Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Jaký olej?
Re: Jaký olej?
Pánové z fóra N53B30 (nechci to tam plést do obecného vlákna), jakou 5W-40 dávat?
1) Raději ACEA A3/B3 nebo C3??
Momentálně dávám Castrol edge 5W-40 (což je C3), ale tuším, tahle LL-04 (kterou dostane díky tý C3 je tady zbytečná), a že by to mohlo sežral i A3/B3. Šetřit na tom ale vyloženě nechci a potřebuju něco, co bude zvládat i vysokou teplotu přes léto. Ideální by bylo najít nějakou 5W-40 s co nejvyšším HTHS. btw. Na 5w-50 ani 10w-60 se mi ale přecházet nechce, sice jezdím pilu, ale spíš tak 25%, ale taky dost kolem města, nějaké krátké starty, apod. Potřebuju něco, co zvládne všechno.
2) protože se ještě starám o 2 další auta (E46, N42) a (E90, N46), se kterýma jezdí ženský, žádná pila a hodně krátký starty město, ideálně bych rád přešel na jeden druh pro všechny 3 auta (včetně N53 v bodě 1), abych mohl dolejvat z jednoho vrhu do všech. Do těch 2 městskejch aut se teď leje Helix Ultra Professional AM-L (LL-04) za cca. 130Kč/l
Napadá vás něco, co by mohlo moje požadavky splnit? Olej měním u všech 3 aut každej rok a cca. 10tis km. Bohužel ty hodnoty HTHS se hrozně těžko zjišťují.
Pokud bych vyloučil tu ACEA C3 (splňující LL-04) pro tu N53B30 a N46, přemýšlím, že bych začal do všeho lít Shell Ultra 5W-40, cena ideál, ale nevím, jestli se to hodí do HPI N53 a stejně tak, HTHS jsem nikde nedohledal.
Předem díky moc. Michal
1) Raději ACEA A3/B3 nebo C3??
Momentálně dávám Castrol edge 5W-40 (což je C3), ale tuším, tahle LL-04 (kterou dostane díky tý C3 je tady zbytečná), a že by to mohlo sežral i A3/B3. Šetřit na tom ale vyloženě nechci a potřebuju něco, co bude zvládat i vysokou teplotu přes léto. Ideální by bylo najít nějakou 5W-40 s co nejvyšším HTHS. btw. Na 5w-50 ani 10w-60 se mi ale přecházet nechce, sice jezdím pilu, ale spíš tak 25%, ale taky dost kolem města, nějaké krátké starty, apod. Potřebuju něco, co zvládne všechno.
2) protože se ještě starám o 2 další auta (E46, N42) a (E90, N46), se kterýma jezdí ženský, žádná pila a hodně krátký starty město, ideálně bych rád přešel na jeden druh pro všechny 3 auta (včetně N53 v bodě 1), abych mohl dolejvat z jednoho vrhu do všech. Do těch 2 městskejch aut se teď leje Helix Ultra Professional AM-L (LL-04) za cca. 130Kč/l
Napadá vás něco, co by mohlo moje požadavky splnit? Olej měním u všech 3 aut každej rok a cca. 10tis km. Bohužel ty hodnoty HTHS se hrozně těžko zjišťují.
Pokud bych vyloučil tu ACEA C3 (splňující LL-04) pro tu N53B30 a N46, přemýšlím, že bych začal do všeho lít Shell Ultra 5W-40, cena ideál, ale nevím, jestli se to hodí do HPI N53 a stejně tak, HTHS jsem nikde nedohledal.
Předem díky moc. Michal
jedny z nejlepších olejů jsou MOTUL , Miller, a Liqui Moly.
Držel bych se 5w-40
a klidně dával zlatej střed co dávají bavoristi do benzínových R6 i V8 a to je Liqui Moly MOS2 5w40.
Případně si seženě někde velké sudy a ber sud na rok dva vystačí pokud máš několik aut a protočíš olej 2x v každém autě tak sud není špatná volba a je to většinou ještě o 30procent levnější než když se kupuje menší balení 5L apod.
Držel bych se 5w-40
a klidně dával zlatej střed co dávají bavoristi do benzínových R6 i V8 a to je Liqui Moly MOS2 5w40.
Případně si seženě někde velké sudy a ber sud na rok dva vystačí pokud máš několik aut a protočíš olej 2x v každém autě tak sud není špatná volba a je to většinou ještě o 30procent levnější než když se kupuje menší balení 5L apod.
- pavproch
Já do N53 (i N52) už několik let a mnoho desítek tisíc km liju 5w-40 CFS Millers a bez problema.
Liju to tam proto, že N53 jako přímovstřik dosahuje vyšších těplot a CFS má dle výrobce garantovanou odolnost do 140st C.
Liju to tam proto, že N53 jako přímovstřik dosahuje vyšších těplot a CFS má dle výrobce garantovanou odolnost do 140st C.
Millers má navíc vysoký HTHS. Cena rozhodně není závratná, aneb nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné oleje 

-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
otázka je zase jak moc se ti chce vyhazovat peníze za zbytečně předraženou věc o 100% víc, když je parametrově lepší asi o 5% než takovej zlatej střed 
Imho 5w50 zbytečná panika, jezdím na ní denně i v zimě na N54 primárně město zatím jen 30tis km, a pohodička mám klidný spaní, že tam není právě 5w40 protože ať do ní přileješ jakýkoliv šarlatanství tak nikdy nebude schopná udržet při 140"C tak silný olejový film jako viskozity 50 a 60 ... tak to prostě je
Motory s elektronickou vodní pumpou jsou i v třeskutých mrazech s vodou na 30" asi po 30s od startu právě kvůli tomu bleskurychlému nahřátí se pumpa roztočí, až u této teploty 

