Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Jaký olej?
Re: Jaký olej?
To určitě ano,jen chci mít pohromadě všechny potřebné informace.
Čau, E46/330Ci/10W40, mám pocit že jsem do motoru možná dolil až moc oleje.

Za studena (a lehce do kopce) ryska ukazuje bod 4.
Po zahřátí na jízdní teplotu a odstátí (tentokrát už rovina) zhruba 6-7min ryska ukazovala bod 1.
Po dalších 20min někde mezi bodem 1-2.
Nevadí tedy že za studena to ukazuje víc? Co jsem četl tak ideální množství oleje je právě v bodě 1?
Ale jsou různé dohady v jaké fázi vlastně ten olej měřit
Za studena (a lehce do kopce) ryska ukazuje bod 4.
Po zahřátí na jízdní teplotu a odstátí (tentokrát už rovina) zhruba 6-7min ryska ukazovala bod 1.
Po dalších 20min někde mezi bodem 1-2.
Nevadí tedy že za studena to ukazuje víc? Co jsem četl tak ideální množství oleje je právě v bodě 1?
Ale jsou různé dohady v jaké fázi vlastně ten olej měřit

-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
ideální je aby to bylo mezi 3-4 

E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant

E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
No a za jakého stavu, ten co je uveden v manuálu? 5min stání po uvedení do provozní teploty?
pokud je motor horký a dojedeš někam např benzina apod. nechám vždy alespon 10min odstát auto s vypnutým motorem pak přeměřím.
U staršího auta jako je e38 kontroluji často co týden. Mazat motor ikdyž bude pod minimem ale nedělal bych to je dobré to držet raději uprostřed či na maximu.
Pak máš jistotu že to chvilku vydrží.
Neřeš jeden dva mm rozdílu. Vždy si to sedne a nejpřesnější měření je vždy na rovině pokud auto stojí delší čas. Steče všechen olej do olejové vany.
Sací koš je vždy uplně dole kde se drží i poslední 2litry oleje pokud by bylo v motoru a i ten je schopen mazat. Ale toto nikdy nenech dopustit aby jsi jezdil s polovinou oleje. Jen abys měl představu že když jsi na minimu či lehce pod že se stala katastrofa. To v žádném případě.
Idea je jak píše MattyX držet to prostě od půlky po maximum. Někdo jezdi na minimu a dolévá co 2-3deci a taky to ničemu nevadí. Pokud má motor 5,2L nebo 5,5 či 5,8 v reálu je to jedno auto tak statisíce km bude bezproblému fungovat. Vše je s fabriky uděláno tak aby i chyba člověka neměla za příčinu poškození motoru.
Takže pokud je někdo lehce pod minimem a všimne si a doleje je vše ok. Tech pár deci na 5-6litrů naplně nemá vliv. Ale jak bylo psáno je dobré si to hlídat.
U staršího auta jako je e38 kontroluji často co týden. Mazat motor ikdyž bude pod minimem ale nedělal bych to je dobré to držet raději uprostřed či na maximu.
Pak máš jistotu že to chvilku vydrží.
Neřeš jeden dva mm rozdílu. Vždy si to sedne a nejpřesnější měření je vždy na rovině pokud auto stojí delší čas. Steče všechen olej do olejové vany.
Sací koš je vždy uplně dole kde se drží i poslední 2litry oleje pokud by bylo v motoru a i ten je schopen mazat. Ale toto nikdy nenech dopustit aby jsi jezdil s polovinou oleje. Jen abys měl představu že když jsi na minimu či lehce pod že se stala katastrofa. To v žádném případě.
Idea je jak píše MattyX držet to prostě od půlky po maximum. Někdo jezdi na minimu a dolévá co 2-3deci a taky to ničemu nevadí. Pokud má motor 5,2L nebo 5,5 či 5,8 v reálu je to jedno auto tak statisíce km bude bezproblému fungovat. Vše je s fabriky uděláno tak aby i chyba člověka neměla za příčinu poškození motoru.
Takže pokud je někdo lehce pod minimem a všimne si a doleje je vše ok. Tech pár deci na 5-6litrů naplně nemá vliv. Ale jak bylo psáno je dobré si to hlídat.
Jo, snažím se to právě hlídat, protože kontrolka na přístrojovce je samozřejmě mimo. Ale nekdě vedle na klubu jsem natrefil na téma kde to pár lidí přelilo což mělo mnohem horší důsledky než menší množství oleje.
V manuálu je i jiný dipstick, takže jsem si teď nebyl jistý co má podle té tyčky být vlastně min/optimal/max, a co jsem četl zahraniční fora tak i tam měli různé názory.
V manuálu je i jiný dipstick, takže jsem si teď nebyl jistý co má podle té tyčky být vlastně min/optimal/max, a co jsem četl zahraniční fora tak i tam měli různé názory.
Ahoj, olej byl k minimu tak jsem dolil do 330Ci pár deci 10W40 (nevím co za značku), který už v motoru byl. Motor začal za studena na volnoběh dělat slušný rámus, jakoby dieslový projev, až se s ním bojím normálně rozjet.
Jezdím spíš kratké cesty, mám to risknout a normálně ho projet, je to jen tím že jsou suché hydroštely? Nebo radši výměna za jiný (hustší) olej? Filtr, separátor a olej byly měněny kompletně v červenci minulým majitelem.
Jezdím spíš kratké cesty, mám to risknout a normálně ho projet, je to jen tím že jsou suché hydroštely? Nebo radši výměna za jiný (hustší) olej? Filtr, separátor a olej byly měněny kompletně v červenci minulým majitelem.
Tak se jedná o Millers oil. Jinak nikdo žádné tipy/rady? Případně někdo z Ostravy kdo by se na to mohl kouknout/udělat diagnostiku? Jel bych i dál, ale nevím jestli to motor vydrží když nevím co s ním je. Jsem docela zoufalý, smutně koukám, okolní servisy jsou na kěolik týdnů dopředu klasicky vytížené 

