Ty jo, ty o tom toho mas nastudovanyho opravdu hodne .
No, mechanik me zjisti cenu toho stabilizatoru po vsech moznych slevach a pak se uvidi.
Protoze pokud by samotnej dil vysel dejme tomu na 30k, tak bych bral urcite ten malo jetej z nemecka za 550 eur.
Ale resit to urcite chci, to klepani je desny. Clovek si koupil relativne drahy auto proto, aby jezdil v urcitym pohodli a ono to tam triska. Proberu s nim i tu variantu toho pruzinovyho externniho akumulatoru. Teoreticky by to mohlo pomoci, kdyz ten stabilizator jinak normalne funguje a tohle je dil, kterej na novych stabicich uz neni.
Ty do toho pujdes? Clovek tak nejak asi ceka, jak dopadne ten druhej, co?
100% suhlas Uz som tomu venoval vela casu aj penazi a vysledok ziadny, pretoze u nas si Adaptive Drive do novych aut vela ludi neobjednalo a tak nase servisy o tomto probleme prd vedia. Nanajvys vymenili par ludom stabilizator v zaruke.
Jo, z Lotysska uz jsem kupoval zadni svetlo. Maji tam velice levny ceny. No, za ty penize by se to urcite dalo vyzkouset. Do tohohle asi pujdu a kdyztak budu nadavat
Kupil som to. Predpokladam, ze to dam vymenit pri najblizsej servisnej prehliadke (zostava mi 2000km) a potom dam vediet.
Ak mas zaujem posli mi cez SZ tvoj e-mail. Ja ti poslem bulletiny BMW, z ktorych som vychadzal + servisny postup na vymenu akumulatora (2,2MB .pdf)
Super, ja mam tedka stejne mechanika celej tyden pryc - takze az od 28.8. se pustime do nejakyho reseni, tak do asi jeste pockam, na nejakej vysledek od tebe.
Mail Ti hodim do SZ
Ahoj, řeším úplně stejný problém.
Koupil sem teď x5 e70 a má najeto 37000km vše jak nové, akorát to po městě třeba přes kanál strašně kovově bouchne. Vůle na podvozku jsem neobjevil, stabilizační tyčky sem vyndal a vůli nemaj. Zkoušel sem jezdit s odpojenou jednou stranou stabilizátoru, ale jelikož při zatáčení do něj hydraulika pouští tlak a natočí ho tak to moc nejde. Při pomale jízdě cca 15km/h a otáčení rychle volantem vlevo vpravo, tak aby se auto naklánělo, tak to taky bouchá. Takže asi stabik . Možná by k identifikaci pomohl test dynamic drivu na diagnostice bmw. viz video http://www.youtube.com/watch?v=zCdvFbzOFrw
Tak mám foto, trochu i rosí a mám tam starou verzi se zásobníkem r.v. je podle štítku 46/07. Napadlo mě jestli by tam nešel dát hydraulický střed ze zadku? Na každé straně je smrťovačka s lepidlem která podle mě kryje drážkovaný spoj, možná půjde oddělit středová hydraulika od bočních pák a pokud by to pasovalo tak tam dát ze zadu. Zkoušel jste to někdo už rozdělat?
Tak mám další poznatek k diagnostice vadného stabilizátoru, vygooglil sem že: (překlad google)
Klepání z Přední zavěšení
MODEL
E70 (X5) se Sport balíčku objednacím kódem ZSP
SITUACE
Zákazník může hlásit klepání nebo clunking hluk přicházející z přední části vozidla při jízdě na nerovné vozovce, nebo při vytváření náhlé vlevo nebo vpravo střídat.
Příčina
Hluku může být způsobeno vadným pružiny akumulátoru pro přední nápravy houpat bar .
OPRAVA
Aby bylo možné určit zdroj hluku, vyjměte pojistku pro Dynamic Drive (ARS) a řídit
vozidlo. Pokud je stále přítomen šum, prosím, pracovat přes příslušné diagnostické cesty, jak je popsáno v návodů na opravu, RA 37 90 .. . "Odstraňování problémů na Dynamic Drive (ARS)". Pokud vyjmutím pojistky pro ARS eliminuje hluk, vyměňte tyč stabilizátoru podle Repair instrukce, RA 37 11 010 "Odstranění a instalace / výměna předního aktivního stabilizátoru". Náhradní stabilizátory ne již využívají externí akumulátor (1). Vždy, když je stabilizátor s externím akumulátorem (1) vyměnit, pak modul ARS musí překódovat. nutné kódování pro modul ARS je k dispozici v progman pod vybaví volbou "stabilizátor". Po ukončení relace progman, proveďte Dynamic Drive Start up test, pomocí DISPlus nebo GT - 1 .
