Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Upgrade autorádia do BMW E90
Upgrade autorádia do BMW E90
Ahoj přátelé..
Rád bych věděl, jaká jsou ověřené alternativy místo originálního autorádia Professional (Alpine CD73) do BMW E90 rok 2005.
Vadí mi u původního:
-není USB/SD
-slabý výkon
-nejsou CINCH výstupy na zesilovač
Vyhovuje mi u původního:
-nerušící originální vzhled
Nepotřebuji u nového:
-Android
-Dotyk
-BT
-spárování s telefonem
-2DIN a více
Nejsem nijak náročný na hlavní jednotku, Mé nároky splní nějaké SONY za 2-3000,-Kč. Ale potřebuji u nového:
-Postačí i 1DIN autorádio
-4x50W
-CINCH výstup
-Regulace hlasitosti a pásma subwooferu a nějaký ekvalizér
-Vejde se do něj CD/MP3
-Vstup alespoň na USB, nebo i SD.
-symetrický nenápadný vzhled (u 1DIN i symetrickou redukci)
-oranžové podsvícení
Máte něco vyzkoušeného, co by posloužilo lépe? Děkuji za případné názory.
Rád bych věděl, jaká jsou ověřené alternativy místo originálního autorádia Professional (Alpine CD73) do BMW E90 rok 2005.
Vadí mi u původního:
-není USB/SD
-slabý výkon
-nejsou CINCH výstupy na zesilovač
Vyhovuje mi u původního:
-nerušící originální vzhled
Nepotřebuji u nového:
-Android
-Dotyk
-BT
-spárování s telefonem
-2DIN a více
Nejsem nijak náročný na hlavní jednotku, Mé nároky splní nějaké SONY za 2-3000,-Kč. Ale potřebuji u nového:
-Postačí i 1DIN autorádio
-4x50W
-CINCH výstup
-Regulace hlasitosti a pásma subwooferu a nějaký ekvalizér
-Vejde se do něj CD/MP3
-Vstup alespoň na USB, nebo i SD.
-symetrický nenápadný vzhled (u 1DIN i symetrickou redukci)
-oranžové podsvícení
Máte něco vyzkoušeného, co by posloužilo lépe? Děkuji za případné názory.
Re: Upgrade autorádia do BMW E90
Novější profi s usb/BT nechceš? Nemá sice cinch a EQ, ale tam beztak skoncis s predelanim celé kabeláže, protože je to paralelně zapojené s basáky...
“Ability is what you're capable of doing.”
Profi s BT a s USB je castecna uleva, ale asi by me to stejne nutilo brzo ke zmene.
Diky za namitku skrz paralelni basaky. Mam to chapat tak, ze kdyz si sezenu 1DIN ramecek a redukci na ISO konektor, tak stejne mi ta standardni aparatura s basakama nebude fungovat? Je to vinou jen tech basaku? Ony totiz nebudou uplne nezbytne. Kdyz bych mel radio s CINCHema, tak bude v kufru stejne jiny subwoofer.
Diky za namitku skrz paralelni basaky. Mam to chapat tak, ze kdyz si sezenu 1DIN ramecek a redukci na ISO konektor, tak stejne mi ta standardni aparatura s basakama nebude fungovat? Je to vinou jen tech basaku? Ony totiz nebudou uplne nezbytne. Kdyz bych mel radio s CINCHema, tak bude v kufru stejne jiny subwoofer.
Ono je to složitější, problem je hlavně v tom, ze tam budeš mít výšky (když si je dodelas) a 10cm středy ve dveřích (které reálně nelze nutit níž než 150Hz)... v kufru budeš mít sub 30-90Hz a bude ti chybět to pásmo, které většina z nás vnímá jako “basy”.
Ty 20cm (základ jsou 16cm) musí právě být schopné hrát řekneme 80-200 Hz, jinak to bude znít “ploše” nebo v případě subu vzadu prebasovaně a zastřeně.
