Jelikož v této sekci tento problém ještě není zmíněn, rozhodl jsem se podělit o zkušenost, kterou jsem minulý týden získal, třeba někomu v budoucnu pomůže.
Závada: přestalo fungovat topení - na ovládacím panelu vše ok, ale motor ventilátoru vůbec nereagoval. Paměť závad ŘJ bez chyb, na test ventilátoru přesto žádná odpověď.
Prvotní diagnóza - špatný ventilátor - cena dílu 3-4 tis. + náročná výměna. Prohledáním zdejšího fóra a taky několika podobných německých jsem narazil na podobný problém, který způsobuje nefunkční regulátor otáček ventilátoru, tzv. ježek (německy Igel nebo Gebläseendstufe).
Objednal jsem tedy ježka od firmy Valeo (cena 1.800,-), výměna vcelku jednoduchá. Ventilátor pak sice běžel, ale jeho zapnutí a každé zvýšení otáček bylo provázeno silným drnčivým zvukem. Po konzultaci s Fikopem (tímto mu ještě jednou díky) jsme usoudili, že i nový ježek je špatný a objednal jsem ten samý díl, tentokrát však od firmy Febi (cena asi 2.200,-). Ventilátor od té doby běží opět tak, jak má.
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
X5 E53 - problém s topením
-