Imho 5w50 zbytečná panika, jezdím na ní denně i v zimě na N54 primárně město zatím jen 30tis km, a pohodička mám klidný spaní, že tam není právě 5w40 protože ať do ní přileješ jakýkoliv šarlatanství tak nikdy nebude schopná udržet při 140"C tak silný olejový film jako viskozity 50 a 60 ... tak to prostě je

E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
E46 M3 SMG - žlučník

E70 3.0d - mamacar
Ja kdyz pred rokem kupoval dovozovou e91 n52b30, tak jsem mel na stitku v motoru z nemeckeho bmw servisu 10w60. Tak nevim proc ti chlapi to tam nalili. Vylil jsem to a nalil 5w40 Mobil1
-
Francis
- Výkonná rada
- Kontaktovat uživatele:
Radim205D: Je to prosté, majitel chtěl motor udržet v kondici co nejdéle.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
323ti stock condition
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, to byla totiž volba rozumu 

E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E70 3.0d - mamacar
E46 M3 SMG - žlučník

E70 3.0d - mamacar
Ale u N52 tenhle viskozni rozsah neni v ofiko doporuceni. Podezrivam je, ze tim resili vyssi spotrebu oleje.
-
Francis
- Výkonná rada
- Kontaktovat uživatele:
Slovy klasického filmu: Je to marný, je to marný, je to marný.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
323ti stock condition
Francis: 1*
Radim205D: Spíš bych řekl, že tím řešili tržní hospodářství. Prostě co nejrychleji koupit nový motor, nebo spíš celé auto a firma pak vydělá. Kdo má dnes zájem na tom, aby motor vydržel co nejdéle? Výrobce sice něco doporučuje, ale to mi nebrání dát motoru ještě něco lepšího.
Tuším, že výrobce nepíše ani nic o mytí a leštění auta, ale znám lidi, kteří to dělají!

Radim205D: Spíš bych řekl, že tím řešili tržní hospodářství. Prostě co nejrychleji koupit nový motor, nebo spíš celé auto a firma pak vydělá. Kdo má dnes zájem na tom, aby motor vydržel co nejdéle? Výrobce sice něco doporučuje, ale to mi nebrání dát motoru ještě něco lepšího.

Tuším, že výrobce nepíše ani nic o mytí a leštění auta, ale znám lidi, kteří to dělají!

Aky odporucite olej z 5w-40? Shell helix ultra alebo mobil 3000 X1? Dik
oba budou fungovat a oba budou mazat ty naše staré paštiky ... co jsi chtěl slyšet ? že jeden je TOP a druhej shit ?
Oba jsou slušná střední třída. Pokud chceš TOP tak Milers NANO nebo MOTUL... ale je to zbytečné do těch aut uplně vyhozené prachy ... pokud se mění co 10-12tis km a dává se jakekoliv pruměrně dobrej olej at už Shell Helix Ultra 5W-40 nebo Shell Helix HX8 5W-40... či jiné dobré oleje za ok cenu.
Oba jsou slušná střední třída. Pokud chceš TOP tak Milers NANO nebo MOTUL... ale je to zbytečné do těch aut uplně vyhozené prachy ... pokud se mění co 10-12tis km a dává se jakekoliv pruměrně dobrej olej at už Shell Helix Ultra 5W-40 nebo Shell Helix HX8 5W-40... či jiné dobré oleje za ok cenu.
Kde kupujete oleje, abyste měli jistotu, že není pančovaný a je origo?
-
Caute
prosim vas potrebujem radu. NIkde na nete ani v prirucke neviem najst aky olej ide do predneho, zadneho diferaku a rozvodovky na mojom BMW 320d GT xdrive (135KW). Velmi by ste mi pomohli. dakujem 

přední a zadní dif 75w90 lepší značky, třeba Castrol Syntrax longlife 75w90 nebo origo BMW olej
do středního diffu jen origo olej DTF,
přední a zadní diff je jen ozubené soukolí, ale střední diff je lamelový a s jinym než origo BMW olejem nefunguje
do středního diffu jen origo olej DTF,
přední a zadní diff je jen ozubené soukolí, ale střední diff je lamelový a s jinym než origo BMW olejem nefunguje
Páni, či dámy. Kde kupujete oleje - aby to nebyl pančovaný shitslama píše:Kde kupujete oleje, abyste měli jistotu, že není pančovaný a je origo?
Dotaz na typ oleje. Cerstvy dovoz z De, serviska, doklady z Dekry - 2009 e91 N43B20A - 2.0i 125kW, 180t km najeto. Dle servisnich zaznamu jezdeno na 2rocni/30tkm interval s 0w30. Motor ma start/stop system, proto prisuzuji tento vyber oleje.
Nicmene SS budu urcite vypinat a premyslim, co tam nalejt jineho
Diky za rady.
Nicmene SS budu urcite vypinat a premyslim, co tam nalejt jineho

Diky za rady.

5w40 a N43 rychle prodat dokud to jezdí, je to velmi poruchový a problémový motor.
Jaro, mas nejakej odkaz na literaturu? Co a proc se tam sere, apod?