Ahoj,
pro BMW E46 318d M47N jsem koupil motorý olej:
Castrol EDGE Fluid Titanium C3 5W-30 https://www.oleje-pema.cz/motorovy-olej ... 34118.html
SAE 5W-30, ACEA C3, API SN/CF, GM dexos2 supersedes GM-LL-A-025/GM-LL-B-025: GB2E0209082, MB-Approval 229.31/229.51, Renault RN0700/RN0710, VW 502 00/505 00/505 01
Zjistil jsem ale že už nemá specifikace BMW-LL04 tak jako předcházející:
Castrol EDGE FST Titanium C3 5W-30 https://granex.cz/castrol-edge-fst-titanium-c3-5w-30-1l
SAE 5W-30 ACEA C3 API SN/CF BMW Longlife-04 MB-Approval 229.31/ 229.51 dexos2®* Renault RN 0700/ RN 0710 VW 502 00/ 505 00/ 505 01
Můžu ho do auta použít? Přijde mi to jako marketingový tah firmy Castrol, Protože u obou olejů jsou specifikace stejné až na normu výrobce BMW-LL04.
Díky
pro BMW E46 318d M47N jsem koupil motorý olej:
Castrol EDGE Fluid Titanium C3 5W-30 https://www.oleje-pema.cz/motorovy-olej ... 34118.html
SAE 5W-30, ACEA C3, API SN/CF, GM dexos2 supersedes GM-LL-A-025/GM-LL-B-025: GB2E0209082, MB-Approval 229.31/229.51, Renault RN0700/RN0710, VW 502 00/505 00/505 01
Zjistil jsem ale že už nemá specifikace BMW-LL04 tak jako předcházející:
Castrol EDGE FST Titanium C3 5W-30 https://granex.cz/castrol-edge-fst-titanium-c3-5w-30-1l
SAE 5W-30 ACEA C3 API SN/CF BMW Longlife-04 MB-Approval 229.31/ 229.51 dexos2®* Renault RN 0700/ RN 0710 VW 502 00/ 505 00/ 505 01
Můžu ho do auta použít? Přijde mi to jako marketingový tah firmy Castrol, Protože u obou olejů jsou specifikace stejné až na normu výrobce BMW-LL04.
Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jaký doporučíte olej do motoru M43B19 77kw v E36, která dlouho stála a má najeto pod 100tis. Původní štítky výměn oleje jsou nečitelný, motor zvukově ani výkonově nejeví žádné známky většího opotřebení ale po sundání víčka na nalévání oleje je vidět docela vrstvička karbonu, nerad bych ho zabil špatnou volbou oleje
Dočet jsem se zde, že běžně lejete do M43 motoru Liqui Moly 10W40 s Mos2, ale nevim jestli právě těma přísadama něco v motoru nedo..bu. Přemejšlel jsem i o proplachu, ale nemám s tim žádný zkušenosti. Díky za rady
Dočet jsem se zde, že běžně lejete do M43 motoru Liqui Moly 10W40 s Mos2, ale nevim jestli právě těma přísadama něco v motoru nedo..bu. Přemejšlel jsem i o proplachu, ale nemám s tim žádný zkušenosti. Díky za rady
nevymýšlej kraviny s žádným MoS2, dej tam normální 5w40, pokud má motor tak málo najeto, je to nejlepší volba, pokud bude ten motor olej žrát, dej 10W40