Zítra zkusím vyndat pojistku jestli to přestane bouchat je to jasný, podám info.
Ahoj, ak si si precital cele toto vlakno, tak som na predoslej strane pisal, ze existuju dva servisne bulletiny na ten vadny stabilizator. Jeden doporucuje vymenu celeho stabiku, druhy dava moznost vymenit len akumulatory samotne. Toto je cesta, ktorou som sa vydal ja a presvedcit sa nechal aj FenixCZE-INT04.
Ak mas zaujem, posli mi do sz tvoj e-mail a poslem ti cele znenia "ARS troubleshootingu, bulletinov a postup na vymenu akumulatorov". Link na eBay na kupu akumulatorov je tu niekde hore tiez. Myslim, ze vyskusat to za tu cenu to stoji - teda v pripade, ze si jednoznacne identifikoval stabilizator ako zdroj hluku...
Ja to mam dnes konecne za sebou. Za jeden den jazdenia a pocuvania som dospel k nazoru, ze hlavny zdroj klepania je prec. Myslim ze FenixCZE-INT04 je na tom podobne - snad napise prispevok aj sam.
Ja teraz pocujem uz iba slabe zvuky snad inych/dalsich voli na podvozku,riadeni alebo na ulozeniach, ktore vsak nie su otravne. Vymena akumulatorov bola u mna 10min zalezitost - hlavne je mat spravny specialny nastroj na uchopenie toho akumulatora, ktory je popisovany v navode a je sucastou originalneho kitu naradia, ktory maju znackove servisy BMW.
P.S.: az teraz som si vsimol, ze si odpojil len jednu tycku stabilizatora pri testovani. Musis odpojit obe, aby si stabilizator uplne vyradil z cinnosti. Ten trik s poistkou cislo 14 som urobil tiez a buchanie som stale pocul. Najlepsie je odpojit tie tycky a pomalou jazdou na overenej trase (kde to buchalo predtym, napr. kanalovy poklop, vlny na asfalte) skusit. Dalsie male cvakanie mozu sposobovat vole v riadeni, ulozeniach tlmicov, atd.,...
Tak sem jezdil včera bez připojenýho stabilizátoru, vyndal sem tyčky stabiku a stabik pověsil na trubky brzd, aby nespadl. Přestaly už ty kovový rány, který to dělalo při přejetí kanálů děr a tak, ale občas to trochu klepalo.
Zastavile sem proto dnes za klukama na STK a poprosil je jestli nezkusíme najít tu vůli na jejich testovacich deskách na kanálu. Trapil to tam 5 min zkoušel i přizvedávat auto jámovým heverem aby tu nápravu odlehčil. Bylo slyšet malé klepnuti při vychýlení kol. To klepaní dělal odpojený stabik, protože při vychílení nápravy se dotýkal ramene. Dal sem stabik do vyšší polohy a jel domu a už nic neklepalo. Nasadil sem tedy zpět tyčky stabiku a zase to začalo bouchat. Takže verdikt vadný přední stabilizátor dynamic drivu.
Napadlo mě, že když jdou akumulátory tlaku vyměnit a nový stabik je nemá, zkusil bych je vyndat a zeslepit. Pasujou tam olejové zátky ze škody ocatvia1 závit je M14x1,5 akorát sem ten závit na soustruhu utočil aby měl délku stejnou jako na akumulátoru. Těsnění, o kroužky, sem použil s akumulátorů. Vše sem umyl aby bylo vidět jestli to neteče.
Jel sem to projet a vše ok nic nebouchá. Po kontrole to bylo trochu mastný, ale to přisuzuju automatickému odvzdušnění. Jěště nechám překódovat jednotku na new stabik. Tak sem asi zvýtězil
Super. Snad to vyjde a nebude to robit problemy. Bolo by to riesenie ala zlaty cesky rucicky.
Nemyslis si ale, ze ten stary a novy stabilizator maju viac rozdielov ako len absenciu akumulatorov tlaku? Potom by to zaslepovalo aj BMW vsetkym tym, kto to reklamovali este v zaruke. A nerobili by si zbytocne starosti s vymenou za nove kusy. Moj tip je, ze tam su aj vnutorne casti upravene, kvoli chybajucemu objemu z akumulatorov. A tipujem, ze novy software pre novy typ stabiku okrem ineho zvysil tlak v systeme pri nizkej rychlosti/otackach ako kompenzaciu.
Uplne jsem tohle tema zazdil... jenom teda pridavam, ze jak pise mitocross, vymena tech valecku (pruzinovych akumulatoru) docela solidne funguje. Po delsim pouzivani se obcas nejake klepani ozve. Z myho pohledu se problem zlepsil o cca 60%.
