Co je s automatem,když při klidné jízdě převodovka neví co zařadit ,houpou otáčky.A při akceleraci jedničkaje Ok,ale ostatní přeřazení je znatelný prokluz než zařadí a taky trochu cukne.Je to 6rychlostní převodovka v e53 r.v 2004.
Tak mi vyskočila hláška aut převodovky. Naštěstí u hranic. Dojel jsem domů na čtyřku. Asi tisíc km předtím zařadila pětku kopancem. Pak dostala záhul na grosglokneru. Chybové hlášky:49 sledování otáček,56dtto, 55 dtto5, 54 dtto4 . Na odchodu? Co jse našel, tak v nouzáku čtyřka=chyba elektriky, pětka=mechanická závada. Už jednou byl problém s konektorem. Dík za radu
Tak jsem jsem ještě zjistil že: pokud jedu na automat, při řazení čtyřky jako by neví, co tam dát, potom fail a natvrdo čtyřka. Pokud dám ručně, tak 1,2 a 3 v pohodě, drží. Pokud dám čtyřku, po chvíli fail a nacpe natvrdo pětku, sama, v ručním řazení. Tohle vypadá na mechatronik, že?
Mě dělala něco podobného, taky 5hp24, a taky sem šel nejdříve po mechatroniku. Vyměnil sem za jiný, jetý a pořád to samé.. Nakonec to dělaly spečené lamely na trojce - prostě se nemohly plynule srovnat otáčky, tak to neřadilo nebo kopalo. Ostatní rychlosti šli hladce.
Ještě dotaz. Dal jsem jiný automat (5HP24), vč filtru a oleje, samozřejmě. AKU byl odpojen. Automat řadí vyloženě sametově, vůbec o tom nevím, jen změna otáček. Ale oproti minulému má snahu podřazovat na čtyřku dejme tomu už při menším zatížení. Ten předchozí držel pětku o hodně déle. Taky jsem tu četl o tom učení, 30 sec, 10 sec, jízda. Co jsem zjišťoval, skoro nikdo to nedělá. Mohu ji tímto přeučit? Po výměně následovala jízda 2x cca, spíše ostřejší:-)) 100km. 540i Dík
Nikdo nic? Teď jsem ujel 300 km a drží klidně i trojku. Ale spotřeba ujde, místy 150, (ne dálnice, spousta předjíždění plný kotel) dle BC 12,7, cca 14 reálná. Takže vymazat adaptace a naučit znova, ale jak dlouho potrvá, než se naučí spíše eko?
Z mé zkušenosti po vymazání adaptací se chováním ustálila tak do 100km jízdy (5HP-24).
Ale pokud jde o "zklidnění" - spíš takový eko mód - nikdy s tím problém nebyl ani bez vymazání adaptací. Spíš bývá problém bez vymazání naučit zase převodovku sportovnější jízdě.
Pokud nepomůže vymazání adaptací, podívej se jaká je teplota oleje v převodovce. Případně když si dával druhou převodovku, jaký olej do ní přišel?
Převodovka má přece vyvedené svoje chlazení oleje do hada mezi chladiči, pokud vím... Podobně jako servo...
Ta teplota oleje by měla jít na paškál vždy jako první, když je problém s automatem. Plno lidí tady psalo, že stačilo vymést bordel mezi chladiči a bylo po závadě...
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
Mám poface, tj. výměník. A přehřátá těžko, protože motor nepustím přes cca 95°C. Je o tom vlákno v pětkách. O tom,že při přehřátí řadí třeba trojku, aby se motor točil a běžela visca vím, ale to se zde neděje..
To si nerozumíme. Teplota vody s teplotou oleje v automatu nemá moc společného - stačí se podívat na velikost výměníku. Velmi často se při problémech s lamelami nebo měničem přehřívá olej a převodovka pak řadí tak nějak divně, většinou zbytečně nechává točit motor. Nemyslel sem tím, že je převodovka v nouzáku. Mrkni schválně na tu teplotu..