Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 - Dešť-senzor

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
micko525

#1 Příspěvek od micko525 »

Ahoj chci se zeptat,jak se nastavuje dešťový senzor na E39 r.v. 99 nebo jak se zkusí jestli vůbec funguje,případně jestli ne čím by to mohlo být.Zkoušel jsem to nastavovat podle BMW návodu co jsem dostal k autu ale nic,připadá mi že to stírá normálně jako ciklovač,navíc na té páčce stěračů by se mělo nastavovat rychlost itervalů stírání a to taky asi nefunguje,stírá pořád stejně.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Na páčce stěračů pod volantem je přepínač - ten dej úplně (nadoraz) dolů.
Při zapnutém zapalování dáš páčku stěračů z polohy "vše vypnuto" do první polohy nahoru a tím přepínačem na páčce jednou cvakni nahoru. Tím by se měl aktivovat dešťový senzor na skle, t.j. stěrače stírají podle množství vody na skle. Vyzkoušet se to dá, když na senzor naleješ trochu vody, stěrače by měli jednou setřít. Takže pokud prší trochu, stěrače občas setřou podle množství vody, která se na skle usazuje. Pokud pršet přestane, stěrače stírat přestanou a pokud dojedeš auto před sebou, které vodu ze silnice rozvíří, stěrače zase sami začnou stírat. Pokud to nefunguje takto - senzor nefunguje.

Pokud dáš páčku do další, (druhé) polohy, stěrače budou fungovat na cyklovač, interval se reguluje tím přepínačem na páčce a u E39 a vyšší je interval závislý i od rychlosti vozu.

Další polohy páčky jsou trvalý pomalý a trvalý rychlý chod, ale to už asi víš.
libovka

#3 Příspěvek od libovka »

starML píše:Na páčce stěračů pod volantem je přepínač - ten dej úplně (nadoraz) dolů.
Při zapnutém zapalování dáš páčku stěračů z polohy "vše vypnuto" do první polohy nahoru a tím přepínačem na páčce jednou cvakni nahoru. Tím by se měl aktivovat dešťový senzor na skle, t.j. stěrače stírají podle množství vody na skle. Vyzkoušet se to dá, když na senzor naleješ trochu vody, stěrače by měli jednou setřít. Takže pokud prší trochu, stěrače občas setřou podle množství vody, která se na skle usazuje. Pokud pršet přestane, stěrače stírat přestanou a pokud dojedeš auto před sebou, které vodu ze silnice rozvíří, stěrače zase sami začnou stírat. Pokud to nefunguje takto - senzor nefunguje.

Pokud dáš páčku do další, (druhé) polohy, stěrače budou fungovat na cyklovač, interval se reguluje tím přepínačem na páčce a u E39 a vyšší je interval závislý i od rychlosti vozu.

Další polohy páčky jsou trvalý pomalý a trvalý rychlý chod, ale to už asi víš.

Popsal si to hezky,ale to by páčka stěračů musela mít 4 polohy,ale ona má jen tři polohy.
První polaha je deštový senzor (pokud není senzor je to klasický cyklovač)kolečkem na páčce se šteluje citlivost.Druhá poloha je pomalá a třetí je rychlá.

Pokud je deštový senzor v poruše tak jednotka přepne na cyklovač.Mě se to stalo,tak jsem zajel do BMW a na diagnostice mi to nakonfigurovali.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Máš pravdu, dešťový senzor a cyklovač jsou jedna poloha - díky za opravu
Obrázek
KamilAC

#5 Příspěvek od KamilAC »

Já mám prozměnu ten problém, že když přepnu na dešťový senzor, tak to stírá v jakýkoliv poloze kolečka stejnou intenzitou a to i když je suchý sklo a neprší...
libovka

#6 Příspěvek od libovka »

Kamil328i píše:Já mám prozměnu ten problém, že když přepnu na dešťový senzor, tak to stírá v jakýkoliv poloze kolečka stejnou intenzitou a to i když je suchý sklo a neprší...

Já měl E39 a ted mám X5.Oba měli dešták a funguje to divně.Přesně jak píšeš,at dám kolečko kamkoli tak to stírá furt stejně.Zlatej cyklovač.
eric
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od eric »

Mě to taky fungoje divně,prostě jako klasickej cyklovač,přitom dešťák by tam měl bejt,je to ta modrá tečka z venku na skle,né?!
libovka

#8 Příspěvek od libovka »

Pod zrcátkem na skle musíš mít takovou obdelníkovou krabičku.Zvenku je to obdelník cca 4x6 cm.
eric
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od eric »

libovka píše:Pod zrcátkem na skle musíš mít takovou obdelníkovou krabičku.Zvenku je to obdelník cca 4x6 cm.

Jj,to přesně mám.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Nemáš náhodou už vyměňované přední sklo ? Má stejný datum výroby jako všechna ostatní ? Když jsem měnil okno (kamínek) u soukromníka, tak taky nevěděl jak ten senzor sundat a kam ty dráty připojit.

