej-manualni prevodovka:
---oranzova samolepka-----------------------------------"(ATF) Dexron IID" a "(ATF) Dexron III
---zluta samolepka-----------------------------------------"MTF LT1" a "MTF LT2" a "MTF LT3(GS6-17BG)"
---zelena samolepka---------------------------------------olej BMW číslo 81 22 9 407 305 - Oil for manual gearbox sae 80(For exchange gearbox BMW no. 1 220 515)
---bez samolepky-------------------------------------------"API GL4 SAE80W"
-Olej-manualni prevodovka:
---oranzova samolepka-----------------------------------"(ATF) Dexron IID" a "(ATF) Dexron III
---zluta samolepka-----------------------------------------"MTF LT1" a "MTF LT2" a "MTF LT3(GS6-17BG)"
---zelena samolepka---------------------------------------olej BMW číslo 81 22 9 407 305 - Oil for manual gearbox sae 80(For exchange gearbox BMW no. 1 220 515)
---bez samolepky-------------------------------------------"API GL4 SAE80W"
Sedla89 píše:Zdravím chlapy. Mám pár dotazů na výměnu přev. oleje v převodovce. Kolik litru přev.oleje a jaký typ oleje mám nalít na E36 318IS 97rok. Dále, kde najdu výpustný šroub a kam mám nalít nový olej. Nikdy jsem tuhle výměnu nedělal.
Füllmenge : Füllmenge (gesamt) 1,1 Liter
Einsatz : Normal
Produkte : Castrol Transmax Z
: Castrol Transmax DEX III Multivehicle
: Castrol ATF DEX II Multivehicle
Ta viskozita je spíš do difu, navíc podle doporučení jedinej rozumně dostupnej se zdá být tento:rooc píše:chip píše:Netuší někdo z vás, jaká je alternativa pro MTF LT2 z běžně dostupných? Abych nemusel do BMW?
75w90 castrol
http://www.oleje-fuchs.cz/zbozi/titan-s ... ni-vozidla
chip píše:Ta viskozita je spíš do difu, navíc podle doporučení jedinej rozumně dostupnej se zdá být tento:rooc píše:chip píše:Netuší někdo z vás, jaká je alternativa pro MTF LT2 z běžně dostupných? Abych nemusel do BMW?
75w90 castrol
http://www.oleje-fuchs.cz/zbozi/titan-s ... ni-vozidla
do difu 75w140....beru mazací plán castrolu...tam je 75w90.., aám ho tma mám a spokojenot
To není plně pravda, dle mazacího plánu castrol píšou, že pro převodovku s logem MTF2 je speciální produkt

Mechanická převodovka
Doporučený typ oleje: Castrol Transmax Z
Náplň (litry): 1,7-2,5
Poznámka: Mechanické převodovky s oranžovou etiketou a nápisem "ATF oil" = Castrol Transmax Dex III Multivehicle. Mechanické převodovky se zelenou etiketou a nápisem "Special oil" = Castrol Transmax Z. Mechanické převodovky bez etikety = Castrol Syntrans Transaxle 75W-90. Mechanické převodovky se žlutou etiketou a označením MTF-1, MTF-2 nebo MTF-3 = speciální produkt. Mechanické převodovky s označením MTF-5 = speciální produkt. Mechanické převodovky se systémem X-drive = speciální produkt
ja mam na prevodovce MTF-LT3 ( 325 XI - 2007 ). Taky jsem nenasel alternativu, co to vubec ma byt za olej, tak jsem radeji skocil k bychlovi kde mi stocili do flasky presne 1.6 l . Musel jsem tam 2x protoze mi nejdriv rekli ze tam ma byt mtf-lt2 ale na prevodovce bylo neco jineho, ale nebyl problem vymenili za jiny, cena stejna. kurevsky draha 

Myslím si, že tohle bude ten správný, který lejou u BMW, je zvláštní, že na německých stránkách se o něm zmiňují a na českých nikoliv. Odkaz zde http://www.rwkunit.sk/produkty/prevodov ... ans-b-75w/
-
- Kontaktovat uživatele:
_stalker_ píše:A jakej když tam žádná značka není?? nebo kde by měla být?? Olej jsem měnil v převodovce už před rokem, doufal jsem že přestane pískat ale nepovedlo se...ale když se převodovka zahřeje tak pískání přestane.. E36 325i 141kw 1992
Zkus tam nalejt klasický červený atf, to občas dělá divy(vyzkoušeno)...
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
10w40 s přísadou molybdenu (tuhé mazivo) - Fuchs Titan to dělá třebas
Aktuálně jezdím v převodovce a pohoda... pěkně hustej olej, kterej nechává po odlití hodně silnej film a tuhá mazivo je tam kvůli namaštění synchronů

