Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

[vyřešeno] e46 Pravý blinkr občas bliká jako kdyby byla ...

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
TurboShnek

[vyřešeno] e46 Pravý blinkr občas bliká jako kdyby byla ...

#1 Příspěvek od TurboShnek »

Zdravím,

e46 320d, rok 2000 před face lift

Občas když zapnu pravý blinkr, pravá šipka na palubní desce chvíli bliká 2x rychleji než má, jako kdyby byla prasklá žárovka a po něklika vteřinách vše začne fungovat jak má. Žádná žárovka však prasklá není... Dělá to většinou ihned po startu ale občas i během dlouhé jízdy.

- Vyměnil jsem všechny žárovky za nové (obyčejné, ne LED).
- Prosvítil jsem zem všech konektorů jak vpředu, na blatníku tak i v zadním světle, zkoušel jsem při tom tahat za dráty, atd. ale kontakty jsou v pořádku.
- Konektory jsou bez koroze.
- Vyhořelá zem na pravém zadním světle je opravená a v pořadku.

Má někdo nějaké nápady? :(
Naposledy upravil(a) TurboShnek dne pon 01.04.2024 20:11, celkem upraveno 1 x.
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

Re: e46 Pravý blinkr občas bliká jako kdyby byla prasklá žár

#2 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

U mě to občas udělalo v E46 facelift také... ale rozsvítily se mi u toho kontrolky zadních světel na palubce. Jenže přesně jak říkáš, po vteřině to pozhasínalo a blinkry začaly blikat, jak mají. Přijde mi to, jak kdyby si check control na chvíli myslel, že jsou žárovky vadné (u faceliftu LEDky), načež při další kontrole zjistil, že vlastně ne.
TurboShnek

#3 Příspěvek od TurboShnek »

Máš pravdu, počítač si opravdu myslí že jedna ze žárovek nefunguje, potom jí zkontroluje ještě jednou a usoudí že funguje. Nevím jaký je tam algoritmus ale musí tam být proměnlivá rozmezí přijatelného odporu (protože počítač kontroluje žárovky podle odporu) a ještě je tam paravděpodobně jedna proměnlivá nejnižšího přijatelného odporu který je mnohem nižší než rozmezí přijatelného odporu. Pravděpodobně poprvé nachází že žárovka není v přijatelném rozmezí což ihned aktivuje to rychlé blikání a za několik vteřin jí zkontroluje znovu aby se rozhodl jestli zapnout světýlko na palubní desce, zjistí že odpor není pod nejnižší přijatelnou hranicí, světýlko se nezapne a ryhlé blykání se zase vypne. Nevím proč to tak naprogramovali ale je to tak. :D

Zjistil jsem že v zadním světle byla žárovka značky Waigeer z číny a pravděpodobně nemá spravný odpor nebo dotek, nevím :? tak jsem dnes koupil všechny nové žárovky do všech světel od Bosche a ty staré zahodil. Zatím to nedělá, budu to pozorovat dál... :D
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Kdyby se to opakovalo, mrkni na kostry zadnich svetel - primo v konektoru.
TurboShnek

#5 Příspěvek od TurboShnek »

Fx píše:Kdyby se to opakovalo, mrkni na kostry zadnich svetel - primo v konektoru.
Stalo se to zase tak jsem prosvítil tu zem v konetkrou a vypadá dobře. :unsure: Napadá mně, pokud by byla špatná zem v celém zadním světle tak my mi počítač psal že nejdou všechny žárovky a ne jenom blinkr. Možna je problém v plusu a ne zemi. Zítra se na to podívám ještě jednou. :wacko:
Jergus

#6 Příspěvek od Jergus »

No a nebo ještě zkus tu nejjednodušší úpravu, v objímce napruž ten plíšek, co tvoří kontakt na střed žárovky a malinko přihni i objímku, ať tam ta žárovka jde trošku fest. Tím (v domácích podmínkách) jednoduše zlepšíš kontakt žárovky s objímkou (předpokládám, že tu objímku ani středový kontakt nemáš zoxidované). Volné žárovky jsou občas příčinou tohoto chování a pak také můžou častěji praskat, když se viklají v objímce. Jo a zkontroluj a ev. to udělej u všech blinkrů na té straně, co zlobí.
TurboShnek

#7 Příspěvek od TurboShnek »

Jergus píše:No a nebo ještě zkus tu nejjednodušší úpravu, v objímce napruž ten plíšek, co tvoří kontakt na střed žárovky a malinko přihni i objímku, ať tam ta žárovka jde trošku fest. Tím (v domácích podmínkách) jednoduše zlepšíš kontakt žárovky s objímkou (předpokládám, že tu objímku ani středový kontakt nemáš zoxidované). Volné žárovky jsou občas příčinou tohoto chování a pak také můžou častěji praskat, když se viklají v objímce. Jo a zkontroluj a ev. to udělej u všech blinkrů na té straně, co zlobí.
To je výborný nápad :Pohar: , zítra to provedu. Kontakty jsou jako nové, žádná oxidace. To praskání žárovek je taky zajímavé. U mého auta pravidelně každý rok praská žárovka v pravém potkávacím světle. Vždycky na jaře nebo na podzim. :lol: Už jsem zkoušel Bosch, Tesla a teď Hella žárovky ale pořád to samý. Možná to bylo vadným regulátorem napětí, ten nedávno odešel a namontoval jsem nový tak že uvidíme. :lol:
TurboShnek

#8 Příspěvek od TurboShnek »

Tak jsem na to náhodou jeden večer přišel. :lol: Všíml jsem si že pravé zadní světlo svít o tochu míň než to levé a přišel jsem na to že je tak napůl vyhořelý kolík země v konektoru světla a dělá to jenom když se zatáhne za hnědý kabel země. Nebyl natolik vyhořelý aby to bylo vidět nebo aby přestalo svítit světlo ale dost na to aby způsobil pokles napětí.

Opravil jsem to klasicky tím že jsem zem přídělal prímo ke světlu očkem a šroubem.

Ale měl jsem pravdu o tom algoritmu. :lol: Počítač při startu nějdřív kontroluje jestli je odpor pod přijatelnou hranicí a zapne ryhlé blikání ale za vteřinu ten obvod zkontroluje zase a když zjistí že odpor není uplně pod spodní hranicí tak to zase vypne.
Odpovědět