Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Upgrade autorádia do BMW E90

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
VIKIN

Upgrade autorádia do BMW E90

#1 Příspěvek od VIKIN »

Ahoj přátelé..
Rád bych věděl, jaká jsou ověřené alternativy místo originálního autorádia Professional (Alpine CD73) do BMW E90 rok 2005.

Vadí mi u původního:
-není USB/SD
-slabý výkon
-nejsou CINCH výstupy na zesilovač

Vyhovuje mi u původního:
-nerušící originální vzhled

Nepotřebuji u nového:
-Android
-Dotyk
-BT
-spárování s telefonem
-2DIN a více

Nejsem nijak náročný na hlavní jednotku, Mé nároky splní nějaké SONY za 2-3000,-Kč. Ale potřebuji u nového:
-Postačí i 1DIN autorádio
-4x50W
-CINCH výstup
-Regulace hlasitosti a pásma subwooferu a nějaký ekvalizér
-Vejde se do něj CD/MP3
-Vstup alespoň na USB, nebo i SD.
-symetrický nenápadný vzhled (u 1DIN i symetrickou redukci)
-oranžové podsvícení

Máte něco vyzkoušeného, co by posloužilo lépe? Děkuji za případné názory.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

Re: Upgrade autorádia do BMW E90

#2 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Novější profi s usb/BT nechceš? Nemá sice cinch a EQ, ale tam beztak skoncis s predelanim celé kabeláže, protože je to paralelně zapojené s basáky...
“Ability is what you're capable of doing.”
VIKIN

#3 Příspěvek od VIKIN »

Profi s BT a s USB je castecna uleva, ale asi by me to stejne nutilo brzo ke zmene.
Diky za namitku skrz paralelni basaky. Mam to chapat tak, ze kdyz si sezenu 1DIN ramecek a redukci na ISO konektor, tak stejne mi ta standardni aparatura s basakama nebude fungovat? Je to vinou jen tech basaku? Ony totiz nebudou uplne nezbytne. Kdyz bych mel radio s CINCHema, tak bude v kufru stejne jiny subwoofer.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Ono je to složitější, problem je hlavně v tom, ze tam budeš mít výšky (když si je dodelas) a 10cm středy ve dveřích (které reálně nelze nutit níž než 150Hz)... v kufru budeš mít sub 30-90Hz a bude ti chybět to pásmo, které většina z nás vnímá jako “basy”.
Ty 20cm (základ jsou 16cm) musí právě být schopné hrát řekneme 80-200 Hz, jinak to bude znít “ploše” nebo v případě subu vzadu prebasovaně a zastřeně.
pavproch

#5 Příspěvek od pavproch »

Možná zbytečný a blbý komentář: jaxem zjistil, když mi v bramborovi1 umřelo OEM rádio Professional, v e91 face MY2011 rádio řídí všechny zvuk, které auto vydává (například parkovací senzory vzadu) - bude to non OEM rádio umět?
PetoK

#6 Příspěvek od PetoK »

Nebude. A prave na to pride, ze nic lepsie ako oem proff neexistuje... tam je proste vela problemov, nebude to ani komunikovat s autom bez CAN adapteru, v ISO nie je spinany plus, atd, atd... o otras dizajne, biednych parametroch tunera, ani nehovoriac...
VIKIN

#7 Příspěvek od VIKIN »

Hanzi diky. No, to uz vypada tak na DSP procesor. To originalni autoradio si nejak poradi s rozdelenim frekvenci mezi basaky pod sedackami a stredy ve dverich? Ze bych sehnal Professional s USB a lepsi 20cm basaky pod sedacky.
VIKIN

#8 Příspěvek od VIKIN »

Vysky dodelam kazdopadne. Pouziji z komponentnich repro o prumeru 13cm, jsou i s vyhybkami. Kez by sel na tapecirunk dveri zezadu nalepit 13cm krouzek a namontovat rovnou ty moje 13cm reproduktory i pres 10cm otvor. Ale hadam, ze bude problem s montazni hloubkou. Jak bys tu aparaturu vyresil s rozumnymi naklady ty? 40t za nove repro s DSP procesorem davat nechci.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Na tyhle experimenty co dům dal kašli, dělal jsem to taky a nefunguje to...
kup profi usb/bt, 2 pásma sadu pro e92 (ano, je problem s hloubkou, uchycení je atyp na 3 díry), zadní repro klidně odpoj, pod sicny 200mm repro (Individual audio nebo dle budgetu, ale jsou opět atyp, nejlepší mají být od Jehnert, je tam problem s velikosti ozvucnice), natahni dozadu 4 kanál kabel, tam dej 4 kanál zesik s hi-in vstupy, zpátky natahni 4 repro kabel tak, ze -
2 kanály na středy a výšky (napojit přímo u A sloupku, vyhybku na hi-pass od 150Hz nahoru),
2 kanály na ty subbasy (napojit u nich, je tam konektor, low-pass 200Hz dolu).
Pak si faderem na rádiu můžeš ladit zesílení basu/výšek dle potřeby.