Ty 20cm (základ jsou 16cm) musí právě být schopné hrát řekneme 80-200 Hz, jinak to bude znít “ploše” nebo v případě subu vzadu prebasovaně a zastřeně.
- pavproch
Možná zbytečný a blbý komentář: jaxem zjistil, když mi v bramborovi1 umřelo OEM rádio Professional, v e91 face MY2011 rádio řídí všechny zvuk, které auto vydává (například parkovací senzory vzadu) - bude to non OEM rádio umět?
Nebude. A prave na to pride, ze nic lepsie ako oem proff neexistuje... tam je proste vela problemov, nebude to ani komunikovat s autom bez CAN adapteru, v ISO nie je spinany plus, atd, atd... o otras dizajne, biednych parametroch tunera, ani nehovoriac...
Hanzi diky. No, to uz vypada tak na DSP procesor. To originalni autoradio si nejak poradi s rozdelenim frekvenci mezi basaky pod sedackami a stredy ve dverich? Ze bych sehnal Professional s USB a lepsi 20cm basaky pod sedacky.
Vysky dodelam kazdopadne. Pouziji z komponentnich repro o prumeru 13cm, jsou i s vyhybkami. Kez by sel na tapecirunk dveri zezadu nalepit 13cm krouzek a namontovat rovnou ty moje 13cm reproduktory i pres 10cm otvor. Ale hadam, ze bude problem s montazni hloubkou. Jak bys tu aparaturu vyresil s rozumnymi naklady ty? 40t za nove repro s DSP procesorem davat nechci.
Na tyhle experimenty co dům dal kašli, dělal jsem to taky a nefunguje to...
kup profi usb/bt, 2 pásma sadu pro e92 (ano, je problem s hloubkou, uchycení je atyp na 3 díry), zadní repro klidně odpoj, pod sicny 200mm repro (Individual audio nebo dle budgetu, ale jsou opět atyp, nejlepší mají být od Jehnert, je tam problem s velikosti ozvucnice), natahni dozadu 4 kanál kabel, tam dej 4 kanál zesik s hi-in vstupy, zpátky natahni 4 repro kabel tak, ze -
2 kanály na středy a výšky (napojit přímo u A sloupku, vyhybku na hi-pass od 150Hz nahoru),
2 kanály na ty subbasy (napojit u nich, je tam konektor, low-pass 200Hz dolu).
Pak si faderem na rádiu můžeš ladit zesílení basu/výšek dle potřeby.
Jo a musíš nechat nakodovat auto/radio na hifi systém, jinak to už posila různé orezane a zesílené frekvence, aby to ty 10cm série papiráky zvládly pobrat.
kup profi usb/bt, 2 pásma sadu pro e92 (ano, je problem s hloubkou, uchycení je atyp na 3 díry), zadní repro klidně odpoj, pod sicny 200mm repro (Individual audio nebo dle budgetu, ale jsou opět atyp, nejlepší mají být od Jehnert, je tam problem s velikosti ozvucnice), natahni dozadu 4 kanál kabel, tam dej 4 kanál zesik s hi-in vstupy, zpátky natahni 4 repro kabel tak, ze -
2 kanály na středy a výšky (napojit přímo u A sloupku, vyhybku na hi-pass od 150Hz nahoru),
2 kanály na ty subbasy (napojit u nich, je tam konektor, low-pass 200Hz dolu).
Pak si faderem na rádiu můžeš ladit zesílení basu/výšek dle potřeby.
Jo a musíš nechat nakodovat auto/radio na hifi systém, jinak to už posila různé orezane a zesílené frekvence, aby to ty 10cm série papiráky zvládly pobrat.
To zni dobre Hanzi, dekuju za dobre nasmerovani. Usetrils mi cas i penize.
- adamReznicek
Jak to funguje? Je potreba koupit komplet radio s tim bluetooth, nebo je nejaka oroginalni krabicka, kterou zpristupnim ty funkce? Existuje nejaky navod?
