Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW Z3 autovlak Praha-Košice

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sovaja

BMW Z3 autovlak Praha-Košice

#1 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

měj bych takový nezvyklý dotaz. Začal jsem řešit letní dovolenou a má idea je nechat se odvézt autovlakem do Košic a cestu zpět už jet po svých.

Tak a teď nastává problém. V přepravních podmínkách pro autovlak je totiž uvedeno, že kabriolety nepřepravují. Nicméně to je tak prapodivně napsáno, že není jisté, zda všechny kabriolety a nebo pouze některé. Takže jsem si zavolal do ČD, kde mě slečna potvrdila, že to je OK...ale jistá si moc nebyla. Pro jistotu jsem napsal ještě na infolinku a odtud mě přišla odpověď, že ani náhodou....(nicméně je vidět, že slečna věnovala mému dotazu svých 30 vteřin......)

dle přepravních podmínek pro autovlak platí:
S ohledem na bezpečnost železničního provozu, konstrukčních parametrů autovozů, uchycení vozidel, konstrukce ramp a k dalším technickým a administrativním podmínkám není povolena přeprava:
vozidel s odnímatelnou střechou nebo nástavbou, která není součásti kapotování vozidla (především kabriolety, dodávky a pickupy s odnímatelnou laminátovou, plastovou, hliníkovou, kombinovanou střechou, plachtovou nebo jinou nekovovou střechou),

Tak a teď co dále.
Na icabrio jsem našel info, že to je nesmysl, že se nechali přepojovat na infolince dále a dále a někdo jim to v ČD odsouhlasil. Na youtube vidím videa, jak staré Felicie cabrio najíždí na vagón.......tak fakt nevím:-(.

Mám dvě otázky.......

1) zda už někdo zkoušel se Z3 a nebo Z4 jet autovlakem........

2) druhá otázka je, zda se tam vůbec dostanu s tím nízkým podvozkem, tak zda to opět někdo již nezkoušel.

Opravdu mě připadá prapodivné, že by nechtěli vzít kabrio. Osobně vidím jako nejpravděpodobnějšího uživatele této služby jako motorkáře a nebo právě někoho takového, kdo jede různým prapodivným vozidlem někam na výlet.....

díky
Sovaja

Re: BMW Z3 autovlak Praha-Košice

#2 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak jak je mým zvykem, tak si odpovím sám:-).

Potvrzeno z vyšších míst ČD, kabriolety na autovlak nevezmou a to prý bez výjimky. Takže smolík a jdu zrušit rezervované hotely.....:-(....škoda

mějte se
PetoK

#3 Příspěvek od PetoK »

A prečo si neurobis normálny výlet, kľudne aj po okreskach, ved v kabriu je radosť cestovať a spoznávať krajinu... Ver tomu ze na cz aj SK je veľa veľa pekných miest, kde sa oplatí staviť, možno si aj urobiť nejaký výlet, a potom pokračovať ďalej...
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

není povolena přeprava:
vozidel s odnímatelnou střechou nebo nástavbou, která není součásti kapotování vozidla (především kabriolety, dodávky a pickupy s odnímatelnou laminátovou, plastovou, hliníkovou, kombinovanou střechou, plachtovou nebo jinou nekovovou střechou),
no to je hovadina, tohle je typickej státní podnik, radší nebudeme nic dělat, abysme nic nepokazili... a to mám vláčky fakt rád

ale jak to tam píšou, tak ta střecha u Z3 je součástí kapotování vozidla, není přece odmínatelná, jen stahovatelná, ok, s hardtopem by to, podle toho, co píšou nešlo... jako, u Z4 E89 by tě s tou plechovou taky chtěli vyhodit??