Obrázek
eric
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od eric »

starML píše:Nemáš náhodou už vyměňované přední sklo ? Má stejný datum výroby jako všechna ostatní ? Když jsem měnil okno (kamínek) u soukromníka, tak taky nevěděl jak ten senzor sundat a kam ty dráty připojit.

Obrázek

Na to jsem nekoukal,zejtra kouknu.
adam

#12 Příspěvek od adam »

Mně funguje senzor naprosto perfektně. Mění rychlost, vypíná stěrače, zapíná stěrače. Takže pokud vám to funguje jako cyklovač tak to máte rozbitý :D
stallker

#13 Příspěvek od stallker »

měl jsem ten samej problém, taky to jelo jako klasickej cyklovač, tak jsem zajel do bmw, na diagnostice mu to dešťák ani nenašlo, tak mi vytiskl výbavu a zjistili jsme že tam je dodělanej.

tak ho akorát rozebral, napojil zpátky, ale když jsme ho zkoušeli na místě tak furt nic, ale když jsem jel včera poprvé v dešti od té doby, tak jsem přepl na první polohu, pootočil kolečkem a hle - sensor fachá jak má :) - takže asi špatnej kontakt

stačí když je aktivovanej zakrejt ho z venku rukou(úplně přitisknout na sklo) a stěrače okamžitě stírnou :wink:
Birkoff

#14 Příspěvek od Birkoff »

Pokud vám to stírá pořád stejně (jako jednorychlostní cyklovač) tak je problém v senzoru. Podle TIS je dokonce houfně měnily. Po výměně je třeba provést inicializaci (dokonce 2x, zdroj TIS). Pak by to mělo být OK. Na diagnostice by měl "být vidět" a měl by komunikovat.
A k té páčce: nechávám ji v poloze 1 (cyklovač/senzor) a když začne pršet, tak cvaknu 1x kolečkem a je aktivováno. Bacha na myčky!!! (varování je i v manuálu). Podle manuálu jsou nejméně tři způsoby aktivace senzoru:
1. posunout páčku z polohy 0 na 1 a cvaknout kolečkem
2. nechávat páčku v poloze 1 a při dešti cvaknout kolečkem
3. při ostřiku skla v poloze 1 se také aktivuje senzor
Pokud někdo mění sklo, sundavá se jen ta krabička senzoru a okno už musí mít senzor na sobě. Znám i "borce" co to odlepovali, pak to samozřejmě nefunguje, jak jinak. TIS po výměně vyžaduje inicializaci.
mengi

#15 Příspěvek od mengi »

I prd pánové. Měl jsem ten samý problém - pořád stejný interval, jestli prší, nebo ne. Jen tak pro pobavení jsem si koupil na eBay takové to levné diagnostické rozhraní pro laptop (asi 50 GBP), napíchl jsem auto, načetl a vyresetoval chybová hlášení (bylo tam jedno i pro dešťový senzor), a senzor najednou funguje normálně.

Apropo, jednou jste tady ty hongkongské diagn. šmejdy kritizovali, ale můžu potvrdit, že funguje spolehlivě. Taky musí, je to jenom rozhraní, pracuje počítač. 8)
micko525

#16 Příspěvek od micko525 »

já mám okno nové,takže to bude asi tím,nemá někdo schéma jak má být ten senzor zapojenej,abych se podíval jestli je vůbec dobře zapojenej a pak řešil kdyžtak diagnostiku?
fix
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od fix »

když už toto téma rozebíráte, co by obnášelo dodělat dešťák na E39 před faceliftem (okno bych dal samozřejmě nové s okýnkem)?
je to jen to čidlo, kabeláž nebo to má i vlastní ŘJ?

a ještě nesouvisející dotaz: čelní sklo se solárním efektem, je to jen sklo nebo to taky ovládá elektronika?
100RM

#18 Příspěvek od 100RM »

fix píše:když už toto téma rozebíráte, co by obnášelo dodělat dešťák na E39 před faceliftem (okno bych dal samozřejmě nové s okýnkem)?
je to jen to čidlo, kabeláž nebo to má i vlastní ŘJ?

a ještě nesouvisející dotaz: čelní sklo se solárním efektem, je to jen sklo nebo to taky ovládá elektronika?

Solarne sklo je v podstate zvonku pokovene. Nedavno som nechaval menit obycajne za toto solarne. Je super, jediny problem je, ze cez neho nahovno vidi antiradar a navigace skoro vobec, takze som musel dokupit externu antenu.
micko525

#19 Příspěvek od micko525 »

kolik cca stojí to čelní solární okno?
fix
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od fix »

solární sklo stojí 7-8tis., nabízel to tu např. člen "sklar"

pánové odborníci, nevíteco by obnášelo dodělat ten dešťák na E39 před faceliftem :?:
Odpovědět