Koukám na Vaší debatu a musím říct, že jsem za ní rád. I když o takhle velkém autě aktuálně neuvažuju, je dobré vidět některé věci v souvislostech.
Poznámka na okraj: Jen tak letmo jsem se koukal na inzeráty 750i a 760i a přijde mi, že má možná větší smysl zaplynovat 760i. I když se tady tvrdí, že to nejde, tak bych spíš řekl, že autor této hlášky (JaraX ?) spíš chtěl říct, že to nedává finanční smysl (cena za zaplynování vs. úspora paliva). Ovšem když se podíváte, na kolik vyjde 750i a 760i, když mají stejný nájezd a stejnou výbavu, tak 760i je většinou o 60 - 100 tisíc levnější. Z tohoto pohledu mi přijde, že ta 760i by mohla nakonec znamenat víc muziky za stejné peníze. Nemám teda vůbec představu, kolik stojí servis na tahle auta a musím říct, že na celých 58 stránkách diskuze se to člověk nedozví. Nějaké pokusy se tu objevily, ale pořádně to nikdo nezodpověděl.
Servisáci, popište tady prosím cenu za provoz takhle velkého auta, stačí klasický spotřebák, který se musí kupovat nový. Velká oprava (např. bouračka, kleklý motor apod.) je vždycky drahá, to je bez debat a neřešil bych to tady (zase se to dá snížit nákupem na vrakáči apod.):
Vezměme třeba klasický "velký" servis, co se dělá u všech aut každých 60 - 75 tis. km:
* motorový olej + filtr
* vzduchový filtr
* kabinový filtr
* převodový olej (plus servis automatu, nikdy jsem žádný neměl, tak nevím co se na tom dělá)
* výměna brzdovky, obložení a kotoučů
* výměna chladící náplně
* svíčky
* rozvodový řetěz/řemen (princip těchto motorů neznám, tak se omlouvám, jestli plácám nesmysly)
* a další věci, o kterých nevím
Určitě by mě zajímalo, kolik stojí i další věci, co se jednou za čas prostě musí udělat a musí se kupovat nové, třeba:
* čepy/tyčky řízení
* čepy a stabilizátory přední resp. zadní nápravy
* ložiska kol
* repase těch kosmických tlumičů z Polska
* atd.
Někdo tady v té diskuzi vyhrožoval cenou 30 - 50 Kč / km jen ve spotřebáku, což mi přijde sci-fi, ale 3 Kč na km to asi taky nebudou
Díky, určitě si myslím, že nás to zasadí víc do obrazu a taky získáme relevantnější srovnání vs. E60.