jinak za mě super nápad, proč se mlátit po D1, když si můžeš dát ve vlaku :pivo:

a tohle je co?
https://www.idnes.cz/auto/historie/sraz ... jetiny_fdv

:smich2: :smich2: :smich2: tak tady je důvod
https://www.cd.cz/dalsi-sluzby/autovlak ... ce/-26830/
Proč není možné přepravovat otevřené automobily, pick-upy, kabriolety a další vozidla?
S ohledem na rychlost vlaku 160 km/h není možné přepravovat otevřené automobily nebo automobily s naloženým nákladem, který se může za jízdy uvolnit. Automobily jsou přepravovány zádí vpřed vysokou rychlostí a může dojít k uvolnění některých částí automobilu a ohrožení bezpečnosti provozu. U veteránů nebo kabrioletů s odnímatelnou střechou může dojít k jejímu odtržení a poškození vozidla. Není povoleno přepravovat ani pick-upy se zakrytým nákladovým prostorem s ohledem na možnost uvolnění zakrytování při rychlosti 160 km/h a přepravě automobilů zádí ve směru jízdy.
ono jak tam na hlaváku najíždíš na vagony jedním směrem, tak pak ten vlak jede směrem opačným a veze ty auta pozadu :lol: :lol:

Sovaja - kdybys je ukecal, že tam nacouváš, tak by tě měli pustit :D
645Ci Cabrio Saphirschwarz
Z3 Coupé 2.8 Topasblau
X6 30d Saphirschwarz
Sovaja

#5 Příspěvek od Sovaja »

Máš pravdu, klasika podnik, kde to zamrzlo po revoluci....nebo možná ještě dříve.

Kouknu na stránky OBB a jak krásně se mě tam o bavouše postarají, velikost auta si doplní web, nic moc nemusím vypisovat......paráda. Akorát jedou z Vídně, což není špatné. Ale trošku mám obavy z aktuální s situace, aby to vše klaplo. No, asi autovlakem až příští rok.
Také je otázka, jak se tam nacpat s Z3. Už jsem uvažoval, že to na Hlavák někdy večer pojedu zkusit, zda na tu rampu vůbec najedu:-). V Alpách loni to byla pohoda, když jsem najížděl na vlak v tunelu, tam to byl krásný betonový pozvolný nájezd a na vlak se najíždělo zboku, to bylo fajn. Tady je to celkem dost kopec a tam bych přišel s nárazník....asi:-).

Já chápu, že by to mohla být komplikace a že pravděpodobně si už někdo stěžoval a proto to ruší, ale asi by se to dalo udělat i jinak. Kupříkladu dávat kabriolety pouze dolů na vagón, atd....

Jediné, co mě mrzí, že mě tím zkazili dovolenou. Měl jsem to tak krásně promyšlené...... Upřímně jet celou D1 tam a celou zase zpět, to by mě jeblo. Na příští rok jsem si říkal, že kdyby to bylo fajn, jel bych to samé, ale spodem, přes Maďara....

No nic, musím vymyslet jinou lokalitu na výlet.....ve hře je opět Rakousko/Itálie/Švýcarsko, Holandsko nebo Polsko k moři........ještě by mě lákalo Švédsko a Norsko, ale na to nejsou momentálně podmínky, čas......a asi ani chuť na letošek v této situaci.....

díky
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

https://www.cd.cz/assets/dalsi-sluzby/a ... ovlaky.pdf

tady když si dá člověk vyhledat slovo kabriolet, tak najde informace, že:
1.2.5. Umístění vozidel v autovlaku
Vozidla se přepravují na dolní a horní plošině na autovoze. Pro jednotlivé relace platí
specifické podmínky. Obecně však platí, že vozidla s nekovovou/kovovou
neodnímatelnou střechou typu kabriolet, motocykly a motocykly s přívěsným vozíkem
(sajdkára), tříkolky a vozidla se střešní nástavbou (typ karoserie např. pick- up, van, s
úpravou střechy pro vyšší náklad) se přepravují na spodní plošině vozu.
1.2.6. Nepovolená přeprava
S ohledem na bezpečnost železničního provozu, konstrukčních parametrů autovozů,
uchycení vozidel, konstrukce ramp a k dalším technickým a administrativním podmínkám
není povolena přeprava:
- vozidel s odnímatelnou střechou nebo nástavbou, která není součásti kapotování
vozidla (především kabriolety, dodávky a pickupy s odnímatelnou laminátovou,
plastovou, hliníkovou, kombinovanou střechou, plachtovou nebo jinou nekovovou
střechou),
z toho mi vyplývá, jak jsem psal, že ti Z3 vezmou, ale třeba 911 Speedster s tou nandavací plachtou ne
1.2.6. Nepovolená přeprava
S ohledem na bezpečnost železničního provozu, konstrukčních parametrů autovozů,
uchycení vozidel, konstrukce ramp a k dalším technickým a administrativním podmínkám
není povolena přeprava:
- otevřených vozidel (kabriolet, off-road), která nemají sklápěcí přední sklo (hrozí
vymáčknutí a vypadnutí skla při jízdě zádí vpřed),
ale musíš ji mít nataženou, nemůžeš nechat auto otevřený, u Jeepu stačí ale sklopit přední sklo