Ja mam taky professional, ale bez usb/bluetooth, tak to resim bluetooth adapterem, kterej je pripojenej v loketce na aux. Blby ale je, ze nemuzu pres multifunkcni volant prepinat skladby, kdyz to neni primo sparovany s radiem.
Ja mam taky professional, ale bez usb/bluetooth, tak to resim bluetooth adapterem, kterej je pripojenej v loketce na aux. Blby ale je, ze nemuzu pres multifunkcni volant prepinat skladby, kdyz to neni primo sparovany s radiem.
Tak se mi konečně podařilo sehnat Professionala, který má vzadu vedle černého konektoru ještě ten bílý. K tomu jsem sehnal z Aliexpressu kabel, který má na konci USB konektor. Bohužel se mi na displeji v menu možnost USB nezobrazila. Z Flashky hudbu tudíž nelze načíst. Nevíte, zda se musí rádio ještě nějak nakódovat, nebo kde může být problém? Děkuji.
Měl jsem stejný problém, byl špatný kabel k usb... jiný prodejce z AliX a funguje to dodnes...
- adamReznicek
Netusite, jak je to s tim bluetooth?
Musíš vymeniť celé radio za také ktoré to ma v sebe.
Hanzi, prodejce z Ali mi pise, ze kabel je potreba nejdrive nakodovat. Taky bych predpokladal, ze by mel fungovat automaticky. Tak nevim, jestli se vymlouva. Levnejsi je zkusit jiny kabel, nez s tim jit kodovat do servisu.
A nevis odkud z Fakra kostky jde signal na zadni reproduktory? Googlil jsem, a vystupy jsou jen na predni stredy/vysky ve dverich a stredobasy pod sedadly. Diky.
A nevis odkud z Fakra kostky jde signal na zadni reproduktory? Googlil jsem, a vystupy jsou jen na predni stredy/vysky ve dverich a stredobasy pod sedadly. Diky.
Promiň, špatně jsem četl cos psal, pokud usb položku v menu nemáš, musíš nakodovat, já usb viděl, ale nic nenacitalo, ani led na flashce nesvitilo.
Po výměně kabelu za jiný funguje, nacte i větší než 8gb (ofiko max velikost), ale tam to občas blblo (třeba hrálo jen část skladeb).
Po výměně kabelu za jiný funguje, nacte i větší než 8gb (ofiko max velikost), ale tam to občas blblo (třeba hrálo jen část skladeb).
Hanzi, všiml jsem si, že existují radia professional na Ebay, co mají v popisku bluetooth/USB. To se jedná o plnohodnotný BT i se streamingem hudby a datatextem na displeji ?Hanz píše:Novější profi s usb/BT nechceš? Nemá sice cinch a EQ, ale tam beztak skoncis s predelanim celé kabeláže, protože je to paralelně zapojené s basáky...
BT je jen na HF, mp3 musíš z usb nebo přes aux (imo shit kvalita).
Shodou okolností jsem 3 dny zpátky vytáhnul Match DSP 4k zesilovač a dal to zpátky na rádio - ten rozdíl s/bez zesilovače je asi jako pouštět hudbu přes věž nebo z notebooku... plochý zvuk o ničem...
Shodou okolností jsem 3 dny zpátky vytáhnul Match DSP 4k zesilovač a dal to zpátky na rádio - ten rozdíl s/bez zesilovače je asi jako pouštět hudbu přes věž nebo z notebooku... plochý zvuk o ničem...
Vymenil jsem subwoofery, stredy ve dverich, pridal vysky. Vse MTX TX.6BMW. Rozdil vnimam jen v tech vyskach. Radio nejde skoro zesilit. Zesilovac je nutny. A subwoofery musis prepolovat. Puvodni 16cm maji reprak dolu. Nove nahoru. Takze by to hralo opacne, dynamika spatna.Hanz píše:BT je jen na HF, mp3 musíš z usb nebo přes aux (imo shit kvalita).