Mám možnost koupit M3 3,0 sedan, rok 94. Historii vozu sleduji od roku 2005, kdy bylo zakoupeno s motorem z jehož bloku koukala ojnice. Nájezd cca 120tis. Km. Byl zakoupen "nový" motor, auto fungovalo bez problémů. Majitel se o něj myslím staral celkem slušně.
Po cca pěti letech vůz dostal nového majitele, který k autů nemá absolutně žádný vztah. A tomu odpovídála i údržba. Nicméně za těch šest let najel pouze cca 15tis. km. Je hodně zaměstnán a mezi předposlední TK a tou poslední na které jsem s vozem byl najel pouze 2tis.km. Auto celých šest let parkovalo ve venkovním prostředí a opticky velmi zchátralo. Nutno říci, že kupodivu nikdy nebylo havarováno.
Vůz mě zajímá kromě jiného z důvodu, že je to sedan a bylo jich vyrobeno velmi málo.
Teď k technickému stavu. Určitě bude potřeba klempířina a celolak, jelikož přední blatníky a zadní lemy postihla klasická koroze. S čímž samozřejmě počítám, ale na čem váhám je to, že motor při ubrání plynu hodně zakouří. Přisuzuji to tomu, že kvůli malému nájezdu za poslední roky ztvrdly gufera ventilů což by byla sranda, ale jisté to není.
Jinak motor studený i teplý startuje "na brnk", táhne zcela hladce v celém spektru otáček, převodovka tichá, synchrony v pořádku, diferenciál tichý. S výměnou spotřebních věcí počítám.
Teď k ceně. Pán chce 80tis. Kč. Je jasné, že investice, aby z toho bylo pěkné auto, pokud nebude něco špatného s motorem bude nejméně cca 200tis.
A konečná otázka. Vyplatí se do toho jít