Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW E36 18i touring Teče voda z podvíčka expanzky

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
MikelLetsGo

BMW E36 18i touring Teče voda z podvíčka expanzky

#1 Příspěvek od MikelLetsGo »

Zdravím.
Prosím o radu. Pokud auto zahřeji na provozní teplotu, začne mi vytékat voda z podvíčka expanzky. Takhle vyteče klidně i litr.
Jelikož jsem už povymňenoval postupně při různých problémech skoro celou chladící soustavu( prasklá vodní pumpa, děravý chladič, těsnění pod hlavou, termostat), tak už opravdu nevím čím to může být.
Děkuji moc za jakékoliv rady.

Jedná se o 318ku rok 99
ganmiki

Re: BMW E36 18i touring Teče voda z podvíčka expanzky

#2 Příspěvek od ganmiki »

Nevím jakou máš expanzku, ale je to určitě z podvíčka? Já měl na e39 ( černá expanzka ) celou ochcanou od kapaliny i s kapotou zespoda a nakonec mi to teklo prasklým odvzdušňovákem co je na expanzce.
E39, 523i
Vapinecko

#3 Příspěvek od Vapinecko »

Jestli si měnil chladič tak bývá problém s víčkama, že nepasujou. Nebo to víčko neudrží tlak. A druhá věc. Kam dolíváš kapalinu? Ryska je cca. v půlce expanzky, když naleješ až po víčko tak to pak vyteče.
MikelLetsGo

#4 Příspěvek od MikelLetsGo »

Vařilo mi auto, protože tam nebyla chladící kapalina.. respektive málo..

Dolil jsem vodu.
Odvzdušnil.
Zahřál na provozní teplotu.. atd.
Ujel zhruba 5km.
.. a když jsem zastavil, voda unikala přes víčko od expanzní nádoby.. přestala až když jsem víčko opatrně otevřel.
Jinde bylo sucho..
:(
ganmiki

#5 Příspěvek od ganmiki »

Tak chladící systém musí být natlakovaný, také proto se nesmí otevírat víčko expanzky když je to zahřátý a kapalina se dolévá zásadně na studeném motoru, čili pokud ti to po natlakování systému teče víčkem tak je blbý ( prasklý/děravý ) a musíš ho vyměnit, nebo je blbá expanzka ( třeba prasklá v hrdle víčka ), každopádně až to vyřešíš pak to znova dolej - odvzdušni - odsaj přebytečnou kapalinu.
E39, 523i
MikelLetsGo

#6 Příspěvek od MikelLetsGo »

ganmiki píše:Tak chladící systém musí být natlakovaný, také proto se nesmí otevírat víčko expanzky když je to zahřátý a kapalina se dolévá zásadně na studeném motoru, čili pokud ti to po natlakování systému teče víčkem tak je blbý ( prasklý/děravý ) a musíš ho vyměnit, nebo je blbá expanzka ( třeba prasklá v hrdle víčka ), každopádně až to vyřešíš pak to znova dolej - odvzdušni - odsaj přebytečnou kapalinu.
Vodu jsem samozřejmě dolival až při studeném motoru.
První věc mě napadla vyměnit víčko, ale říkal jsem si že se raději zeptám, než budu investovat další peníze do dalších dílů. Každopádně děkuji za radu.
johnyfly1

#7 Příspěvek od johnyfly1 »

To vicko tej nadobky je stavane na 2bary vsetko nad to vicko pusta.... Cize bud moze byt zle vicko alebo je v systeme moc velky tlak a vicko to nezvláda....
Kazdopadne vicko stoji par euro aj ked tam je problem sdopasovanim a zmeranie tlaku v sústave tiez nieje drahe :roll:
MikelLetsGo

#8 Příspěvek od MikelLetsGo »

Tak jsem koupil víčko.
Dnes jsem dolil vodu a odvzdušnil.
Auto stálo asi 5min s nastartovaným motorem a z hrdla expanzky se začala voda gejzírem valit ven, potom začala vařit :(
Takže to vypadá asi nejspíš na to těsnění pod hlavou, že?
Woyta

#9 Příspěvek od Woyta »

A máš víčko od stejného výrobce jako chladič?
kazdej výrobce to dělá trochu jinak. Milimetr sem. Milimetr tam a víčko netesni. Dal jsem víčko od stejného výrobce a už to tesnilo.
MikelLetsGo

#10 Příspěvek od MikelLetsGo »

Woyta píše:A máš víčko od stejného výrobce jako chladič?
kazdej výrobce to dělá trochu jinak. Milimetr sem. Milimetr tam a víčko netesni. Dal jsem víčko od stejného výrobce a už to tesnilo.
Víčko je naprosto totožný s tím původním ;)
Woyta

#11 Příspěvek od Woyta »

Dával jsem novej chladič. 3 víčka netesnila. Na pohled zcela stejná. Pak jsem tady na fóru našel zmínku o nekompatibilite. Tak jsem koupil víčko od výrobce chladič. To už tesnilo. Vzal jsem posuvné měřítko a jednotlivá víčka premeril. Stejně tak hrdla chladičů. Překvapivě docela dost rozdílu.

Proto se ptám zda máš víčko od stejného výrobce jako chladič. S velkou pravděpodobností máš víčko které vůbec nedoseda na těsnící plochu.
MikelLetsGo

#12 Příspěvek od MikelLetsGo »

Woyta píše:Dával jsem novej chladič. 3 víčka netesnila. Na pohled zcela stejná. Pak jsem tady na fóru našel zmínku o nekompatibilite. Tak jsem koupil víčko od výrobce chladič. To už tesnilo. Vzal jsem posuvné měřítko a jednotlivá víčka premeril. Stejně tak hrdla chladičů. Překvapivě docela dost rozdílu.

Proto se ptám zda máš víčko od stejného výrobce jako chladič. S velkou pravděpodobností máš víčko které vůbec nedoseda na těsnící plochu.
Chladič jsem sice mňenil, ale expanzní nádoba zůstala původní, což znamená, že když na ni sedělo víčko předtím, tak bude i potom..takže tam bych asi problém nehledal. ;)
metro

#13 Příspěvek od metro »

Sice si pisal, ze termostat si menil, ale ja som mal tento isty problem na E46 tiez po zohriati mi vyvarilo vodu z pod viecka a nakoniec to bol termostat dal som druhy a bol pokoj, dokonca pri tom vyvierani mi ani teplota na budiku nesla vyssie ako ked je v pracovnej. Takze som ani neveril, ze by to bol termostat, ale bol.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Někde byla tabulka, kde borec měřil teplotu a tlak v systému - 2 bary bylo interpolací snad 140 či kolik... na budíku se hne rucicka ze středu až při 115, pokud si dobre pamatuju...
“Ability is what you're capable of doing.”
Spejbl

#15 Příspěvek od Spejbl »

A když se to vaří, jde to přes chladič, tedy že výstupní hadice z chladiče je teplá?
Je tvrdá horní hadice do chladiče?
To vypadá, jak kdyby se ti tlakoval chladící systém spalinami z válce.
Existuje na to indikátor na zjištění plynů v expanzce.
Odpovědět