Ahoj všem,
řeším trochu zapeklitý problém na své x5 e70 4.8 rok 2007 a sice že mi začala svítit žlutá kontrolka motoru. Diag. píše chybový kód - 2A8C- VANOS výfuk adaptace boku vačky, vál. 1 - 4 - přerušovaný. Projevuje se to asi takto, za studeného motoru no problem, motor běží sametově, jde krásně do otáček, prostě pila

Problém nastává při opakovaném startu s teplým motorem, konkrétně otáčky vyskočí na cca 1300, pak padnou na cca. 500 zahoupou, motor se trochu dusí a následně si přidá a už je volnoběh v pořádku. Toto celé zhruba tak do třech vteřin. V tuto chvíli se rozsvítí žlutá kontrolka motoru Pak už zase jede v pohodě. Takhle to bylo asi 14 dní a momentálně se mi do toho ještě přidalo, bohužel jen někdy, že mi během jízdy (přechod mezi studeným a zahřátým motorem, po ujetí tak 5-7km) vysadí pár válců a nastane kanonáda. Zastavím (napoprvé jsem se přebalil a pomodlil

) a po opětovném nastartování vše naprosto v pořádku. Tohle se mi za 14 dní stalo dvakrát. Diag. opět kromě vypadnutí pár válců hlásí stále stejný problém a sice 2A8C- VANOS výfuk adaptace boku vačky, vál. 1 - 4 - přerušovaný Jinak auto mám chvíli cca. 3 měsíce, najeto 120 000 (ověřených) servis autorizák takže olej celou dobu 5w-30 (teď 5w-40) a je zhruba před 15 000 přestavěno na LPG, které na to nemá vliv, dělá to i na benzín. Takže další diag. a sice měření hodnot vanosu při běžícím motoru a všechny vanosy kromě právě výfukového na válcích 1-4 mají proměné hodnoty úhlů nastavení ale u toho jednoho stabilní hodnota. Po konzultaci s JaraXem jsem vyměnil magnetický ventil za nový ale naprosto bez efektu. Vanos jakoby stále stál. Co dál? Napadá mě ještě čidlo polohy vačky, zkusmo jsem zkusil odpojit čidlo u vstupní vačky a v tu chvíli má také stabilní hodnotu úhlu nastavení. Každopádně se hned objeví chybová hláška, že je odpojené. Pořád si říkám, že kdyby byl v hajzlu mechanicky právě samotný vanos, tak by ale stejně alespoň nějaké nastavení úhlu prováděl, nebo se mýlím? A poznal bych to na jízdě? Já předpokládám, že jo. Ví někdo jak dál? Díky moc všem.