a ve finále
1.2.7. Předměty umístěné v autě
Věci, které si cestující vezme s sebou, mohou po dobu přepravy zůstat v automobilu,
pokud se nejedná o věci, které jsou podle článku 15 Jednotných právních předpisů pro
Smlouvu o mezinárodní železniční přepravě cestujících a zavazadel (CIV) z přepravy
jako zavazadlo vyloučené, anebo které odporují celním nebo jiným správním a úředním
ustanovením. Z bezpečnostních důvodů není doporučeno nechávat po dobu přepravy
v automobilu cennosti, drahou elektroniku, počítače a doklady. Je zakázáno ponechat
v otevřených automobilech (kabriolet,
off-road, pickup, polootevřené dodávky aj.)
jakékoli volně ležící předměty a náklad, které nejsou součástí konstrukce vozidla
(lahve, tašky, lana, sekyrky, lopaty, kanystry, žebříky, nářadí apod.) a nejsou pevně
připevněny ke konstrukci vozidla.
si trochu protiřečí, resp. musí jít o kabria bez předního skla, Renault Spyder...
645Ci Cabrio Saphirschwarz
Z3 Coupé 2.8 Topasblau
X6 30d Saphirschwarz
vita11 Moderátor
Moderátor

#7 Příspěvek od vita11 Moderátor »

A paradoxně Z3 s nataženou plátěnou střechou by ti měli vzít, ale s hardtopem (který je přišroubovaný a nemá se s ním co stát) nevezmou :D
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Sovaja

#8 Příspěvek od Sovaja »

No, jak jsem psal. Nejdříve jsem volal na infolinku, tam zamítnutí. Pak ofiko email na infolinku a opět zamítnutí a pak jsem už zcela soukromě dohnal kamaráda z ČT, že zavolal tiskového mluvčího ČD a ten potvrdil, že nee.

Čímž jsem to vzdal, protože vše naplánovat a pak se dohadovat, zda mě naloží a nebo ne, to se mě fakt nechtělo. A ještě bych se tam zadrhnul podvozkem, tak to už bych byl za úplnýho vola:-).

Spíš je škoda, že ty kabria zaříznou, protože zrovna kabriolety bych odhadnul, že v sezóně musí docela frčet....tedy kromě motorek, tam ten směr Ukrajina a nebo dolu Albánie je jasnej. Brácha autovlakem jel několikrát, ale ještě kdysi motorkou.....

Nemá smysl se rozčilovat, už jsem to překousnul:-).....a jdu očumovat nějakou jinou zem na mapě s rozumnou cenou za ubytko a něčím, co bude zajímavé na okukování z kabrouše:-).
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

takže.. update: forum/viewtopic.php?f=32&t=106313

Jak čtu zpětně asi jim vadil i odnímatelnej hardtop, natož stan do kterýho může nafoukat, poškodit, někdo se při přepravě vloupat atd.. Osobně bych se tam ale nebál přijet s plechovou nataženou střechou E93 apod. (v tom okamžiku to nepovažuju za cabrio :) ) a imno ani s hardtopem.
Pokud nekontrolujou TP, kdo ho z ČD lidí například E36 od coupé pozná ?
Odpovědět