Jo a musíš nechat nakodovat auto/radio na hifi systém, jinak to už posila různé orezane a zesílené frekvence, aby to ty 10cm série papiráky zvládly pobrat.
VIKIN

#10 Příspěvek od VIKIN »

To zni dobre Hanzi, dekuju za dobre nasmerovani. Usetrils mi cas i penize.
adamReznicek

#11 Příspěvek od adamReznicek »

Jak to funguje? Je potreba koupit komplet radio s tim bluetooth, nebo je nejaka oroginalni krabicka, kterou zpristupnim ty funkce? Existuje nejaky navod?

Ja mam taky professional, ale bez usb/bluetooth, tak to resim bluetooth adapterem, kterej je pripojenej v loketce na aux. Blby ale je, ze nemuzu pres multifunkcni volant prepinat skladby, kdyz to neni primo sparovany s radiem.
VIKIN

#12 Příspěvek od VIKIN »

Tak se mi konečně podařilo sehnat Professionala, který má vzadu vedle černého konektoru ještě ten bílý. K tomu jsem sehnal z Aliexpressu kabel, který má na konci USB konektor. Bohužel se mi na displeji v menu možnost USB nezobrazila. Z Flashky hudbu tudíž nelze načíst. Nevíte, zda se musí rádio ještě nějak nakódovat, nebo kde může být problém? Děkuji.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Měl jsem stejný problém, byl špatný kabel k usb... jiný prodejce z AliX a funguje to dodnes...
adamReznicek

#14 Příspěvek od adamReznicek »

Netusite, jak je to s tim bluetooth?
PetoK

#15 Příspěvek od PetoK »

Musíš vymeniť celé radio za také ktoré to ma v sebe.
VIKIN

#16 Příspěvek od VIKIN »

Hanzi, prodejce z Ali mi pise, ze kabel je potreba nejdrive nakodovat. Taky bych predpokladal, ze by mel fungovat automaticky. Tak nevim, jestli se vymlouva. Levnejsi je zkusit jiny kabel, nez s tim jit kodovat do servisu.

A nevis odkud z Fakra kostky jde signal na zadni reproduktory? Googlil jsem, a vystupy jsou jen na predni stredy/vysky ve dverich a stredobasy pod sedadly. Diky.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Promiň, špatně jsem četl cos psal, pokud usb položku v menu nemáš, musíš nakodovat, já usb viděl, ale nic nenacitalo, ani led na flashce nesvitilo.
Po výměně kabelu za jiný funguje, nacte i větší než 8gb (ofiko max velikost), ale tam to občas blblo (třeba hrálo jen část skladeb).
Radim205D

#18 Příspěvek od Radim205D »

Hanz píše:Novější profi s usb/BT nechceš? Nemá sice cinch a EQ, ale tam beztak skoncis s predelanim celé kabeláže, protože je to paralelně zapojené s basáky...
Hanzi, všiml jsem si, že existují radia professional na Ebay, co mají v popisku bluetooth/USB. To se jedná o plnohodnotný BT i se streamingem hudby a datatextem na displeji ?
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#19 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

BT je jen na HF, mp3 musíš z usb nebo přes aux (imo shit kvalita).
Shodou okolností jsem 3 dny zpátky vytáhnul Match DSP 4k zesilovač a dal to zpátky na rádio - ten rozdíl s/bez zesilovače je asi jako pouštět hudbu přes věž nebo z notebooku... plochý zvuk o ničem...
VIKIN

#20 Příspěvek od VIKIN »

Hanz píše:BT je jen na HF, mp3 musíš z usb nebo přes aux (imo shit kvalita).
Shodou okolností jsem 3 dny zpátky vytáhnul Match DSP 4k zesilovač a dal to zpátky na rádio - ten rozdíl s/bez zesilovače je asi jako pouštět hudbu přes věž nebo z notebooku... plochý zvuk o ničem...
Vymenil jsem subwoofery, stredy ve dverich, pridal vysky. Vse MTX TX.6BMW. Rozdil vnimam jen v tech vyskach. Radio nejde skoro zesilit. Zesilovac je nutny. A subwoofery musis prepolovat. Puvodni 16cm maji reprak dolu. Nove nahoru. Takze by to hralo opacne, dynamika spatna.
Odpovědět