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, díky a proplach ano či ne?
5w40 syntetiku nebo polosynth?
5w40 syntetiku nebo polosynth?
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem objednal olej Aral 5w40, ma to specifikaci pro bmw, tak s tim myslim nic nepodělám
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jaký olej a množství pro E90 - 335i - 2007, pro manuální převodovku a pro diferenciál.
Díky
Díky
Ahoj, muze nekdo poradit jaky je nejlepsi motorovy olej do 320d 105kW 2013? Poprípadě jestli měnit i olej v automatu, popř jaký olej. Auto má najeto 140tis. díky
- adamReznicek
Co si myslite o olejich Millers Oils?
https://www.millers-oils.cz/shop/motoro ... life-5w40/
nebo
https://www.millers-oils.cz/shop/4-takt ... 0-nt-plus/
Je pry vhodny i pro sportovni jizdu automobilu.
https://www.millers-oils.cz/shop/motoro ... life-5w40/
nebo
https://www.millers-oils.cz/shop/4-takt ... 0-nt-plus/
Je pry vhodny i pro sportovni jizdu automobilu.
Kdyby někdo chtěl ohledně olejů pořadím a mám i nové oleje Německé motorové převodové přímo do BMW
Ahoj, motorový olej tam dát RSL5W30 LA. V automatu měnit olej taky tam přijde ATF Dexron 6 pokud to je 6 rychlostní, a pokud to máš 8 rychlostní automat tak olej ATF 8HP.Mam oleje nové Německé Alpine, kdybys chtěl mužů ti dodat. Zabývám se opravami automatických převodovek řadu a prodejem náhradních dílů atd. Kdyby byl zájem není problém.kanem píše:Ahoj, muze nekdo poradit jaky je nejlepsi motorovy olej do 320d 105kW 2013? Poprípadě jestli měnit i olej v automatu, popř jaký olej. Auto má najeto 140tis. díky
Zdravím, olej do manuálu a do diferenciálu patří 75W90 GL4-GL5 . Kdybys chtěl mohu dodat je to plně synteticky olej Němec jehož výrobce Alpine. Je to olej přímo co tam patří.Dave320 píše:Zdravím, chtěl jsem se zeptat jaký olej a množství pro E90 - 335i - 2007, pro manuální převodovku a pro diferenciál.
Díky
- pavproch
Jestli můžu: kdysi/kdesi sem na English psaném infernetu našel s několika červenýma vykřičníkama - do 6MT BMW dávat jet OEM MTF-2 nebo MTF-3!!
Nevím samozřejmě jestli je to pravda, ale já se tím vždy teda řídil u všech svých bramborů a měnil poprvé při 150tis km a pak následně vždy po 50tis km
Nevím samozřejmě jestli je to pravda, ale já se tím vždy teda řídil u všech svých bramborů a měnil poprvé při 150tis km a pak následně vždy po 50tis km