Jj, ty šrouby tam dávají schválně. Bylo to tak už na starší elektronicky ovládané rotačce.
Jinak visca se jednoduše povolujetak, že se na ni nasadí klíč, vezme se velké kladivo a dá se do toho klíče (někdy i několikrát) co největší bomba, pak ta visca povolí. Samozřejmě je taky dobré brát v potaz to, že má opačný závit...
Jinak teda klobouk dolů že jsi se pustil do přetěsňování cr čerpadla na vlastní triko. Já bych na to asi zatím neměl odvahu
Přetěsnění čerpadla je v pohodě, na youtube je hromada návodu jak na to. Jediné co doporučuji všem je to, že bych asi nelezl do té středové komory. Je tam taková pružinka s malým čudlíkem na konci a to je docela problém to zpátky dát dohromady. Jinak dotaz, neví někdo k čemu vlastně ta pružínka s tím čudlíkem slouží?
A taky je potřeba dát pozor na čistotu. Čerpadlo jsem poskládal a jeden stržený šroub jsem nějak odšrouboval a jeden odvrtal, odvrtání s dobrým vrtákem je asi nejlepší a nejrychlejší řešení. vrták cca 8 mm, 9 mm a jde to. Jinak opravná sada na čerpadlo, které je v 530d E39 je Bosch BO F01M101454. Kdyby to někoho zajímalo. Já koupil trochu jiné s pětkou na konci a to není to pravé ořechové, jsou tam jiné ty těsnící kroužky, které jsou na jednotlivých hlavách (3x). Takže ty tři těsnění jsem neměnil.
Je dobré to čerpadlo před rozebráním umýt čističem na motor, např. arva.
Ale jinak zatím jsem no nemontoval zpět. Takže výsledek přetěsnění nevím.
Zdar, tak po pěti letech, kdy jsem se na zprovoznění BMW vykašlal a stálo v garáži, jsem ho včera nastartoval. Nakonec to bylo vstřikovací čerpadlo, které jsem koupil repasované a na první šup auto naskočilo. Ještě ho poskládat dohromady a absolvovat technickou a snad zase bude na chvíli pro radost.
Zdravím.
Pár informací pro příznivce E39. Auto jsem dal dohromady po xxx.... xxx výměnách a opravách a zase po 10 letech mám STKáčko. Dělal jsem na tom půl roku. Jako nadšenec E39 jsem do auta nasypal nesmysl (150 tis.) za díly bez práce, kterou jsem si všechnu dělal doma v garáži. 11 let jsem platil pojistku, protože jsem si říkal, že když značky dáš do depozitu, auto půjde do šrotu. 11 let jsem ho parkoval v garáži a 5 let se nehnulo z místa, protože jsem nebyl schopný ho nastartovat (nakonec vadné vstřikovací čerpadlo). Auto má aktuálně 435 tis. km a 1998 rok výroby. Na emisích nedávno pán říká, že se mu ještě nestalo, aby tyto staré bavoráky neprošly, že jsou bez katalyzátoru (DPF), ale emise se chovají jako, kdyby ten katalyzátor měly.
Pro zajímavost, auto mi po opravách (2023) dvakrát spadlo do režimu nouzové převodovky (převodovka opravovaná v Německu v roce 2012 u Turků po poruše) - hlásilo na diagnostice chybu ztráta komunikace a chybu ohledně 2 převodového stupně. Stalo se to po tom, co jsem trochu razantněji přidal na rozjezdu. Po vypnutí a zamknutí auta a novém nastartování se chyba neprojevovala. Když se s autem jelo normálně, nic se nedělo. Rozhodl jsem se jako jednu z posledních X oprav, opravit uložení motoru. Dneska jsem to byl po výměně projet a auto jede pocitově mnohem lépe. Lepe se chová na plynu a taky mám pocit, že převodovka lépe řadí. Kdyby jste viděli, jak to staré uložení motoru (silenbloky) vypadaly..... nedržely už pohromadě. Z hora nic nevidíte, ale zpravidla při tomto nájezdu jsou úplně po smrti.
Rada k uložení motoru, pokud máte hodně najeto a nikdy jste neměnili uložení (silenbloky motoru), tak se do toho rychle pusťte. Na youtube je pár videjí jak na to. Pravá strana cca 1 hodina. Levá mi dala trochu zabrat, cca 2,5 hodiny. Samozřejmě jsem to dělal na zemi, ale pořídil jsem si nájezdy. Motor jsem zvedal zvedákem. Vzal jsem značku Meyle a stálo mě to 2400 Kč za levé a pravé uložení motoru.