Aktuálně jezdím v převodovce a pohoda... pěkně hustej olej, kterej nechává po odlití hodně silnej film a tuhá mazivo je tam kvůli namaštění synchronů

E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant

E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
abych nezakladal nove tema, tak se zeptam tady. mam e36 323i r.v12/96 ale na prevodovce zadnou nalepku nemam. takze jsem ji bud ztratil, nebo opravdu nebyla. podle ceho zjistit co tam nalit? barva oleje je taky k nerozeznani. jedine co vim, ze prevodovka je od firmy getrag. poradi nekdo kdo menil olej v e36 z roku 96? diky[/i]
Pokud tam nemáš žádnou nálepku, tak by to měl být tento olej: API GL4 SAE80W, ale myslim, že určitě nic neztratíš když tam naleješ (ATF) Dexron III co jsem tady vše pročítal, tak ho tam hodně lidí nalilo a převodovka začala jít ještěš mnohem hladčeji.Osobně jsem ho tam nalil taky a světe div se převodovka řadí jak po másle. 

zsteiner píše:abych nezakladal nove tema, tak se zeptam tady. mam e36 323i r.v12/96 ale na prevodovce zadnou nalepku nemam. takze jsem ji bud ztratil, nebo opravdu nebyla. podle ceho zjistit co tam nalit? barva oleje je taky k nerozeznani. jedine co vim, ze prevodovka je od firmy getrag. poradi nekdo kdo menil olej v e36 z roku 96? diky[/i]
Nedávno jsem měnil olej v převodovce, tak jsem se o problematiku docela dost zajímal a různě googlil... takže pár poznatků.
Mám 323i a na převodovce jsem taky žádné označení nenašel. Tak jsem napsal do BMW, co tam dle VIN patří, a napsali mi, že MTF-LT2. Nicméně nakonec jsem tam nalil ATF Dexron IID (konkrétně Castrol ATF DEX II), na základě této zkušenosti: http://www.bmwklub.eu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=888726. Btw. olej, co z toho vytekl, byl taky červený, takže podle mě dost možná ten samý (ale nevím, jako barvu má MTF-LT2).
Nicméně jako správnou náhradu MTF-LT2 jsem našel tento olej Castrol 75W: http://www.oleje-pema.cz/prevodovy-olej-castrol-syntrans-b-75w-1l_98645.html. Nicméně mi to přijde docela zvláštní, protože MTF-LT2 má na sobě napsanou specifikaci 75W80 GL-4...
Jinak 75W90 je fakt do difu (nesvor, svor pak 75W140), když už, tak do převodovky podle mě 75W80, což by mělo odpovídat tomu MTF-LT2, jak jsem psal výše.
-
- Člen Klubu
Taky jsem teď řešil výměnu v manualu E36 323i .. oranž nálepka = lil se ATF.
Nicméně moc nechápu rozdíl mezi Dexron (někdy Dextron) II a III. Bylo mě řečený, že jeden není lepší než druhý, ale každý prostě jiný
Prý se dá nahradit DexIII za DexII a ne naopak? Neporovnával jsem technické listy, podle pocitu z řazení řekl bych, že DexIII je řidší (?)
Nicméně moc nechápu rozdíl mezi Dexron (někdy Dextron) II a III. Bylo mě řečený, že jeden není lepší než druhý, ale každý prostě jiný

-
- Člen Klubu
A ještě moc nechápu ten navigator u Castrolu. Hledal jsem 3 manual převodovky a u každé to píše "Doporučený typ oleje: Castrol Transmax Z", ale ve finale je tam podle štítku úplně něco jinýho..rooc píše: Füllmenge : Füllmenge (gesamt) 1,1 Liter
Einsatz : Normal
Produkte : Castrol Transmax Z
: Castrol Transmax DEX III Multivehicle
: Castrol ATF DEX II Multivehicle
Prodává se většinou pod "automatickým" olejem (jako ATF) a spíš než typ jde o konkrétní product: http://www.castrol.com/cs_cz/czech-repu ... max-z.html
To je nějakej všelék nebo co?