Tak pridavam update: Po 4-5 mesiacoch od vymeny akumulatorov tlaku podvozok znovu klepe ako povodne. Bohuzial ma caka vymena celeho predneho stabilizatora za novy, inak sa toho asi nezbavim...
Ahoj,
muzu se zeptat, jak jste nakonec dopadli, kolik to vse stalo a co pomohlo ci nepomohlo?
Koupil jsem nyni E70 2007, 127tis km origo, s Adaptive podvozkem. SEM tam neco lehce klepne od leveho predniho kola, spis vyjimecne, pomala jizda silnici s nerovnostmi pri vyjezdu z parkoviste, prejezd obrubniku s najezdem, klouby ani nic takoveho to myslim nebude, dela to jen v urcite situaci..
a tusite nekdo, jak temto problemum se stabilizatory predejit? Lze nejak? Kontrola, vymena, servis, nekde jsem cetl neco o hydraulice = kontrola uniku, doplneni, vyhybat se diram..co ja vim? ..
Ahoj,
po tom, co mi namontovanie novych akumulatorov tlaku pomohlo asi len na dva mesiace som sa rozhodol pre vymenu celeho stabilizatora. Zvolil som lacnejsi variant, t.j. nakup mierne ojazdeneho stabilizatora noveho typu - ale zase nie uplne najlacnejsiu ponuku (napr. z Polska). Takze som kupil v Nemecku od predajcu s pozitivnymi recenziami a zaroven so vzajomnou komunikaciou o stave. Po namontovani bolo treba prekodovat ARS modul (resp. cele vozidlo) najnovsim softverom, pretoze sa montoval ten novsi/upraveny stabik a diagnostika ta nepusti na dalsie kroky (inicializacia adaptive drive/odvzdusnovaniae systemu) v pripade, ze spravne (mozes zadat aj volbu "NIE") zaskrtnes "ANO", ze si dal nove cislo dielu. Vsetko teda prebehlo ako bolo treba. Bohuzial ten novsi stabilizator bol tiez vadny/rozklepany, aj ked len na jednej strane/vetve od stredoveho valca. Takze som skoncil s neuspechom a nejakymi vyhodenymi peniazmi do luftu (od kupy po namontovanie prebehlo pol roka, takze na reklamaciu som sa vykaslal), ale tak strasne to nebolo. Zhruba za dva az tri tyzdne ma caka znova vymena za uplne novy diel (+gumy+plechove objimky+tycky). Bohuzial to musim doporucit, kazdemu, kto ma tuto zavadu. Stabilizator samotny stoji 1500,- EUR.
Ako tomu predchadzat netusim. Tiez som kupil uz s najazdenymi 107tis.km a o slabom klepani som vedel - len som este netusil ze oprava bude ta najhorsia varianta z moznych...
Unik hydrauliky som vobec nemal (treba si uvedomit, ze je to na rovnakom okruhu ako posilovac, v tom pripade by vznikali aj ine problemy. Za dva roky, co to uz riesim som dospel k nazoru, ze je to relativne pocetna zavada/slabe miesto Adaptive Drive u E70, a tych vadnych stabikov je viac nez sa zda. Niektori ludia si to dali vymenit uz v zaruke, a dalsi sa s tym asi moc nechvalia, resp. to neriesia vobec.
Diagnostika zavady, je v tomto vlakne dost podrobne popisana, takze by si nemal mat problem urcit ci stabik ano/nie. Vlastne staci vymontovat tycky a zaistit proti pohybu a skusit jazdu...
Dnes jsem byl na STK, na naprave nikde vule neni, klepani je nastesti totalne ojedinele klepne..rekneme jednou za 300km...pomala jizda, nekvalitni silnice, kdy to hodne houpe. Nikdy jinak..skoro bych rekl, ze je to normalni. Tim ale, ze mam auto 2 mesice a predtim jsem mel E53 s "obyc" podvozkem, tak nevim.. Auto byo 7 let v prodlouzene BMW zaruce, tedy je i docela moznost, ze stabilizatory za nove vymenili v ramci servisu.. musim pod to vlezt, tedy az budu vedet, jak poznat stare od novych..
..kdyby nekoho napadlo, jak problemum predejit, dejte vedet...
Stary ma na valci pridavne akumulatory tlaku (viz. predchadzajuce strany tohto vlakna), novy ich nema. Stabilizator sa da vidiet aj zhora - otvor kapotu, pozri kolmo nadol v strede medzi motor a chladic. Dole uvidis cierny pracovny valec stabilizatora. Ci su tam do stran hlinikove akumulatory sa da rozpoznat tiez.
Ak ti to klepanie este nelezie na nervy, tak to neries.
Konecne riesenie mojho problemu: novy stabilizator+ gumy+drziaky+tycky. Auto ide ako nove. Bohuzial to bolo to posledne a najdrahsie riesenie, inak sa nedalo.