Jinak co jsem na autě všechno opravil za posledních 1500 najetých km:
- 2012 oprava převodky po totální poruše v Německu u Turků včetně hydroměniče (1800 Eur). Auto mělo cca 433500 km,
- výměna 1 vstřiku v Bratislavě - 200 Eur,
- koupě nové E91 ve slevě na konci výroby tohoto modelu,
- zaparkování E39 do garáže 2012 - 2018, občasné popojetí po parkovišti,
- 2018 přeparkování na jiné místo, po týdnu jsem auto nenastartoval a po dvou měsících hledání závady mě to přestalo bavit, došel jsem k vstřikovacímu čerpadlu, které jsem vymontoval z auta,
- 2018 - 2023, parkování mrtvolky,
- rozhodnutí auto dát do provozu - únor 2023 - hledání chyby v vstřikovacím čerpadle, nastartování po výměně vstřikovacího čerpadla,
- únor 2023 všecky možné opravy a vdechnutí nového života BMW E39 530d automat, 11/1998,
Současnosti 2023, provedené opravy:
- řídící jednotka ABS (Airobone - absolutní spokojenost - vřele doporučuji),
- rozsypaný čaj displeje (Airbone - absolutní spokojenost - vřele doporučuji),
- kompletní přední i zadní kosti na nápravách,
- výměna řemenů oprava napínací kladky jednoho z nich,
- nové pneu, plus M paketové kola z bazaru
- amatérské opravy láku v garáži, nárazník, kapota prahy, oprava zvedacích bodů,
- výměna, posvařování popraskaných plastových dílů zespodu auta,
- opravy (lepení) a výměny zadních roletek v interiéru,
- oprava CD mechaniky,
- oprava (výměna) kazetové mechaniky,
- nové vstřikovací čerpadlo,
- nové zrcátka, jen vyhřívané - stmavovací stojí nesmysl. Kdyby mi chtěl někdo odprodat za zajímavou cenu pravé zrcátko, koupím, levé mám.
- vzpěry zadního kufru,
- přední kotouče, desky, výměna brzdovky,
- nová baterka,
- olej automat, olej motor, olej diferák,
- nový jeden práh, plastový,
- hadičky ostřikovače,
- nové ledvinky - neoriginální - nahovno.... koupím origo....
- nové zadní hadičky k brzdám,
- oprava klimy - nový ventilek, přes který syčelo, naplnění klimy,
- jedno čidlo naklápění světel,
- výměna drobností na ruční brzdě, seřízení brzdy,
- čidlo abs,
- různé plastové díly,
- pirela dveří řidiče,
- vyčištění motoru, umytí motorového prostoru, umytí převodovky, diferenciálu,
- vyčištění interiéru,
- oprava jedné poloosy,
- dalších x drobných oprav.
Slovo na závěr. BMW E39 umí pěkně potrápit a za dobu co ho mám, jsem snad řešil všechny neduhy a bolesti tohoto auta, ale když ho máte rádi, není co řešit.
Auto jsem koupil v roce 2006 od strejdy, který si ho nechal dotáhnout z Německa v roce 2001. Mělo najeto asi 70 tis. km (2001) a já ho kupoval, když mělo 105 tis.
Pearl Jam
Naposledy upravil(a) PearlJam dne stř 11.10.2023 18:13, celkem upraveno 1 x.
Gratuluji. E39 se musí zachraňovat. Zajímavé, já na první 39 jsem toho taky dělal relativně dost. Nemusel jsem moc řešit motor 540i, ale rozvody jsou složitější oprava. Při prodeji nebo spíš výměně mělo nejmíň 600kkm. Novější má 230kkm reálných, podle toho vypadá, bez problémů s korozí, vlastně s čímkoliv, jen houpání volnoběhu se nemohu zbavit. Je to paráda, prostě udržované auto. Vše mimo telefonu a AUC funguje. Samozřejmě V8, ostatní už nejsou tak lákavé. E39 jinak vydrží strašně moc, poslední poctivé bawo.
HyndaDan píše:To se krásně čte
Jaký jsou pocity za volantem po 10ti letech?
Skvěle, hlavně mám radost, že to zase jezdí, podvozek nikde netluče a neklepe. Doufám, že se zase někde něco nevysype, jak je u těchto aut v tomhle věku obvyklé.
Tak jsem auto přechválil. Dnes jsem jsem hledal vibrace vzadu. Kola, poloosy, nakonec podezření na ložisko kardanu. Ale problém je aut. převodovka, výstupní hřídel trochu hrká. Což jsem u žádný převodovky neviděl. A tahle je cca 30kkm po opravě. Setkal jste se s tím někdo? Dík
ACDC píše:Tak jsem auto přechválil. Dnes jsem jsem hledal vibrace vzadu. Kola, poloosy, nakonec podezření na ložisko kardanu. Ale problém je aut. převodovka, výstupní hřídel trochu hrká. Což jsem u žádný převodovky neviděl. A tahle je cca 30kkm po opravě. Setkal jste se s tím někdo? Dík
Tak s tím zkušenost nemám. Pokud se rozhrkalo ložisko kardanu, mohlo dát i za uši ložisku v převodovce. Hledal jsem jak je to tam uloženo, ale v katalogu to není vidět, našel jsem jen tento obrázek. Což je výstup z převodovky.
Já teď na svém řeším různé pazvuky, které se ozývají z interiéru při přejíždění nerovností. Zatím jsem vycpal zespodu v kufru molitanem zadní plato ve kterém jsou reproduktory u sedanu. Nastříhal jsem molitan 3 a 5 cm a natlačil kolem 3. brzdového světla (jak je žárovka) a pak přes ty různé malé dírky jsem pod plato natlačil proužky molitanu. Určitě nějaké pazvuky z plata při jízdě to odhlučnilo.